Saaristolaisleipä on yksi joulupöydän suosikeistani.
Smetanalla, joulukaloilla ja mädillä höystetty leipäsiivu kruunaa
jouluherkuttelun.
Minulle perinteinen kinkku ei ole joulupöydän kunkku. Kinkun sijaan olen
heikkona joulupöydän kylmiin kaloihin. Erityisen hyvältä kalat maistuvat
maltaisen ja sopivasti makean saaristolaisleivän päällä.
Joulukalenterin yhdeksännen luukun resepti on itse asiassa toisinto vuoden
takaa. Kaikessa herkullisuudessaan saaristolaisleipä kuitenkin ansaitsee oman
joulukalenteriluukkunsa.
Saaristolaisleivän valmistaminen on helppoa. Taikinaa ei tarvitse vaivata,
riittää että ainekset pyöräyttää sekaisin ja kaataa leipävuokiin. Vaivan sijaan
leivonta vaatii kuitenkin hieman aikaa, sillä kohottamisineen ja paistamisineen
aikaa kuluu yhteensä nelisen tuntia. Samalla vaivalla leipoo toki vaikkapa
tuplasatsin leipiä. Valmis leipä säilyy hyvin viikonkin verran ja oikeastaan
leipä vain paranee vanhetessaan.
SAARISTOLAISLEIPÄ (2 vuokaleipää)
- 1 litra piimää
- 75 g (1 ½ pakettia) tuorehiivaa
- 2 dl siirappia
- 2 tl suolaa
- 3 dl kaljamaltaita
- (1 dl auringonkukansiemeniä)
- 2 dl ruisrouhetta
- 1 dl ruisleseitä
- 3 dl ruisjauhoja (joista osa riihiruisjauhoja)
- 10 dl vehnäjauhoja
- lisäksi leivinpaperisuikaleita vuokien vuoraamiseen
Anna piimän lämmetä huoneenlämpöiseksi. Murenna
hiiva piimän joukkoon ja sekoita. Lisää muut aineet sekoittaen siinä
järjestyksessä, kuin ne ovat ainesosalistassa lueteltu. Sekoita taikina
tasaiseksi.
Vuoraa kaksi, vähintään puolentoista litran
vetoista, leipävuokaa leivinpaperisuikaleilla. Näin valmiit leivät on helpompi
irrottaa vuoista.
Jaa taikina leipävuokiin. Peitä vuoat kelmulla tai
leivinliinalla ja kohota leipiä huoneenlämmössä puolisentoista tuntia.
Paista kohonneita leipiä 170-asteisessa uunissa
keskitasolla kaksi tuntia.
Kumoa leivät vuoista hieman jäähtyneinä.
Säilytä valmiit leivät muovipussissa.
Säilytä valmiit leivät muovipussissa.
mitä tehdä joulumyyjäisiin, saaristolaisleipä resepti, joululeipä resepti, leipä ohje
Oih. Saaristolaisleivän tuoksu, joka uunista leijailee, on aivan mahtava. Toki makukin on mahtava.
VastaaPoistaTotta! Vaikkakin saaristolaisleipä taitaa olla ainut leipä, joka ei ole parhaimmillaan uunituoreena, vaan vasta parin päivän päästä. :)
PoistaTulipa sopivasti tämä luukku, kun juuri olimme ajatelleet, että jouluksi pitäisi löytää hyvä saaristolaisleipäohje. Tätä siis kokeillaan! Samaa mieltä muuten siitä, että joulukalat ne on joulupöydän parhautta.
VastaaPoistaSaaristolaisleivätkin voi muutes leipoa valmiiksi pakastimeen, jos joulun alla on kova kiire leipomusten suhteen. Mukavia leivontahetkiä sinne! :)
PoistaNyt on testattu ihana reseptisi, yksi leipä meni pakastimeen ja yksi heti syötäväksi. Ja oikeassa olit, että parin päivän päästä leipä on parhaimmillaan. Teen tätä vielä satsin lahjaksi muutama päivä ennen aattoa, oli se vaan niin hyvää. Maistui makoisalle sienisalaatin kera, ja pitihän tästä yhdistelmästä pieni postauskin tehdä :)
PoistaOijoi...Saaristolaisleipää! Ja joku vielä jaksaa haukkua meidän skandinaavista ruokaperinnettä. Meillä joulupöydässä on saaristolaisleivän sijasta perunalimppua, mutta onneksi tätä voi tehdä minkä tahansa päivän kunniaksi!
VastaaPoistaP.S. 2 viikkoa. Siis 2 viikkoa!! *pikkupaniikki*
Täällä alkaa olla iso paniikki, kun loput luukut ovat tekemättä. ;)
PoistaSaaristolaisleipää meillä leivotaan ympäri vuoden, sopii loistavasti sekä kesään että talveen. :)
Niin ja samaa mieltä siitä, että aivan turhaan haukutaan, ettei meillä muka ole ruokaperinteitä! Meillähän on vaikka ja mitä!
Poistaps. Onko sulla hyvä perunalimppuresepti?
Hei,
VastaaPoistaensinnäkin kiitos aivan valloittavan ihanasta blogistasi! Käyn täällä melkein joka päivä hakemassa inspiraatiota kokkaamiseen ja - elämään ylipäätään.
Saaristolaisleipä on joulun ykkösherkku täälläkin. Olen ennen tehnyt sitä venhäleseitä, mitä tuo ruisrouhe on? Olen joskus aiemminkin metsästänyt sitä ruokakaupoista tuloksetta....
Kiitos Anna Sofia ihanasta kommentistasi! :)
PoistaMä olen käyttänyt Korpelan myllyn ruisrouhetta, sitä löytyy ainakin ihan meidän lähikaupastamme. Kuvittelisin sen olevan rouhittuja rukiin jyviä. Mutta ne voi ihan hyvin korvata myös leseillä, jos ei kaupasta rouhetta löydy.
http://www.korpelanmylly.fi/reseruis.html
Onnistuisiko tämä leipä myös kartonkiseen kertakäyttövuokaan, lahjana ajatellen? Siis mahtaakohan irrota nätisti. Milloin suosittelet leivän tehtäväksi jos se annetaan lahjaksi aattona? :)
VastaaPoistaOnnistuu varmaan, mutta suosittelen laittamaan väliin leivinpaperia, sillä leipä saattaa tarttua aika tiukasti kiinni kartonkiin. Ehkä kätevämpää olisi kuitenkin paistaa leipä tavallisessa leipävuoassa ja laittaa se ensin muovipussiin ja sitten johonkin nättiin paperipussiin.
PoistaLeivän voi hyvin tehdä pari päivää ennen aattoa, jotta ei tule kiirettä aaton alla ja jotta leipä säilyy vielä aaton jälkeenkin, jos kaikki ei silloin kulu.