Lapsuudessani ei ollut joulua ilman
mummini mantelipipareita. Ja jos minulta kysytään, ei ole vastakaan.
Mummini leipomat – italialaisia cantuccini-pipareita muistuttavat – manteliset viipalepikkuleivät ovat yksi
lapsuuteni joulujen tärkeistä makumuistoista. Aivan mummini pikkuleipien
tasolle eivät nämä omat leipomukseni yltäneet, mutta ainakin uunista leijaileva
tuoksu oli leipoessani huumaava, ja makukin vei minut aikamatkalle jokusen
vuosikymmenen taakse.
Piparkakkujen tapaan myös näiden pikkuleipien taikina on vastustamatonta myös raakana. Taikinan voi mainiosti myös puolittaa, mikäli jouluksi on aikomuksena leipoa useamman sortin pikkuleipiä. Viipalepikkuleivät sopivat hyvin myös pikkujouluglögiin kastettaviksi.
Piparkakkujen tapaan myös näiden pikkuleipien taikina on vastustamatonta myös raakana. Taikinan voi mainiosti myös puolittaa, mikäli jouluksi on aikomuksena leipoa useamman sortin pikkuleipiä. Viipalepikkuleivät sopivat hyvin myös pikkujouluglögiin kastettaviksi.
Kauniisti koristeltu pussillinen pipareita on myös oiva joulunajan
tuliainen. Laittakaahan siis leipoen!
- 425 g sokeria
- 215 g voita
- 110 g kokonaisia, kuorittuja manteleita
- 6 munaa
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 tl kanelia
- 1 tl kaardemummaa
- 1 tl neilikkaa
- 600 g vehnäjauhoja
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja
sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, välillä vatkaten.
Sekoita mausteet ja jauhot sekaisin
ja lisää ne muutamassa erässä taikinan sekaan.
Nosta taikina jääkaappiin
vetäytymään noin tunniksi.
Pyöritä taikina noin kolme senttiä leveiksi tangoiksi. Paista
tankoja 220-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Leikkaa tangot vinoittain palasiksi välittömästi otettuasi ne uunista. Pikkuleivät kovettuvat jäähdyttyään.
Säilytä tiiviissä purkissa tai pussissa.
Säilytä tiiviissä purkissa tai pussissa.
Avainsanat: joulu pikkuleivät, joulu resepti, cantuccini resepti, mantelipikkuleipä ohje, helpot pikkuleivät, manteliset pikkuleivät, piparkakut, raaka piparkakkutaikina
Olen keskellä joulupikkuleipähässäkkää ja nämä eivät kyllä saa siitä setistä puuttua! Perheessä kulkevat, muistoilla varustetut reseptit ovat aina niitä parhaita. Itse on tarkoituksena tässä tällä viikolla julkaista myös muistoja täynnä oleva joulupikkuleipäresepti :)
VastaaPoistaHalutessaan näihin voisi raastaa vielä vaikkapa appelsiininkuorta mausteeksi, mutta mä en tällä kertaa halunnut soveltaa ollenkaan. :) Täytyy käydä ahkerasti kurkkimassa blogiasi pikkuleipäreseptin toivossa :) Hyviä leipomisia!
PoistaIhania olivat! Taikina on tosissaan vastustamatonta raakana ja aika monta kypsääkin keksiä oon tässä illan mittaan jo ehtinyt popsia ;). Kiitos reseptin jakamisesta :). Pauliina
VastaaPoistaJopas siellä oltiin nopeita! :) Ihanaa että maistui, sekä raakana että kypsänä! ;)
PoistaHei! pitääkö niitä taikinatankoja tasoitella/litistää ennen paistoa vai leviävätkö ne uunissa sitten? Terveisi Riikkahelena
VastaaPoistaEi tarvitse litistellä tai tasoitella, ne kyllä leviävät uunissa. Pyöreähköt tangot toimivat hyvin. :)
PoistaKiitos reseptistä, taidan kokeilla viikonloppuna :)
VastaaPoistaMiten olet tulostanut? tuon tekstin paperipussiin? Tarkoitan, ettei pussi vaan jää tulostimeen jumiin..
