Sisällön tarjoaa Blogger.

HÄMÄLÄINEN MUNAJUUSTO


LUUKKU 23:
Meilläpäin ei ole juhlia ilman juustoa. Munajuusto kuuluu niin joulun kuin juhannuksenkin juhlapöytään.


Munajuusto on yksi kotipuoleni herkuista. Hämäläistä, piimällä juoksutettua kotijuustoa on ollut tarjolla liki kaikissa tärkeissä juhlissa. Varsinkin ollessani pieni, oli juusto joulupöydän suurin herkku, ja viimeinen juustopala jaettiinkin aina tarkasti serkusten kesken tasan.

Meillä juustoa ei paisteta, eikä sitä kuunaan syödä jälkiruoaksi. Sen sijaan juusto sopii loistavasti samaan kattaukseen joulukalojen, omena–sellerisalaatin sekä saaristolaisleivän kanssa.

Kaunein juusto syntyy juustomuotilla, mutta hätätapauksessa juuston voi valuuttaa myös harsolla vuoratussa. Juustomuotteja myydään monissa suuremmista ruokakaupoissa. Oman muottini ostin syksyllä Jokelan vankilamyymälästä. Huomioi, että tarvitset juuston valmistukseen vähintään viisilitraisen kattilan. 

HÄMÄLÄINEN MUNAJUUSTO
  • 3 litraa täysmaito 
  • 1 litra (kirnu)piimää 
  • 3 munaa 
  • 1 tl suolaa

Riko munat piimän joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Kuumenna maito kiehuvaksi samalla hiljakseen sekoittaen. Lisää muna–piimäseos maidon joukkoon vispilällä sekoittaen  ja kuumenna seos uudelleen kiehumispisteeseen.

Nosta kattila pois levyltä ja peitä kattila kannella. Anna heran erottua 2–3 tunnin ajan.

Nosta erottunut hera reikäkauhalla siivilään. Lisää massan sekaan suola ja nosta juustomassa harsokankaalla vuorattuun juustomuottiin.

Käännä harson reunat juuston päälle. Nosta muotti lautasen tai sopivan vuoan päälle ja laita muotin päälle esimerkiksi pieni lautanen painoksi.  Anna juuston valua jääkaapissa yön yli. 


13 kommenttia

  1. Nam, kotijuusto on meilläkin aina kuulunut perinteiseen juhlapöytään, vaikken hämeestä olekaan. Ohjeenikin on melkein samanlainen - käytän vain 2 litraa maitoa 1 litraa piimää ja 3 munaa kohden. Yksi juusto odottelee jo jääkaapissa ja toisen teen vielä tänään. Nam, en malta odottaa että pääsen maistamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syödäänkö teillä juusto sellaisenaan vai jollain erityisellä tavalla, kuten jälkiruokana? Ihania joulupyhiä sinulle! :)

      Poista
    2. Meillä juustoa ei ole koskaan syöty jälkiruokana, vaan yleensä joululimpun tai saaristolaisleivän päällä. Voisi kyllä joskus testata tuota jälkiruokaosiotakn! Rentouttavaa joulua myös sinulle! :)

      Poista
  2. Meillä tuo joka juhlan herkku sai joskus pienen syöjän suusta nimen "mummin jätski"! Kyseinen mummi ei syö jätskiä, mutta tekee suussasulavaa juustoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juusto taitaakin maistua erityisesti lapsille. :) Tosin maistuu se yhäkin ihan yhtä hyvältä. En siis yhtään ihmettele tuota pienen syöjän antamaa lempinimeä. :) Ihanaa joulua!

      Poista
  3. Hera erottuu jo puolen tunnin jälkeen ja jos haluaa saada ihan kaiken talteen niin koko "keitoksen" voi kaataa harsolla vuorattuun siivilään. Kun lusikalla vähän sekoittelee niin ylimääräinen neste valuu kyllä pois juustomassan seasta. Itse jouduin biimeksi keittämään seosta jonkun aikaa, kunhera ei lähtenyt erottumaan. Syynä lienee se, että käytin juustoportin talouspiimän kaverina maitoa joka oli haettu suoraan lehmästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä varsin nopeasti kyllä huomaa, lähteekö hera kunnolla erottumaan. Olen aika kade tuosta suoraan lehmästä haetusta maidosta! Kiva kun kommentoit, niin löysin samalla sinun blogiisi!

      Ihania joulupyhiä! :)

      Poista
    2. Tein ohjeellasi ruisjuuren, viiden päivän jälkeen hyppäsin toiseen ohjeeseen (löytyy googlettamalla the ruisleipä) ja taisin jatkaa sen ohjeen päivästä kuusi. Tein peltileipänä ja voi jehna miten hyvää tuli! Otin siitä esitaikinasta uuden juuren, mistä tein seuraavan leivän, mutta tohinoissani unphdin toisesta suolan, joten voinen todeta, että eipä suolaton ruisleipä ole mistään kotoisin! Äsken kaivoin jääkaapista tuon epäonnistuneen leivän esitaikinasta otetun juuren ja ajattelin antaa sen olla huomiseen saakka lämpimässä (ruokin sitä 1rkl vettä ja 1rkl jauhoja) ja huomenna jos muistaisin suolankin taikinaan! Laitoin muuten ekaan leipään pussillisen kuivahiivaa (ihan huoneen lämpöiseen seokseen noin vaan) ja se oli ihan jees ratkaisu noin nuoren juuren kaveriksi. Itse en muuten laittanut ruisleseitä vaan ruisrouhetta ruisjauhojen kaveriksi.

      Poista
    3. Ihana kuulla, että tuli hyvää leipää!

      Ehkä suolattoman leivän voisi pelastaa ronskilla kerroksella suolaista voita. :)

      Poista
  4. Itse asiassa enhän mie huomenna sitä lopullista taikinaa tee, vaan huomenna sen esitaikinan ja sit ylihuomenna vasta varsinaisen taikinan... ihan tälleen hoksasin ja piti tulla erikseen iltapalalta kirjoittamaan ettei jää vaivaamaan ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipomishommissahan vaivaaminen on tärkeää ;)

      Poista
  5. Oletko tehnyt juustoa maitojuomasta tms. laktoosittomasta tai vähälaktoosisesta versiosta?

    VastaaPoista