Hedelmät ovat MTT:n tutkimusten mukaan
poisheitettävien ruokien kärjessä. Ylikypsät banaanit kannattaa kuitenkin
hyödyntää esimerkiksi leivonnassa.
Ulkomaalaiset usein
ihmettelevät, miksi suomalaiset syövät banaaninsa raakana. Kypsän banaanin
tunnistaa keltaisesta kuoresta sekä ruskeista pilkuista. Pilkullinen banaani,
puhumattakaan täysin ruskeasta, on monen mielestä jo pilalla, mutta sopii silti
täydellisesti leivontaan tai esimerkiksi smoothie-juoman makeuttajaksi.
MTT:n tutkimusten mukaan
kodeissa heitetään eniten pois kotiruokaa, vihanneksia, maitotuotteita, leipää
sekä hedelmiä ja marjoja. Tarkoitukseni onkin näin hävikkiviikolla antaa
vinkkejä juurikin näiden eniten poisheitettävien tuotteiden käyttöön, miten
hyödyntää kuivahtaneet leivänkannikat, paakkuuntuneet kermat sekä tummuneet
banaanit.
Pähkinöillä ryyditettyyn
banaanikakkuun ei kannata missään nimessä käyttää hedelmähyllyn vihertäviä
banaaneja. Sen sijaan mitä pilkullisempi banaani, sitä mehevämpi kakusta
syntyy. Tähän kakkuun voi siis surutta upottaa täysin tummuneetkin hedelmät. Ei
haittaa vaikka jogurttikin olisi hieman hapantunutta ja jogurtin voi hyvin korvata myös piimällä.
BANAANIKAKKU (noin 1,8 litran vetoiseen tornivuokaan)
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl kanelia
- ripaus (noin ¼ tl) jauhettua neilikkaa
- ripaus (noin ¼ tl jauhettua inkivääriä tai pomeranssinkuorta
- ripaus suolaa
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- ½ dl fariinisokeria
- 1 ½ dl sokeria
- 2 munaa
- 1 dl pähkinöitä (esimerkiksi sekaisin manteleita, saksan-, cashew- ja hasselpähkinöitä)
- 1 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
- 1 prk (200 g) maustamatonta jogurttia (tai piimää)
- 3 kypsää banaania
- (öljyä ja korppujauhoja kakkuvuokaan)
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Öljyä ja korppujauhota kakkuvuoka.
Paahda pähkinöitä hetki kuumalla ja kuivalla pannulla. Sekoittele
pähkinöitä paahtamisen ajan, jotteivät ne pala. Kumoa pähkinät leikkuulaudalle
ja rouhi veitsellä pienemmiksi.
Vaahdota munat, sokeri ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet (jauhot, mausteet, ruokasooda, leivinjauhe sekä
vaniljasokeri) keskenään.
Muussaa banaanit haarukalla.
Sekoita öljy sekä jogurtti kevyesti sekoittaen muna–sokerivaahdon sekaan.
Lisää taikinaan myös jauhoseos sekä lopuksi banaanimössö ja pähkinät.
Onnetar suosi sinua blogini 1v. arvonnassa. Jos palkinto kiinnostaa niin laittappa yhteystietosi laaksojnas@gmail.com (juttu löytyy täältä http://laaxojnas.blogspot.fi/2013/11/klassikko-valikyljys-ja-se-oikein-tehty.html )
VastaaPoistaNiin ja piti mainita myös että kyllä tuo banaanikakkukin maistuis ;) Hienosti banskut hyödynnetty! Banaanikakku ja banaanijäde on täälläkin taloudessa haluttua tavaraa!
PoistaOooh jee! Laitan yhteystiedot tulemaan! Banaanijätskiä en ookaan koskaan tehnytkään...löytyykö blogistasi ohje?
PoistaEi löydy vielä,mutta tulee tällä viikolla :)
PoistaMä luulen muuten, että meen just ja kohta tekemään tätä, kun olis (vanhaa) piimää ja kaikkea.... Sä osaat Riikka kyllä myidä tuottees!
VastaaPoistaOhoh, sinähän se reipasti tartut toimeen. :) Mun pitäis mennä hakee kaupasta piimää ihan yhtä toista projektia varten.
PoistaEn ole tainnut koskaan syödä banaanikakkua.. Vieläkö ois viipale jäljellä?
VastaaPoistaOn on! Olisitko Helsingissä vai? :)
PoistaValitettavasti ehdin jo Tallinnan kautta koukata takaisin kotiin...
PoistaOi, nätti kun mikä - molemmat, kakku ja nuo laikukkaat banaanit! Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaKiitos Tiina! :)
PoistaVitisit, miten saat kämäset banskutkin näyttämään hyviltä... mulla myös pöydällä tuollaisia ja päiväys lähellä maustamatonta jugurttia kaapissa. I'm running out of excuses here, ei muuta kuin leipomaan! :)
VastaaPoistaToivottavasti käärit hihat ja laitoit jauhot pöllyämään. :)
PoistaBanaaninkypsennys on siitä mukava taiteenlaji, että kuoresta näkee helposti missä mennään. Jos banaanissa ei ole vähintään tuollaisia pilkkuja, niin sitä ei kannata vielä syödä.
VastaaPoistaTotta! Tosin tollaisia kypsiä banskuja on aina vähän hankala ottaa evääksi, helposti muusautuvat laukun pohjalla.
PoistaHih, minähän sanoin, että nuo banaanit kuuluvat ehdottomasti banaanikakkuun :) Nam!
VastaaPoistaBanaaneista saa kyllä myös hyviä muffineita :)
Poistahttp://vatsasekaisinkilinkolin.blogspot.fi/2012/11/superilla-suu-makeaksi.html
Uu, tämä on aivan pakko kokeilla! Minä ja avomieheni olemme molemmat hulluna kuivakakkuihin!
VastaaPoista-Bea
http://lovecurryandotherspices.blogspot.com
Sinänsä tämä kakku on kaikkea muuta kuin kuiva. Banaani tekee siitä tosi mehevän. :)
PoistaMä jemmaan mustuneet banaanit banaanileipään, joka on kyllä oikeastaan kakku. Resepti muistuttaa aika paljon tätä, joskin siitä puuttuvat mausteet, ja öljyn sijaan käytän voita. Täytyypä kokeilla tätä joskus tai maustaa omani näillä mausteilla.
VastaaPoista