Tumma ja tahmea taatelikakku on
yksi joulun rakastetuimmista leivonnaisista. Taatelikakun voi leipoa hyvissä
ajoin ennen pyhiä, sillä kakku vain paranee vanhetessaan.
Erilaiset kuivakakut ovat nyt muotia, ja niitä leipovat muutkin kuin
mummot. Monelle perinteinen taatelikakku on yksi joulunajan ehdottomista suosikeista.
Taatelikakku kannattaa leipoa reilusti ennen joulupyhiä, sillä kakun
suklaamainen maku vain paranee ajan myötä.
Tämän taatelikakun juju piilee espresso-kahvissa. Aivan yhtä hyvin voit keittää
taatelit myös tavallisessa suodatinkahvissa, korvaa silloin myös osa vedestä
kahvilla. Voit lorauttaa nesteen sekaan myös hulauksen viskiä tai konjakkia
syventämään kakun makua entisestään.
TUMMA TAATELIKAKKU (1,8 litran vuokaan)
- 1 pkt (250 g) kuivattuja, kivettömiä taateleita
- 1 dl vahvaa kahvia (esim. espressoshotti)
- 1 ½ dl vettä (TAI 2 dl suodatinkahvia + ½ dl vettä)
- 200 g voita
- 2 kananmunaa
- 1 ½ dl fariinisokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 dl piimää tai kermaviiliä
- 2 tl ruokasoodaa
- 3 ½ dl vehnäjauhoja
- voita ja korppujauhoja vuokaan
Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka.
Mittaa kahvi ja vesi
kattilaan. Kiehauta ja lisää taatelilevy. Keitä hiljalleen vartin verran kunnes
taatelit ovat pehmenneet täysin.
Ota kattila pois liedeltä
ja lisää sekaan kuutioitu voi. Anna voin sulaa ja sekoita seos tasaiseksi.
Sekoita ruokasooda
vehnäjauhoihin.
Vatkaa munat ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri sekä piimä tai kermaviili taikinan sekaan sekä vehnäjauho–soodaseos varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi myös hieman jäähtynyt taateli–voiseos. Sekoita taikina mahdollisimman varovasti tasaiseksi.
Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa alatasolla 60 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa taikinaa ei jää tikkuun ja kakku on kypsä.
Säilytä kakku jääkaapissa folioon käärittynä. Kakun voi myös pakastaa.
Avainsanat: helppo taatelikakku, taatelikakku resepti, kakku kuivatuista taateleista, helppo kuivakakku, joulukakku, mitä leipoa joulumyyjäisiin
Ihanalta kuulostava ohje, kiitos.
VastaaPoistaOijoi, kahvia en olekaan taatelikakkuun laittanut, mutta nyt menee kokeiluun kyllä!
VastaaPoistaToivottavasti maistuu!
PoistaVihdoinkin vaihtelua taatelikakkuun. Jo tuo kermaviili lupaa hyvää ja fariinisokeri. Taateli+ tavallinen sokeri on hiukka tuju yhdistelmä.
VastaaPoistaAika perinteinen kakku tästä tulee, mutta ehkä vähän uudella twistillä. :) Mukavaa joulunodotusta!
PoistaIhanan näköinen kakku - ihan melkein yksi yhteen mun äidiltä perimän taatelikakkuohjeen kanssa. Se oli muuten Fanni & Kanelin kaikkien aikojen luetuin ja haetuin resepti :) Klasikko on aina klassikko, ja tuo kahvi sopii taikinaan tosi hyvin!
VastaaPoistaTäytyykin googlata kakkusi! Taatelikakku taitaa olla jonkinlainen merkki vanhenemisesta – tuskin siitä kovin moni pitää teini-iässä kovin erityislaatuisena. :)
PoistaPyh sanon minä! Minä ja yksi luokkalaiseni puhelimme juuri tässä yksi päivä kuin mahtavaa taatelikakku on. Ja eikä me vielä mitään aikuisia olla.
PoistaAnteeksi! :) Tai ehkä te vain olettekin niin varhaiskypsiä ja fiksuja! ;)
PoistaLapsuudesta asti meillä on taatelikakku leivottu aina itsenäisyyspäivänä jouluaattoa varten. Taatelikakku tosissaan vaan paranee vanhetessaan. Täytyypä kokeilla kahviakin joukkoon ellei sitten sitä vahvempaakin tavaraa :).
VastaaPoistaEli huomenna sitten teillä taas laitetaan leipoen, kiva perinne!
PoistaTaatelikakku herättää minussa aina ristiriitaisia tunteita. Toisaalta se kuuluu ehdottomasti jouluun sen perinteikkäisyyden vuoksi. Mutta no, ei se niin kummoista yleensä ole. Hyvää kyllä, mehevää ja mausteista. Mutta liian usein sitten kuitenkin tylsää, jolloin se jää pyhien aikana harmillisen vähäiselle huomiolle. Tän päivän Aamulehdessä oli Tampere-talon keittiöpäällikön Juhana Paturin resepti viski-taatelikakulle. Käväsinpä sitten tänään Alkossa ja nappasin pullon viskiä mukaan. Seuraavaksi laitan taatelit ja rusinat yöksi likoon. Mielenkiinnolla odotan, millainen taatelikakku siitä syntyy! Mutta kyllä tämäkin resepti kuulostaa lupaavalta. Pidän erityisesti tuosta kahvista!
VastaaPoista