Sisällön tarjoaa Blogger.

KONJAKKILUUMUT

LUUKKU 21:

Konjakki ja luumut muodostavat täydellisen joulunajan makuparin. Konjakilla maustetussa liemessä turvotetut luumut sopivat jouluna niin kinkun kuin jälkkärinkin kylkeen – tai ihan vain sellaisinaan naposteltaviksi.


Konjakki ja luumu tykkäävät toisistaan. Näin joulun alla
olen hulauttanut konjakkipullosta tilkan niin joulutorttujen kuin luumukääretortunkin täytteeseen. Ihana jouluherkku syntyy myös liottamalla kuivattuja luumuja konjakilla maustetussa sokeriliemessä. Konjakkiluumut sopivat monien jouluisten jälkiruokien – kuten piparijäädykkeen – kylkeen, niistä saa salonkikelpoisen jälkiruoan, kun vierelle vispaa kermavaahtoa tai ne voi kattaa joulupöytään kinkun kumppaniksi. 

Kuvan luumut sujahtavat vielä takaisin sokeriliemeen pariksi päiväksi. Valmiit luumut ovat imeneet lähes kaiken liemen sisäänsä ja ovat pehmeitä ja pyöreitä. Luumuja kannattaa sekoittaa myös muutaman kerran tekeytymisen aikana, jotta ne turpoavat tasaisesti. 

Tänään tai huomenna ehtii vielä hyvin laittaa konjakkiluumut tulille. Yhteensä tekeytymiseen ja täydelliseen lopputulokseen kuluu noin 3–4 päivää. 

KONJAKKILUUMUT

  • 500 g kuivattuja luumuja
  • 1,5 dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 0,5 dl konjakkia
Irrota luumut toisistaan ja laita ne kannelliseen purkkiin tai rasiaan. 

Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Lisää konjakki kuuman nesteen sekaan. Jos haluat luumuista täysin alkoholittomia, voit kiehauttaa myös konjakin, jolloin alkoholi haihtuu. 

Kaada liemi luumujen päälle. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä luumut jääkaappiin tekeytymään. 

Anna luumujen tekeytyä vähintään 3–4 päivää. Sekoittele luumuja välillä, jotta ne turpoavat tasaisesti. 

Voit purkittaa luumut nätteihin purkkeihin ja antaa luumupurkit lahjaksi. 

2 kommenttia

  1. Vihdoinkin puolen kilon luumupöntölle tuli käyttöä!
    Kiitos ja pus.

    VastaaPoista