Katolisen pyhimyskalenterin mukaan
joulukuun 13. vietetään pyhän Lucian muistopäivää. Vuoden pimeimpään aikaan
sijoittuvaa juhlaa kutsutaan myös valon päiväksi.
Lucian päivän vietolla on pitkät perinteet. Sisiliassa Luciaa palvottiin
pyhimyksenä jo 400-luvulla. Pohjoismaihin Lucia-perinne levisi keskiajalla.
Suomeen juhlapäivä levisi Ruotsista, ja päivää vietetäänkin meillä lähinnä
ruotsinkielisten keskuudessa. Keskiajalla käytetyn juliaanisen kalenterin
mukaan vuoden lyhyin päivä sijoittui juurikin Lucian päivän kohdalle.
Perimätieto tuntee Lucian tarinasta useamman version. Erään tarinan mukaan
Lucia oli kristitty neito, joka joutui sulhasensa kavaltamaksi. Kristittyjä
vainonneet roomalaiset yrittivät surmata Lucia-neidon, siinä kuitenkaan
onnistumatta. Lopulta pyöveli surmasi hänet miekalla. Toinen tarina on
vähintäänkin yhtä raju. Sen mukaan ei-kristitty mies rakastui Lucian kauniisiin silmiin. Annettuaan miehelle pakit toisensa perään, Lucia repi
silmänsä päästään ja lähetti ne kosijalleen. Mies järkyttyi saamastaan lahjasta
niin paljon, että kääntyi lopulta itsekin kristityksi. Lieneekö tästä tarusta
peräisin se, että Luciaa pidetään myös sokeiden ja näkövammaisten pyhimyksenä.
Tarkemmin ajateltuna Lucian päivän S-kirjaimen muotoon pyöriteltävät
Lucia-pullat (ruotsiksi lussekatter)
rusinoineen muistuttavat hieman silmämunia. Ilmeisesti Lucian päivän sahramilla
keltaiseksi värjätyt pullat kuitenkin symboloivat valoa. Tosin Lussekatt-pullien
syntyhistoriaan on sekoittunut myös taru kissan valepukuun pukeutuneesta
paholaisesta, Luciferista, ja
auringonkeltaisten leivonnaisten tehtävänä olikin pelottaa valonarka Lucifer-kissa
pois ja kutsua aurinko tilalle.
Kiva olisi tietää totuus näiden tarujen taustalla, sen kun väitetään olevan
vielä taruakin ihmeellisempää. Lucian (sekä Seijan!) päivä on kuitenkin mainio
syy pyöräyttää pellillinen auringonkeltaisia vehnäsiä piristämään vuoden
pimeintä aikaa.
Lähteet:
LUCIAN PÄIVÄN SAHRAMIPULLAT (LUSSEKATT-pullat) (noin 14 pullaa)
- 100 g voita
- pari hyppysellistä sahramia
- 1 ½ dl maitoa
- 25 g tuorehiivaa
- 1 kananmuna
- 1 dl sokeria
- hyppysellinen suolaa
- 2 tl kardemummaa
- 7 dl vehnäjauhoja
- kananmuna voiteluun
- rusinoita koristeluun (tilkka konjakkia tai vettä rusinoiden liotukseen)
Sulata voi kattilassa. Lisää sahrami voisulan
sekaan. Lisää maito ja lämmitä seos tarvittaessa kädenlämpöiseksi.
Kaada voi–maitoseos taikinavuokaan. Murenna hiiva seoksen joukkoon ja sekoita.
Lisää seokseen kananmuna, sokeri, suola ja
kardemumma.
Alusta joukkoon vehnäjauhot samalla hyvin
vaivaten. Vaivaa taikinaa yleiskoneella viitisen minuuttia.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinan alla
vedottomassa paikassa.
Jaa taikina 14:ään osaan ja pyörittele taikinasta
sormenpaksuisia tankoja. Muotoile tangon S-kirjaimen muotoon ja anna niiden
kohota leivinpaperin päällä pellillä.
Laita rusinat hetkeksi likoamaan konjakki- tai
vesitilkkaan.
Voitele pullat ja koristele ne rusinoilla. Paista
220-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
Avainsanat: lussekatt lussekatter, lucian päivän pulla luciapulla, lucian pullat, ässäpullat, joulupullat, sahramipullat, mihin käyttää sahramia
Kivoja nää sun leivonnaishistoriikit, tykkääntykkääntykkään!
VastaaPoistaKivakivakiva! :)
PoistaSahramipullat, nam! Itsekin tutustuin ensikertaa hieman tarkemmin näiden historiikkiin, kun tein blogiini postauksen luciapullista. Kauniita kuvia, kuten aina, Riikka!
VastaaPoistakiesus noita lucia-neitokaisen otteita! on se ihan hyvä elää 2000- luvulla - facebookin unfriend- toiminnolla pääsee jo pitkälle :-)
VastaaPoista