Sisällön tarjoaa Blogger.

LUUKKU 13: LUCIAN PÄIVÄN SAHRAMIPULLAT


Katolisen pyhimyskalenterin mukaan joulukuun 13. vietetään pyhän Lucian muistopäivää. Vuoden pimeimpään aikaan sijoittuvaa juhlaa kutsutaan myös valon päiväksi.

Lucian päivän vietolla on pitkät perinteet. Sisiliassa Luciaa palvottiin pyhimyksenä jo 400-luvulla. Pohjoismaihin Lucia-perinne levisi keskiajalla. Suomeen juhlapäivä levisi Ruotsista, ja päivää vietetäänkin meillä lähinnä ruotsinkielisten keskuudessa. Keskiajalla käytetyn juliaanisen kalenterin mukaan vuoden lyhyin päivä sijoittui juurikin Lucian päivän kohdalle.  

Perimätieto tuntee Lucian tarinasta useamman version. Erään tarinan mukaan Lucia oli kristitty neito, joka joutui sulhasensa kavaltamaksi. Kristittyjä vainonneet roomalaiset yrittivät surmata Lucia-neidon, siinä kuitenkaan onnistumatta. Lopulta pyöveli surmasi hänet miekalla. Toinen tarina on vähintäänkin yhtä raju. Sen mukaan ei-kristitty mies rakastui Lucian kauniisiin silmiin. Annettuaan miehelle pakit toisensa perään, Lucia repi silmänsä päästään ja lähetti ne kosijalleen. Mies järkyttyi saamastaan lahjasta niin paljon, että kääntyi lopulta itsekin kristityksi. Lieneekö tästä tarusta peräisin se, että Luciaa pidetään myös sokeiden ja näkövammaisten pyhimyksenä.

Tarkemmin ajateltuna Lucian päivän S-kirjaimen muotoon pyöriteltävät Lucia-pullat (ruotsiksi lussekatter) rusinoineen muistuttavat hieman silmämunia. Ilmeisesti Lucian päivän sahramilla keltaiseksi värjätyt pullat kuitenkin symboloivat valoa. Tosin Lussekatt-pullien syntyhistoriaan on sekoittunut myös taru kissan valepukuun pukeutuneesta paholaisesta, Luciferista, ja auringonkeltaisten leivonnaisten tehtävänä olikin pelottaa valonarka Lucifer-kissa pois ja kutsua aurinko tilalle.

Kiva olisi tietää totuus näiden tarujen taustalla, sen kun väitetään olevan vielä taruakin ihmeellisempää. Lucian (sekä Seijan!) päivä on kuitenkin mainio syy pyöräyttää pellillinen auringonkeltaisia vehnäsiä piristämään vuoden pimeintä aikaa.

Lähteet: 

LUCIAN PÄIVÄN SAHRAMIPULLAT (LUSSEKATT-pullat) (noin 14 pullaa)

 • 100 g voita 
 • pari hyppysellistä sahramia 
 • 1 ½ dl maitoa 
 • 25 g tuorehiivaa 
 • 1 kananmuna 
 • 1 dl sokeria 
 • hyppysellinen suolaa 
 • 2 tl kardemummaa 
 • 7 dl vehnäjauhoja
 • kananmuna voiteluun 
 • rusinoita koristeluun (tilkka konjakkia tai vettä rusinoiden liotukseen)

Sulata voi kattilassa. Lisää sahrami voisulan sekaan. Lisää maito ja lämmitä seos tarvittaessa kädenlämpöiseksi.

Kaada voi–maitoseos taikinavuokaan. Murenna hiiva seoksen joukkoon ja sekoita.

Lisää seokseen kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma.

Alusta joukkoon vehnäjauhot samalla hyvin vaivaten. Vaivaa taikinaa yleiskoneella viitisen minuuttia.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinan alla vedottomassa paikassa.

Jaa taikina 14:ään osaan ja pyörittele taikinasta sormenpaksuisia tankoja. Muotoile tangon S-kirjaimen muotoon ja anna niiden kohota leivinpaperin päällä pellillä.

Laita rusinat hetkeksi likoamaan konjakki- tai vesitilkkaan.

Voitele pullat ja koristele ne rusinoilla. Paista 220-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. 

Avainsanat: lussekatt lussekatter, lucian päivän pulla luciapulla, lucian pullat, ässäpullat, joulupullat, sahramipullat, mihin käyttää sahramia

4 kommenttia

 1. Kivoja nää sun leivonnaishistoriikit, tykkääntykkääntykkään!

  VastaaPoista
 2. Sahramipullat, nam! Itsekin tutustuin ensikertaa hieman tarkemmin näiden historiikkiin, kun tein blogiini postauksen luciapullista. Kauniita kuvia, kuten aina, Riikka!

  VastaaPoista
 3. kiesus noita lucia-neitokaisen otteita! on se ihan hyvä elää 2000- luvulla - facebookin unfriend- toiminnolla pääsee jo pitkälle :-)

  VastaaPoista