Sisällön tarjoaa Blogger.

MITÄ TEHDÄ PÄIVÄYSVANHASTA KERMASTA?


Kerma on useimmiten käyttökelpoista vielä päivän tai pari parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Päiväysvanhan kerman voi hyödyntää esimerkiksi leivonnassa.Kermaa, kuten muitakaan elintarvikkeita, ei kannata heittää pois pelkän parasta ennen -päiväyksen umpeutumisen perusteella. Eviran ohjeistuksen mukaan elintarvikkeen tulee asianmukaisesti säilytettynä säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet vähintään parasta ennen -merkintään saakka. Tuotetta voidaan kuitenkin myydä tai käyttää vielä merkityn ajankohdan jälkeenkin. Pelkkien päivämäärien tuijottelun sijaan kannattaakin aina hyödyntää omaa maku- ja hajuaistia elintarvikkeen käyttökelpoisuuden selvittämiseksi. 

Rasvainen kerma paakkuuntuu helposti. Paakkuuntuminen ei kuitenkaan sinällään ole merkki tuotteen pilaantumisesta, vaan paakkuuntuneenkin kerman voi yleensä hyödyntää ruoanlaitossa tai leivonnassa. Pilaantuneen kerman sen sijaan tunnistaa esimerkiksi selvästi happamasta hajusta.

Varminta on kuitenkin käyttää päiväysvanha kerma kuumennettua joko ruoanlaitossa tai leivonnassa. Kokosin blogista löytyviä jälkiruokareseptejä, joissa voi käyttää myös päiväysmerkinnältään pari päivää vanhaa kermaa. Kaikissa listan resepteissä kerma myös kuumennetaan ruoanvalmistuksen yhteydessä. Mikäli käytät parasta ennen -päiväykseltään vanhentunutta kermaa, varmista aina myös aistinvaraisesti, että kerma on yhä käyttökelpoista.  

Päiväysvanhan kerman voit hyödyntää esimerkiksi seuraavien herkkujen valmistuksessa:
Lisää vinkkejä oman ruokahävikin pienentämiseksi löydät blogista hävikistä herkuksi -tunnisteen alta.Avainsanat: mitä tehdä vanhasta kermasta, vanha kerma resepti, vanhentunut kerma mitä tehdä, 

16 kommenttia

 1. Viikon yli mennyt kerma vatkautuu ilman ongelmia eikä maussa ole mitään vikaa! En edes kehtaa sanoa, miten monta viikkoa vanha avaamaton kerma käy leivontaan, toki kuumennettuna, kun pakkaus on avaamaton! Rohkeasti vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole varmaan yrittänyt vatkata yli viikon päiväysvanhaa kermaa, mutta hyvä tietää, että sekin tarvittaessa onnistuu. Monesti tuossa vaiheessa rakenteesta on tullut jo niin paakkuuntunutta, että olen mieluummin kuumentanut kerman. :)

   Poista
 2. Heh, minä käytän helposti monta viikkoa vanhaa kuohua toki maistamalla ja haistamalla ensin. Hyvin on onnistuneet kastikkeet, kahvikakut myös kuumentamattomana (esim. rahkoissa) ja muut herkut joten tosiaan, rohkeasti kokeilemaan. Nyt onkin pari purkkia kylmässä, täytynee kokkailla jotain :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ostan melkein aina kaupasta varoiksi kuohukermaa, ja melkein aina paukkuu parasta ennen -päiväykset ohi... Toisaalta hyvä tekosyy leipoa jotain hyvää :)

   Poista
 3. Kokeile tehdä hapankermakakku. Hyvänmakuinen ja tosi helppo tehdä.
  http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/127352/hapankermakakku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Täytyy kokeilla joskus kun on taas vanhaa kermaa kaapissa. :)

   Poista
  2. Selvennys vielä, pitää erottaa pilaantunut kerma happamasta kermasta, niissä on makuero.
   Hapankermakakku on meidän perheen yksi lempikakuista, siinä on aivan oma makunsa, kokeilkaa vaikka.

