LUUKKU 16:
Lohipastrami tuo modernin tuulahduksen joulun alkupalapöytään.
Tarjoa lohipastrami rucola- tai salaattipediltä ja viimeistele annos
wasabismetanalla.Itse pidän perinteisistä jouluruoista, mutta mikään ei estä tuomasta joulupöytään myös uusia raikkaita tuulahduksia. Perinteiset joulupöydän raaka-aineet voi laittaa tarjolle myös uudella tavalla. Mitä jos joulupöydästä löytyisikin tänä vuonna graavilohen sijaan lohipastramia?
Tällä viikolla vietetään Blogiringin
blogeissa luomuviikkoa. Jouluostoksia tehdessä kannattaakin kiinnittää huomiota
myös ostosten laatuun, eettisyyteen sekä ekologisuuteen. Blogiringin
luomuviikolla keskiössä on chileläinen Emiliana-luomuviinitila, jonka elämäntapa
ja arvot perustuvat luonnonmukaiselle tuotannolle ja ekologisille valinnoille.
Hanaviinien torjunta-ainejäämistä
nousi pienoinen kohu pari
viikkoa sitten ruotsalaisen Kalla Fakta -ohjelman tutkivien journalistien
löydettyä suosituista hanaviineistä merkittäviä määriä myrkyllisiä
torjunta-ainejäämiä. Uutisen
valossa on entistä perustellumpaa valita joulupöytään luomuviiniä, sillä
luomuviinien tuotannossa ei käytetä keinolannoitteita, synteettisiä kemikaaleja
tai myrkyllisiä torjunta-aineita.
Myös kalatiskillä kannattaa
kiinnittää huomiota ekologisuuteen. WWF:n kalaoppaan mukaan luomu-merkitty lohi on kasvatetusta lohesta paras
vaihtoehto. Luomulohi syö ekologisesti tuotettua rehua, kuten
kalateollisuudelta ylijäänyttä kalaa. Luomulohella on myös enemmän tilaa
uiskennella kasvatusaltaissa, eikä liha sisällä lisäaineita tai keinotekoisia
väriaineita. Kalaopas näyttää sekä kotimaiselle kirjolohelle että kasvatetulle
norjalaiselle lohelle keltaista, ja itämeren villille lohelle punaista, väriä.
Sitruunainen, luomulohesta valmistettu pastrami on parasta, mitä keittiössäni on pitkään aikaan syntynyt. Makupariksi sopi hyvin Emiliana Naturan hedelmäinen Chardonnay. Myös muut blogirinkiläiset ovat loihtineet näyttäviä herkkuja Emilianan luomuviinin kanssa nautittavaksi. Käy äänestämässä Emiliana Naturan sivuilla suosikkiasi bloggaajien luomuannoksista. Äänestäjien
kesken arvotaan Emilianan inspiroima luomutuotekori ja myös voittajablogi
palkitaan.
SITRUUNAINEN LOHIPASTRAMI
(alkuruoaksi neljälle, useammalle osana laajempaa alkupalapöytää)
- 600 g luomulohta fileenä
- 2 luomusitruunan kuori raastettuna
- 2 rkl karkeaa merisuolaa
- 1 tl sokeria
- rucolaa, salaatinlehtiä
- (persimoni)
Nypi lohesta ruodot ja poista nahka.
Leikkaa lohi noin 15 senttiä pitkiksi, 3–4 senttiä paksuiksi pötköiksi.
Raasta sitruunoista kuori ja
sekoita kuoriraaste, suola ja sokeri sekaisin.
Pyörittele lohipötköt
mausteseoksessa ja kääri ne kelmuun tai sujauta muovipussiin.
Anna kalojen maustua jääkaapissa yön
yli.
Pyyhi ylimääräinen suola ja mausteet
pois kalojen pinnalta. Kuumenna paistinpannu (esim. teflon- tai
hiiliteräspannu) kuumaksi. Paista kalapötköjä jokaiselta sivulta kymmenisen
sekuntia kuumalla pannulla. Kääri jokainen pötkö tiukasti kelmuun ja laita
pötköt pakastimeen tunniksi.
Poista kelmu ja leikkaa pötköt noin
sentin paksuisiksi paloiksi. Tarjoa alkuruokana rucola- tai salaattipediltä.
Voit koristella annoksen persimon-hedelmillä.
WASABISMETANA
- puolikas purkki (60 g) smetanaa
- ½ tl dijon-sinappia
- 1 tl wasabitahnaa
- ripaus sokeria
Sekoita kaikki ainekset sekaisin.
Laita seos pakastuspussiin, leikkaa pussin kulmaan reikä ja pursota
wasabismetanaa lohipastramin päälle.
Yhteistyössä Emiliana Natura
Minä ra-kas-tan lohipastramia ja tämä sinun versiosi on tosi kaunis! Meillä on alkupalat vielä muutamaa sovittua lukuunottamatta auki ja tämä täyttäisi hienosti lohiaukon...
VastaaPoistaNo niin minäkin! Ja tämä kyllä sopisi aika hyvin joulupöytään!
PoistaEikun MINÄ rakastan ! Ja tämä sun versio on tosi kaunis!
VastaaPoistaNäihin tuli sellainen ihana jopa hieman grillattu maku, ehkä pannu oli tarpeeksi kuuma ja sitruunankuoripalat kärtsäsivät just sopivasti. Tai sitten vain vahingossa onnistuin saamaan maut just nappiin. Toivottavasti on toistettavissa!
PoistaAH, onpa ihanan näköinen annos! en ole koskaan moista kotikeittiössä kokkaillut, mutta laitan tämän reseptin talteen :)
VastaaPoistaLaita ehdottomasti talteen ja kokeile, oli törkeän hyvää! :)
PoistaLohipastrami on myös minun suosikkejani. Olen usein maustanut sen jeeralla ja paahdetulla mustapippurilla. Sekin yhdistelmä toimii hyvin wasabi-majoneesin kanssa. Hyvä idea tarjota persimonia lohen kanssa. Kaunis kuva ja hieno kalenteri kaiken kaikkiaan!
VastaaPoista