Maltatko odottaa pari päivää ohjetta? ;)
PoistaMaltan kyllä :) Kiva juttu, että ohje tulossa!
PoistaTämmönen harrastelijaleipoja oli ihan hukassa tuon taikinan kanssa, hyvä etten kattoon asti saanu sitä huidottua kun tarras niin kiinni käsiin O.o Oisko sitä taikinaa pitäny vaivata enempi? Käyttää paljon jauhoja pötköö tehdessä? Mulla palo niin käämi et mul oli loppujen lopuks kolme jättipötköö pellillä ja uunissa ne täyttikin sit melkein koko pellin ^_^ Ei siinä, niin hyviä on että saatanpa käydä tuon taikinahe***tin läpi uudestaankin :D
VastaaPoistaApua, mitähän siinä on käynyt? Mä tein kylläkin taikinan yleiskoneella, joten ei tarvinut tunkea sormia taikinaan, mutta ei se kuitenkaan omasta mielestäni ollut tosi tahmeaakaan. Kuulostaa kyllä vähän siltä, että jauhoja oli ehkä turhan vähän, mittasithan ne painon mukaan ja eihän voi ollut esimerkiksi sulaa? Myös pidempi tekeytymisaika jääkaapissa (esim. yön yli) saattaisi auttaa, mutta itse en pitänyt kuin max. 2 tuntia.
PoistaEhkä mä seuraavalla kerralla sekottelen jauhoja vähän pidempään ja annan tekeytyä yön yli :) Mä tein taikinan sähkövatkaimella, tietenkin _voisin_ seuraavalla kerralla käyttää yleiskonettakin kun semmonen on olemassa ^_^
PoistaTäällä sama ongelma, tosi tahmee taikina ja pötköjä oli hirmu vaikee muotoilla. Varmaan liian vähän jauhoja, vaikka punnitsinkin ne. Ja voi oli reilusti huoneenlämpöistä ja pehmeää. Jääkaapissa oli pari tuntia.
PoistaMulla oli sama ongelma, joka tosin johtui siitä etten omista keittiövaakaa, mutta tilanteen sain pelastettua lisäämällä jääkaapisession jälkeen jauhoja sen verran että taikinasta tuli piparitaikinan oloista, eikä se enää tarttunut kulhon reunoihin (ja seiniin, pöytään, kissaan...). Kaikesta huolimatta niistä tuli tosi hyviä ja ajattelin juuri tehdä uuden satsin :)
PoistaHei kiitos paljon kommenteistanne! Minun täytyy nyt mitä ilmeisimmin tehdä uusi satsi taikinaa ja tarkkailla sen koostumusta! :) Näitä kuvatessa tein puolikkaan taikinasatsin, jonka leivoin voihin ja annoin olla jääkaapissa yön yli, jolloin voi oli ehtinyt kovettua tosi jämäkäksi. Taikinan muotoiluun käytin kyllä aika runsaasti jauhoja, mutta itselläni se ei kyllä tarttunut seiniin tai pöytään (kissasta puhumattakaan, tosin sellaista meille ei olekaan). Palaan asiaan leivottuani! :)
PoistaTein niitä, vihdoinkin! Eilen aamulla pyöräytin taikinan ennen kuin lähdin kotoa ja illalla sitten uuniin. Kyllä mummusi on tiennyt, miltä hyvät pikkuleivät maistuvat :)
VastaaPoistaAi niin. En voinut olla lisäämättä apelsiininkuorta. Tein puolikkaan taikinan ja raastoin siihen yhden pienen appelsiinin kuoren.
PoistaIhana kuulla! :) Ja appelsiininkuori sopii taikinaan varmasti tosi hyvin! Täytyy joskus kokeilla itsekin sitä. :)
PoistaMaistoitko taikinaa raakana? :)
No maistoin! Ja hyväähän se oli :)
VastaaPoista