Sisällön tarjoaa Blogger.

LUUKKU 1:
ITSE TEHTY VAALEA GLÖGI


Glögikattila kannattaa laittaa tulille, sillä jo pelkästään joulumausteiden huumaava tuoksu saa joulufiiliksen hiipimään mieleen. Lämmin ja mausteinen juoma myös lämmittää koleassa talvikelissä viillenneet luut ja ytimet. Ja mikäli pelkkä glögi ei riitä lämmikkeeksi, voi glögimukiin hulauttaa tujauksen rommia tai omaa suosikkilikööriä. Sekä ulkoinen että sisäinen lämmike tuntuu nyt tulevan tarpeeseen. Vaikka lämpötila on juuttunut plussan puolelle, tuntuu jäinen viima luissa ja ytimissä. Jos saisin valita, pysyttelisin visusti sisätiloissa vilttiin kääriytyneenä, glögilasi tiukasti hyppysissä. Tämän joulun blogijoulukalenterin ensimmäisen luukun ohjeella valmistuu itse tehtyä glögiä, tällä kertaa vaaleaa sellaista. Tämän helpommaksi ei glögin valmistaminen muutu: nakkaa mehu ja mausteet kattilaan, keitä hetki ja anna hautua sopivan mausteiseksi juomaksi. Itse käytin glögipohjana isäni mehustamaa omena-luumumehua. Kattilaan passaa yhtä hyvin myös kaupan tuorepuristettu omenamehu. Käyttämäni intiaanisokeri antaa glögille hieman lakritsisen maun, mutta voit korvata sen suosiolla myös aivan  tavallisella sokerilla.

Kaksi vuotta sitten joulukalenterin ensimmäisestä luukusta ilmestyi taiteltavan paperitähden ohje.

VAALEA OMENAGLÖGI (neljälle)

 • 1 litra (tuorepuristettua) omenamehua
 • 2 rkl tai maun mukaan (intiaani)sokeria
 • vaniljatanko
 • kanelitanko
 • 1 rkl kardemumman siemenkotia
 • 2–3 tähtianista
 • suikale tuoretta tai kuivattua appelsiininkuorta
 • (terästykseen rommia tai esim. Galliano-vaniljalikööriä)

Kaada mehu kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja murskaa kardemumman siemenkodat kevyesti painamalla niitä veitsen lappeella leikkuulautaa vasten. Lisää mausteet kattilaan. Kuumenna mehu kiehumispisteeseen ja keitä kymmenisen minuuttia. Laita levy pois päältä, peitä kattila kannella ja anna glögin hautua vielä toiset kymmenkunta minuuttia.Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa sokeria. Siivilöi mausteet pois valmiista juomasta. 

Mikäli haluat terästää juoman, hulauta tujaus terästystä juomalasin pohjalle ja kaada päälle kuumaa glögiä. Koristele annokset halutessasi kanelitangoilla, tähtianiksilla ja kumkvattisiivuilla. Tai ihan perinteisesti rusinoilla ja manteleilla. 2 kommenttia

 1. Ihanat, ihanat kuvat!
  Tätä meillä juodaaan tänä iltana.

  VastaaPoista