LUUKKU 20:
Puolukkajäädyke maistuu jouluna tuhdimmankin aterian päätteeksi. Lorauta jäädykkeen päälle suolahippusilla maustettua kinuskiskastiketta.
Koska joulupyhiäkin on useampi, on viikonlopun aikana blogissa oikea läjäys jouluun sopivia jälkiruokaideoita. Eilisestä luukusta paljastui paahdetusta valkosuklaasta tehdyn pannacottan ohje, ja tänään vuorossa on viettelevä puolukkajäädyke. Postauksen loppuun kokosin vielä muutaman muun oman jälkiruokasuosikkini – kaikki sellaisia, jotka voi helposti valmistaa etukäteen, useampikin päivä ennen varsinaista juhlintaa.
Puolukkajäädykkeen voi hyvin tehdä jo tänään ja laittaa pakastimeen odottelemaan joulupyhien saapumista. Myös suolakinuskikastikkeen voi keitellä etukäteen valmiiksi, tosin se kannattaa lämmittää ennen tarjoamista, sillä kylmä jäädyke suorastaan vaatii rinnalleen lämmintä kinuskia.
Puolukka on yksi lempimarjoistani, ja joulukalenterissakin puolukoita on jemmattu miltei joka toiseen reseptiin. Jos et ole kuitenkaan puolukoiden ylin ystävä, voit vaihtaa joulunpunaiset puolukat myös esimerkiksi mustaherukoihin – niistäkin syntyy ihana jäädyke, ja suolakaramellikastike sopii myös sen keralle.
Jäädykkeen valmistamiseen käytetään keltuaisia. Jäljelle jäävistä valkuaisista voit puolestaan valmistaa vaikkapa joulupavlovan tai marenkeja. Ylimääräiset valkuaiset voi myös pakastaa.
PUOLUKKAJÄÄDYKE (8–10 annosta)
- 6 keltuaista
- 1,5 dl sokeria
- 200 g (noin 3 dl) puolukoita
- 4 dl kermaa
- 0,5 dl Galliano-vaniljalikööriä (tai esim. puolukkalikööriä)
Soseuta puolukat esimerkiksi sauvasekoittimella. (Halutessasi voit myös paseerata marjat.)
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vesihauteessa vaahdoksi. Kun vaahto on kuohkeaa ja jäykähköä, nosta kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on jäähtynyt. Voit edistää jäähtymistä laittamalla kulhon tiskialtaaseen, johon on laskettu kylmää vettä. Varo kuitenkin, ettei vettä pääse kulhoon.
Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää se keltuaisvaahdon sekaan. Lisää puolukkasose sekä likööri.
Kaada seos kelmulla vuorattuun kakku-, leipä- tai jäädykevuokaan (vetoisuus noin 1,5 litraa). Pakasta yön yli tai vähintään 6 tuntia.
Nosta jäädyke pois pakastimesta hetki ennen tarjoamista. Kumoa jäädyke lautaselle ja tarjoa lämpimän suolakaramellikastikkeen kanssa. Voit koristella jäädykkeen kaatamalla sen päälle hieman karamellikastiketta ja ripottelemalla päälle puolukoita.
SUOLAKARAMELLIKASTIKE
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl tummaa sokeria (fariini-, muscovado- tai intiaanisokeria)
- 0,5 tl sormisuolaa
Mittaa kerma ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 15 minuuttia tai kunnes karamellikastike on hieman paksuuntunut. Kastikkeesta tulee sitä paksumpaa, mitä kauemmin sitä keität.
Lisää lopuksi suola.
Voit keittää kastikkeen etukäteen valmiiksi ja lämmittää ennen tarjoilua.
MITÄ JOULUNA JÄLKIRUOAKSI?
Tässä vielä muutama blogin kätköistä kaivettu lisäidea joulun jälkiruoiksi. Myös näistä jokaisen voi valmistaa etukäteen, eikä tarjolle laittaminen tai koristelukaan vaadi kovin suurta ponnistusta.
Tämä sun joulukalenteri on tosi kiva. Tämäkin resepti napataan talteen. :)
VastaaPoistaIhana kuulla! <3 Riemukasta joulua sinulle, kiva kun olet käynyt kommentoimassa näitä kalenteripostauksia.
PoistaKiitos näistä. Tulivat niin sanottuun tarpeeseen. Iloista alkavaa jouluviikkoa!
VastaaPoistaMahtava juttu! Käy sitten kertomassa, mitä teit ja miltä maistuivat. :)
PoistaPuolukkajäädyke on meidän perheen klassikkojälkkäri jouluna. Ja suolakaramellikastike, uuuuuuuh, se on hyvää melkein minkä kanssa vaan!
VastaaPoistaSuolakaramelli on kyllä hyvää melkein minkä kanssa tahansa, mutta tähän se passaa kyllä erityisen hyvin. Alkoi itsellä tehdä mieli mustaherukkajäädykettä ja suolakaramellikastiketta...
PoistaWau, eipä tarvitse enää pähkäillä joulun jälkiruokaa!
VastaaPoistaMahtava kuulla! Herkullista joulua! :)
PoistaKiitos ihanista herkkuresepteistä!
VastaaPoistaEipä kestä, ihanaa jos joku saa näistä vinkkejä omaan joulupöytään! :) Tällaiset kommentit puolestaan lämmittävät minua! :)
PoistaVesihauteessa vaahdoksi kohta ei nyt mee mun kuulaan ������ siis tä ��
VastaaPoista