LUUKKU 23:
Meilläpäin ei ole juhlia ilman juustoa. Munajuusto
kuuluu niin joulun kuin juhannuksenkin juhlapöytään.
Munajuusto on yksi
kotipuoleni herkuista. Hämäläistä, piimällä juoksutettua kotijuustoa on ollut tarjolla
liki kaikissa tärkeissä juhlissa. Varsinkin ollessani pieni, oli juusto
joulupöydän suurin herkku, ja viimeinen juustopala jaettiinkin aina tarkasti
serkusten kesken tasan.
Meillä juustoa ei
paisteta, eikä sitä kuunaan syödä jälkiruoaksi. Sen sijaan juusto sopii
loistavasti samaan kattaukseen joulukalojen, omena–sellerisalaatin sekä
saaristolaisleivän kanssa.
Kaunein juusto syntyy juustomuotilla, mutta hätätapauksessa juuston voi valuuttaa myös harsolla vuoratussa. Juustomuotteja myydään monissa suuremmista ruokakaupoissa. Oman muottini ostin syksyllä Jokelan vankilamyymälästä. Huomioi, että tarvitset juuston valmistukseen vähintään viisilitraisen kattilan.
HÄMÄLÄINEN MUNAJUUSTO
- 3 litraa täysmaito
- 1 litra (kirnu)piimää
- 3 munaa
- 1 tl suolaa
Riko munat piimän joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Kuumenna maito kiehuvaksi samalla hiljakseen
sekoittaen. Lisää muna–piimäseos maidon joukkoon vispilällä sekoittaen ja kuumenna seos uudelleen kiehumispisteeseen.
Nosta kattila pois levyltä ja peitä kattila
kannella. Anna heran erottua 2–3 tunnin ajan.
Nosta erottunut hera reikäkauhalla siivilään.
Lisää massan sekaan suola ja nosta juustomassa harsokankaalla vuorattuun
juustomuottiin.
Käännä harson reunat juuston päälle. Nosta muotti
lautasen tai sopivan vuoan päälle ja laita muotin päälle esimerkiksi pieni
lautanen painoksi. Anna juuston
valua jääkaapissa yön yli.
Nam, kotijuusto on meilläkin aina kuulunut perinteiseen juhlapöytään, vaikken hämeestä olekaan. Ohjeenikin on melkein samanlainen - käytän vain 2 litraa maitoa 1 litraa piimää ja 3 munaa kohden. Yksi juusto odottelee jo jääkaapissa ja toisen teen vielä tänään. Nam, en malta odottaa että pääsen maistamaan!
VastaaPoistaSyödäänkö teillä juusto sellaisenaan vai jollain erityisellä tavalla, kuten jälkiruokana? Ihania joulupyhiä sinulle! :)
PoistaMeillä juustoa ei ole koskaan syöty jälkiruokana, vaan yleensä joululimpun tai saaristolaisleivän päällä. Voisi kyllä joskus testata tuota jälkiruokaosiotakn! Rentouttavaa joulua myös sinulle! :)
PoistaMeillä tuo joka juhlan herkku sai joskus pienen syöjän suusta nimen "mummin jätski"! Kyseinen mummi ei syö jätskiä, mutta tekee suussasulavaa juustoa :)
VastaaPoistaJuusto taitaakin maistua erityisesti lapsille. :) Tosin maistuu se yhäkin ihan yhtä hyvältä. En siis yhtään ihmettele tuota pienen syöjän antamaa lempinimeä. :) Ihanaa joulua!
PoistaHera erottuu jo puolen tunnin jälkeen ja jos haluaa saada ihan kaiken talteen niin koko "keitoksen" voi kaataa harsolla vuorattuun siivilään. Kun lusikalla vähän sekoittelee niin ylimääräinen neste valuu kyllä pois juustomassan seasta. Itse jouduin biimeksi keittämään seosta jonkun aikaa, kunhera ei lähtenyt erottumaan. Syynä lienee se, että käytin juustoportin talouspiimän kaverina maitoa joka oli haettu suoraan lehmästä.
VastaaPoistaYleensä varsin nopeasti kyllä huomaa, lähteekö hera kunnolla erottumaan. Olen aika kade tuosta suoraan lehmästä haetusta maidosta! Kiva kun kommentoit, niin löysin samalla sinun blogiisi!
PoistaIhania joulupyhiä! :)
Tein ohjeellasi ruisjuuren, viiden päivän jälkeen hyppäsin toiseen ohjeeseen (löytyy googlettamalla the ruisleipä) ja taisin jatkaa sen ohjeen päivästä kuusi. Tein peltileipänä ja voi jehna miten hyvää tuli! Otin siitä esitaikinasta uuden juuren, mistä tein seuraavan leivän, mutta tohinoissani unphdin toisesta suolan, joten voinen todeta, että eipä suolaton ruisleipä ole mistään kotoisin! Äsken kaivoin jääkaapista tuon epäonnistuneen leivän esitaikinasta otetun juuren ja ajattelin antaa sen olla huomiseen saakka lämpimässä (ruokin sitä 1rkl vettä ja 1rkl jauhoja) ja huomenna jos muistaisin suolankin taikinaan! Laitoin muuten ekaan leipään pussillisen kuivahiivaa (ihan huoneen lämpöiseen seokseen noin vaan) ja se oli ihan jees ratkaisu noin nuoren juuren kaveriksi. Itse en muuten laittanut ruisleseitä vaan ruisrouhetta ruisjauhojen kaveriksi.
PoistaIhana kuulla, että tuli hyvää leipää!
PoistaEhkä suolattoman leivän voisi pelastaa ronskilla kerroksella suolaista voita. :)
Itse asiassa enhän mie huomenna sitä lopullista taikinaa tee, vaan huomenna sen esitaikinan ja sit ylihuomenna vasta varsinaisen taikinan... ihan tälleen hoksasin ja piti tulla erikseen iltapalalta kirjoittamaan ettei jää vaivaamaan ;-)
VastaaPoistaLeipomishommissahan vaivaaminen on tärkeää ;)
PoistaOletko tehnyt juustoa maitojuomasta tms. laktoosittomasta tai vähälaktoosisesta versiosta?
VastaaPoistagoogle 2866
VastaaPoistagoogle 2867
google 2868
google 2869
google 2870
google 2871
google 2872