Klassikoksi muodostuneet nyhtöpossupurilaiset eli pulled pork -burgerit sopivat mainiosti uudenvuodenjuhlien kemuihin tai taltuttamaan uudenvuodenpäivän kohmelon.
Meillä otetaan uusi vuosi vastaan jo perinteeksi muodostuneilla blinikesteillä. Vuoden vaihtumisen kunniaksi sopisi järjestää myös burgerikemut.
Vaikka nyhtöpossuburgerit olivat kuuminta hottia pari vuotta sitten, sopii niillä korkata tulevakin vuosi.
Vaikka nyhtöpossuburgerit olivat kuuminta hottia pari vuotta sitten, sopii niillä korkata tulevakin vuosi.
Nyhtöpossuburgerit maistuvat myös lapsille, siitä todisteena on muisto viime juhannukselta, jolloin 40 pientä burgerisämpylää katosi muutamassa minuutissa iltapalapöydästä neljän 10–11-vuotiaan pojan mutustellessa purilaisia vauhdilla. Siinä tohinassa aikuisille iski kiire pitää puolensa.
Nappaa ostoskoriin myös pieni kerä kaalia sekä pari porkkanaa, sillä jaan huomenna ohjeen rouskuvaan coleslaw-kaalisalaattiin, jota kannattaa lusikoida purilaisen väliin.
Ihanan höttöisten ja pehmeiden hampurilaissämpylöiden ohjeen löydät täältä. Lusikoi uunituoreiden sämpylöiden väliin barbeque-kastikkeella mehevöitettyä nyhtöpossua sekä rouskuvaa coleslaw-salaattia – muuta burgerit eivät väliinsä kaipaakaan!
NYHTÖPOSSU (riittävä määrä 40 sliders-kokoiseen burgeriin)
Huom! Nyhtöpossu valmistetaan uunissa matalassa lämpötilassa pitkään hauduttamalla. Työvaiheita ei ole montaa, mutta lihan kypsentämiseen kuluu aikaa yhteensä reilut viisi tuntia.
- 1,5 kg porsaan niskaa eli kassleria
- suolaa
- mustapippuria
- 1 rkl voita
- 1 dl vettä
Ota liha huoneenlämpöön vähintään tunti ennen kypsentämisen aloittamista.
Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Hiero suolaa ja pippuria tasaisesti lihan pintaan.
Kuumenna voi valurautapadassa ja ruskista lihapala joka puolelta. Lisää pataan vesi ja peitä pata kannella.
(Mikäli sinulla ei ole pataa, voit ruskistaa lihan (valurauta)pannulla ja nostaa lihan tämän jälkeen kannelliseen uunivuokaan. Jos toimit näin, kaada myös vesi vuokaan pannun kautta.)
Kypsennä lihaa 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Laske tämän jälkeen lämpötila 120 asteeseen ja jatka kypsentämistä vielä 4 tuntia tai kunnes liha on mureaa ja hajoaa haarukalla tökätessä.
Nyhdä liha pieniksi suikaleiksi kahden haarukan avulla. Poista ylimääräinen rasva. Vaikket käyttäisi kaikkea lihaa saman tien, kannattaa se riipiä lämpimänä.
Nosta nyhdetyt palat uunivuokaan. Kaada päälle puolet barbeque-kastikkeesta.
Paista nyhtölihaa ennen tarjoilua 220-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia tai kunnes liha saa hieman väriä.
Tarjoa hampurilaissämpylöiden välissä coleslaw-salaatin ja lopun bbq-kastikkeen kanssa.
PARAS BBQ-KASTIKE NYHTÖPOSSULLE
- loraus öljyä
- 2–3 valkosipulinkynttä
- n. 5 sentin pätkä tuoretta punaista chiliä
- ½ tl jeeraa eli juustokuminaa
- 1 ½ dl ketsuppia
- 1 dl kolajuomaa (täyssokerista)
- 2 rkl soijakastiketta
- 2 rkl valkoviinietikkaa
- ½ tl savupaprikajauhetta
- mustapippuria myllystä
Silppua valkosipulinkynnet ja chili.
Kuumenna öljy kasarissa, lisää valkosipuli- sekä chilisilppu sekä morttelilla jauhettu jeera. Pyörittele aineksia pannulla puolisen minuuttia.
Lisää marinadin loput aineet. Sekoita ja hauduta viisi minuuttia.
Ei kommentteja