Sisällön tarjoaa Blogger.

JOULUPAVLOVA


LUUKKU 8:
Rapea, mutta sisältä sopivan sitkoinen pavlova sopii myös joulupöytään. Ylleen marenkiunelman jouluversio saa paahdetusta valkosuklaasta tehtyä vaahtoa, kirpeitä karpaloita sekä murusteltuja piparkakkuja.


Kävin syksyllä elämäni ensimmäistä kertaa karpalosuolla. Sormet kohmeessa marjoja poimiessani vannoin, että kerta saa jäädä ainakin toistaiseksi myös elämäni viimeiseksi. Suoreissun antimista nauttiminen on sen sijaan sen verran palkitsevaa, että kenties harkitsen karpalossa käymistä vielä joskus uudemmankin kerran.

Teen pavlovan aina Olivia-lehden Täydellinen ohje -keittokirjan ohjeella, ja joka ikinen kerta leipomastani marenkiluomuksesta on tullut opuksen nimen veroinen: sisältä sopivan sitkoinen ja pinnasta ihanan rapea. 

Ohjeen mukaan täydellisen marengin vatkaamiseen on muutama niksi. Ensinnäkin kananmunien on hyvä olla huoneenlämpöisiä, sillä ne sitovat kylmiä munia paremmin ilmaa. Valkuaisen sekaan ei saa eksyä yhtään keltuaista. Mikäli keltuaista sekoittuu valkuaiseen, voi sen yrittää imeyttää talouspaperiin. 

Toisekseen työvälineiden tulee olla puhtaita, kuivia ja rasvattomia. Teräksinen, pyöreäpohjainen kulho on paras marengin vaahdottamiseen, sillä muovikulhon pintaan jää helposti rasvajäämiä. Suuri pallovispilä puolestaan sitoo paljon ilmaa marenkivaahtoon. Myös uuni kannattaa esilämmittää valmiiksi, sillä marenkivaahto ei tykkää turhaan vartoa. Karpaloiden lisäksi joulupavlova sai ylleen paahdetusta valkosuklaasta tehtyä vaahtoa. Valkosuklaavaahto sopi mainiosti puolukkakeikauskakun kaveriksi – ja hyvin se sopii myös tähän pavlovaan. Kirpeät karpalot tasapainottavat verrattain makeaa marenkipohjaa ja valkosuklaavaahtoa. Karpalot voi varmasti korvata myös puolukoilla, mutta mitään vähemmän hapokasta ei niiden tilalle kannata vaihtaa, ellei ole äklömakean ystävä. 

Sekä marenkipohja että vaahto kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, mieluiten edellisenä päivänä. Kokoa pavlova kuitenkin vasta juuri ennen tarjoamista. Yhden suuren pavlovan sijaan voit valmistaa myös useamman pienen. 

JOULUPAVLOVA (kymmenelle)

Marenkipohja:
  • 4 kananmunan valkuaista
  • 2,5 dl hienoa sokeria
  • 2 tl peruna- tai maissitärkkelystä
  • 1 tl sitruunamehua
Täyte: 
  • 1 annos paahdetusta valkosuklaasta valmistettua vaahtoa (ohje alla)
  • noin 4 dl karpaloita
  • piparkakkuja 

Kuumenna uuni 125 asteeseen. Piirrä leivinpaperille pyöreä ympäri esimerkiksi ruokalautasen avulla. 

Erottele valkuaiset kulhoon. Vatkaa valkuaiset höttöiseksi vaahdoksi mieluiten yleiskoneella. 

Lisää puolet sokerista valkuaisvaahdon sekaan vähitellen ja koko ajan voimakkaasti vatkaten. Sekoita perunajauhot lopun sokerin sekaan ja lisää seota valkuaisvaahdon sekaan ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa samalla koko ajan. Jatka vatkaamista kunnes marenki on kiiltävän valkoista ja kovaa. Lisää lopuksi sitruunamehu. 

Nostele marenkivaahto leivinpaperille piirtämäsi ympyrän sisälle. Tee marenkikasasta hieman linnunpesän muotoinen ja reunoista keskustaa korkeammat. Halutessasi voit tehdä useamman pienen marenkipesän. 

Kypsennä uunin alatasolla 1,5 tuntia. Anna marengin jäähtyä ja kovettua rauhassa uunipellillä. Pienille marenkipesille riittää hieman lyhyempi paistoaika. 

Pavlovan täyttäminen: 

Lusikoi valkosuklaavaahto marenkipohjan päälle. Lusikoi päälle karpalot ja murenna piparkakkuja koristeeksi. 

VAAHTO PAAHDETUSTA VALKOSUKLAASTA

  • 200 g valkosuklaata
  • 4 dl kuohukermaa

Lämmitä uuni 130-asteiseksi. Rouhi suklaa kantiltaan noin sentin kokoisiksi paloiksi ja levitä se uunipellille leivinpaperin päälle.  Paahda suklaata uunin alatasolla 30 minuuttia. 

Kuumenna kerma kasarissa tai kattilassa. Lisää paahdettu suklaa ja aja massa tasaiseksi sauvasekoittimella. Anna jäähtyä ja siirrä jäähtynyt kerma jääkaappiin. Anna olla jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään. 

Vatkaa valkosuklaakerma vaahdoksi. 

2 kommenttia