Luukku 10:
Paras joululahja ei jää kaappiin pölyyntymään, vaan tulee käyttöön ja tuo iloa sekä lahjanantajalle että -saajalle. Purkkiin kerroksittain pakatusta seoksesta syntyy pellillinen rosmariinilla maustettua näkkileipää, joka sopii oivallisesti joulun juustotarjottimen kaveriksi.
Ruokalahjoja on kiva saada, mutta sitäkin kivempi valmistaa. Nättiin purkkiin pakattu näkkileipäseos ei varmasti saa lahjansaajan naamaa näkkärille. Liitä purkin kylkeen valmistusohje tai koko resepti, jolloin lahjansaaja voi tehdä näkkäriä uudemmankin kerran. Sillä rosmariinilla maustettuun, itse tehtyyn näkkäriin saattaa jäädä koukkuun!
Loppuvuodesta on hyvä tehdä pieni inventaario kuiva-ainekaapin kätköihin. Näkkileipätaikinaan voi suosiolla jemmata kaapista löytyvät pussinpohjat. Voit vaihtaa vehnäjauhot vaikkapa speltti- tai grahamjauhopussin jämiin ja hyödyntää kaapista valmiiksi löytyviä siemeniä. Kivoimman näköisen näkkileipäseoksesta kuitenkin saa, kun purkkiin kerrostaa erilaisia ja -värisiä siemeniä sekä jauhoja.
Toissa vuonna joulukalenterin kymmenennestä luukusta paljastui graavisiian ohje. Graavattu kala sopisi loistavasti myös näkkileivän päälle.
Toissa vuonna joulukalenterin kymmenennestä luukusta paljastui graavisiian ohje. Graavattu kala sopisi loistavasti myös näkkileivän päälle.
ITSE TEHTY ROSMARIININÄKKILEIPÄ
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 dl ruisleseitä
- 1,5 dl kaurahiutaleita
- 3 dl erilaisia siemeniä (esim. auringonkukan-, kurpitsan-, seesamin- ja chiansiemeniä)
- 0,5 tl sormisuolaa
- 1 tl tuoretta tai kuivattua rosmariinia hienonnettuna
Lisäksi:
- 3 dl vettä
- tilkka öljyä leivinpaperin voiteluun
- noin puolen litran vetoinen kannellinen lasipurkki
Lusikoi jauhot, siemenet sekä mausteet kerroksittain purkkiin. Laita korkki kiinni. Kirjoita alla oleva valmistusohje saatesanoiksi ja anna purkki lahjaksi jollekulle tärkeälle.
ROSMARIININÄKKÄRI
- 1 purkki näkkäriaineksia
- 3 dl vettä
- tilkka öljyä
Kippaa purkin ainekset kulhoon ja lisää vesi. Sekoita ja anna turvota 30 minuuttia.
Laita uunipellille leivinpaperi ja voitele se öljyllä. Lusikoi ja levitä taikina pellille. Paista 150 asteessa 1 tunti.
Leikkaa kuumana palasiksi.
Ihana joululahjaidea, kiitos!
VastaaPoistaOle hyvä! :) Hyvää joulunodotusta!
PoistaNyt meni liian ihanaksi!
VastaaPoistaOon tehny monena vuonna kekseistä tämäntyyppisiä lahjapurkkeja, mutta tämä on vielä suloisempi purkki.
Hihi! Noista erilaisista siemenistä tulee kyllä kivoja kerroksia. Pitää vain olla tarkka, ettei pukki ihan kauheasti ravistele säkkejä tai muuten kerrokset menevät sekaisin. :)
PoistaOn todella hauska idea. Tämä olisi hyvä lahja opettajille!
VastaaPoistaTotta muuten! Mietin myös, pitäisiköhän näitä tehtailla työkavereille.
PoistaTällaiset siemennäkkärit on just parhaita :)
VastaaPoistaNäihin tulee kieltämättä himo. Ja reseptiä voi soveltaa sen mukaan, mitä kaapista ja maustehyllystä löytyy.
PoistaIhana ohje. Itselläni testauksessa sunnuntaille siemennäkkäri.. Tämäkin kyllä houkuttaa..
VastaaPoistaEhkäpä sitten seuraava satsi näitä. :)
PoistaLuulen, että tämä päätyy pukinkonttiin tänä vuonna :)
VastaaPoistaTästä näkkärstä tuli huippuhyvää! Innostuneena pakkasin tarvikkeet kauniisti kerroksittain lasipurkkiin. Ihailin sitä liian kauan ja niin tämä lahjaksi tarkoitettu seos kaatui kulhoon ja vettä päälle. Nyt me ollaan kahteen pekkaan syöty melkein koko pellillinen. Huomenna kauppaan siemenostoksille, auringonkukat loppuivat. Tuhannet kiitokset. Nyt koko suku saa lasipurkkilahjat.
VastaaPoistaIhana kuulla, ilo on täysin minun puolellani! :D Nyt sitten vain purkittamaan näkkäriä koko suvulle. Ihanaa joulua sinulle!
PoistaApua! Ostin 0,5l purkkeja ja eihän tuo koko resepti mahdu niihin. Mietin asiaa reseptiä lukiessa mutta kokeilin sitten kuitenkin, siemeniä meni vain 1,5dl kolmen sijaan. Oisko vettä sitten vain 2,5dl vai osaatko sanoa? Mä myös lisäisin vähän suolaa mutta se on toki makuasia, kukin voi mielensä mukaan lisätä tarvittaessa :) Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaMoikka! Varmaksi en osaa sanoa, kun en ole noilla määrillä testannut, mutta toisaalta eihän ne siemenet sinänsä kyllä ime vettä... Yksi vaihtoehto olisi vähentää kaikkien raaka-aineiden määriä samassa suhteessa. :)
Poista