   Poista
 4. Hyviä vinkkejä. :)

  VastaaPoista
 5. Minäkin käytän päiväysvanhaa kermaa ihan sellaisenaan jos se maistuu ja tuoksuu normaalille. En edes miellä sitä "hävikkikäytöksi", sillä silloinhan tavallaan voisi ajatella kaiken ruuan olevan "hävikkiruokaa", kun kaikkihan pilaantuu jos sitä ei käytä.

  Mutta se, mikä minulle on sitä "hävikkikermaa" on sellainen kerma, joka on päässyt hapantumaan, eli maistuu ja tuoksuu happamalle. SILLOIN minä käytän sen leivonnassa, juurikin tuollaisissa kakuissa, pikkuleivissä tai vaikka marjapiirakoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oman käsitykseni mukaan on paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät voisi kuvitellakaan käyttävänsä mitään elintarviketta parasta ennen -päiväysten jälkeen. Niin kuin mikään tuote automaattisesti pilaantuisi tietyllä kellonlyömällä. :)

   Musta on tullut toisinaan vähän varovaisempi blogikirjoittelun suhteen, siksi en nytkään halunnut julistaa suoraan, että kermaa kuin kermaa voi huoletta käyttää viikkojakin päiväyksen jälkeen, vaikka niin useimmissa tapauksissa voi varmasti tehdäkin. Jos lukija onkin vähän epävarmempi kokki, eikä täysin tunnista, koska kerma on vain vähän paakkuuntunutta ja milloin jo hapantunutta, on parempi että kerman käyttää kuumennettuna. :)

   Poista
  2. Juuri niin, minä huomasinkin silloin hävikistä herkuksi-kampanjan aikana, että käsitin hävikkiruuan eri tavalla kuin iso osa ihmisistä. Minä ajattelin että se on sitä että tuunataan tämän päivän ruuasta huomisen ruoka, tai tehdään vaikka perunankuorista sipsejä ;) mutta tajusinkin, että moni tarvitsee ohjausta ihan siinä mitä eroa on parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä-päiväyksillä jne. Tai että joku leipoo kakun, käyttää siihen munia joiden päiväys olisi ensi viikolla, ja kutsuu sitä hävikkikakuksi (kun minun silmissä se on ollut ihan vaan kakku).

   Minä ymmärrän myös sen varovaisuuden, sama tunne on itselläkin. Että kun kerran olen postannut sen hapantuneen kerman ohjeen, niin mikä vastuu minulla on, jos joku käyttääkin vaikka hapantuneen kerman sijaan jotain pilaantunutta kermankorviketta, ja kuka tietää millaisia ne ovat pilaantuneena. Vähän menee kauas, mutta tietynlaista varovaisuutta sitä tosiaan on tullut, ja siksi ne kaikki muut hyvät ohjeet on jäänyt postaamatta.

   Poista
 6. Juu kyllähän sen pilaantuneen kerman ja maidon haistaa ja kielenpäällä maistaa. Käytän kyllä maitotuotteita niin kauan, kunnes omat aistit toteaa sen pilaantuneeksi. Munien kanssakin aistit kannattaa ottaa käyttöön. Pilaantuneen munan haistaa varmasti koko asunnossa - tietenkin kannataa rikkoa se muna erilliseen astiaan ensin, eikä heittää suoraan esimerkiksi kakkutaikinaan. Vanha muna myös kelluu, kun sen laittaa vesiastiaan. Tuore muna taas vajoaa astian pohjalle. Kuitenkin myös tällainen kelluva muna voi edelleen olla ihan syötävä, joskin ehkä käyttäisin sitä ainoastaan kuumennettuna.

  P.S. Pakko muuten kokeilla tuota lakkapannacottaa pian! Olen himoinnut sitä jo useamman kuukauden ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä vinkkejä! Mä en onneksi ole vielä koskaan törmännyt pilaantuneeseen munaan, mutta olen kyllä kuullut, että sen todellakin haistaa. :)

   Lakkapannacotan lisäksi myös tuo valkosuklaapannacotta (, jossa valkosuklaa siis paahdetaan) on aika hyvää. :)

   Poista
 7. Lakkapannacotta on superhyvää, viime jouluna flambeerasin tosin lakat Jallussa päälle :).
  Tasan kerran elämässäni on tullut vastaan pilaantunut kananmuna ja sen kyllä totisesti haistoi koko keittiössä ;)

  VastaaPoista