Sisällön tarjoaa Blogger.

LUUKKU 20:
PIPARIJÄÄDYKE


Piparkakuilla ja konjakilla maustettu jäädyke kruunaa raskaammankin jouluaterian. Jäädykkeen voi valmistaa hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan sokerihampaan kolotusta.Piparijäädyke on yksi joulun suosikkijälkiruoistani. Piparkakuilla ja konjakilla maustetussa jäädykkeessä on tuttuja joulumakuja hieman modernimmassa muodossa.

Piparijäädykkeen voi valmistaa hyvissä ajoin valmiiksi pakastimeen ja joulupyhinä voi keskittyä jälkiruoanvalmistusta keskeisempiin askareisiin. Parhaiten piparijäädyke onnistuu valmiista kaupan piparkakuista, sillä ne ovat yleensä kotitekoisia piparkakkuja mausteisempia, eivätkä ne vety helposti. Vesihauteessa kypsennettyjen keltuaisten ja konjakkihömpsyn takia jäädykkeen rakenteesta tulee pehmeä, eikä se jäädy täysin kovaksi. Näin ollen jäädykettä ei tarvitse ottaa huoneenlämpöön temperoitumaan tai pehmenemään ennen jälkiruokakattausta. Pehmeä koostumus tuo tosin oman haasteensa jäädykkeen kumoamiselle. Jäädyke onkin helpoin valmistaa esimerkiksi alumiiniseen, kelmulla vuorattuun, kakkuvuokaan. Silikonivuoasta pehmeähkö jäädyke on nimittäin yllättävän hankala kumota.

Konjakkitilkasta ei kannata tinkiä, vaikka joulupöydässä olisikin alaikäistä jälkikasvua. Alkoholimäärä on kuitenkin verrattain pieni suhteessa jäädykkeen kokoon. Halutessaan konjakista toki voi kiehauttaa alkoholin pois. Anna konjakin kuitenkin jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen sen lisäämistä jäädykemassaan.PIPARIJÄÄDYKE (kahdeksalle)
 • 6 keltuaista 
 • 1 ½ dl sokeria 
 • 4 dl vispikermaa 
 • 100 g piparkakkuja murusteltuina
 • ½ dl konjakkia

Murustele piparkakut pieniksi.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vesihauteessa vaahdoksi. Kun vaahto on kuohkeaa ja jäykähköä, nosta kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on jäähtynyt.

Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää se keltuaisvaahdon sekaan. Lisää murennetut piparkakut sekä konjakki.

Kaada seos (kelmulla vuorattuun) kakkuvuokaan. Pakasta yön yli tai vähintään 6 tuntia.

Jäädyke ei jäädy täysin kovaksi, joten sitä ei tarvitse nostaa pois pakastimesta pehmenemään ennen syömistä. Kumoa jäädyke lautaselle ja koristele jälkiruoka esimerkiksi tuoreilla viikunoilla ja piparkakuilla.


2 kommenttia

 1. Jäädyke onnistu ohjeellasi täydellisesti ja jouluvieraat hurmattu herkulla! Joulusin terveisin blogisi vakiovieraa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että jouluvieraiden hurmaaminen onnistui! :)
   Herkullista tätä vuotta sinulle! :)

   Poista