Piparkakuilla ja konjakilla maustettu jäädyke kruunaa
raskaammankin jouluaterian. Jäädykkeen voi valmistaa hyvissä ajoin pakastimeen
odottamaan sokerihampaan kolotusta.
Piparijäädyke on yksi joulun suosikkijälkiruoistani. Piparkakuilla ja
konjakilla maustetussa jäädykkeessä on tuttuja joulumakuja hieman modernimmassa muodossa.
Piparijäädykkeen voi valmistaa hyvissä ajoin valmiiksi pakastimeen ja joulupyhinä voi keskittyä jälkiruoanvalmistusta keskeisempiin askareisiin. Parhaiten piparijäädyke onnistuu valmiista kaupan piparkakuista, sillä ne
ovat yleensä kotitekoisia piparkakkuja mausteisempia, eivätkä ne vety helposti.
Vesihauteessa kypsennettyjen keltuaisten ja konjakkihömpsyn takia jäädykkeen
rakenteesta tulee pehmeä, eikä se jäädy täysin kovaksi. Näin ollen jäädykettä
ei tarvitse ottaa huoneenlämpöön temperoitumaan tai pehmenemään ennen jälkiruokakattausta.
Pehmeä koostumus tuo tosin oman haasteensa jäädykkeen kumoamiselle. Jäädyke
onkin helpoin valmistaa esimerkiksi alumiiniseen, kelmulla vuorattuun, kakkuvuokaan.
Silikonivuoasta pehmeähkö jäädyke on nimittäin yllättävän hankala kumota.
Konjakkitilkasta ei kannata tinkiä, vaikka joulupöydässä olisikin
alaikäistä jälkikasvua. Alkoholimäärä on kuitenkin verrattain pieni suhteessa jäädykkeen kokoon. Halutessaan konjakista toki voi kiehauttaa alkoholin pois. Anna
konjakin kuitenkin jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen sen lisäämistä
jäädykemassaan.
PIPARIJÄÄDYKE
(kahdeksalle)
- 6 keltuaista
- 1 ½ dl sokeria
- 4 dl vispikermaa
- 100 g piparkakkuja murusteltuina
- ½ dl konjakkia
Murustele piparkakut pieniksi.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vesihauteessa
vaahdoksi. Kun vaahto on kuohkeaa ja jäykähköä, nosta kulho pois vesihauteesta
ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on jäähtynyt.
Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää se
keltuaisvaahdon sekaan. Lisää murennetut piparkakut sekä konjakki.
Kaada seos (kelmulla vuorattuun) kakkuvuokaan.
Pakasta yön yli tai vähintään 6 tuntia.
Jäädyke ei jäädy täysin kovaksi, joten sitä ei
tarvitse nostaa pois pakastimesta pehmenemään ennen syömistä. Kumoa jäädyke
lautaselle ja koristele jälkiruoka esimerkiksi tuoreilla viikunoilla ja
piparkakuilla.
Jäädyke onnistu ohjeellasi täydellisesti ja jouluvieraat hurmattu herkulla! Joulusin terveisin blogisi vakiovieraa
VastaaPoistaIhana kuulla, että jouluvieraiden hurmaaminen onnistui! :)
PoistaHerkullista tätä vuotta sinulle! :)