Luukku 12:
Piparkakuilla on pitkät perinteet. Pohjolaan piparkakut kulkeutuivat jo
keskiajalla, joskin silloin piparkakkuihin käytettävät mausteet olivat
harvinaisia ja kalliita. Nimensä piparkakut ovat saanet maustepippurista, jota on käytetty pipareiden maustamiseen.
Pippurin sijaan maustoin piparkakkutaikinani inkiväärillä, neilikalla ja
kanelilla. Piparkakkuja leipomalla saakin kodin täyteen joulun tuoksuja. Lisäsin
taikinaan myös hieman vaniljaa, muuten leivon piparit perinteisellä
ohjeella, jolla syntyy varsin mausteisia pipareita. Vähennä hieman mausteiden
määrää, mikäli mielit miedompia pipareita. Ohjeen määrällä leivot – pipareiden koosta ja taikinanmaistelumääräästä riippuen – nelisen pellillistä valmiita pipareita.
Laaduntarkkailulla on erityisen keskeinen rooli piparitaikinan
valmistuksessa. Taikinaa kannattakin maistella useaan otteeseen valmistuksen
ohessa. Itse pidän taikinasta erityisesti jääkaappikylmänä.
PIPARKAKUT (noin neljä pellillistä
valmiita pipareita)
- ¾ dl tummaa siirappia
- 1 dl sokeria
- 125 g voita
- 1 tl inkivääriä
- 1 tl neilikkaa
- 1 tl kanelia
- (¼ tl vaniljajauhetta)
- 1 muna
- 4 ½ dl vehnäjauhoja (+ noin ½ dl kaulimiseen)
- 1 tl ruokasoodaa
Mittaa sokeri, siirappi, mausteet sekä voi
kattilaan. Kiehauta ja anna seoksen olla levyllä kunnes sokeri on sulanut. Ota
kattila levyltä ja anna seoksen jäähtyä.
Kaada jäähtynyt seos taikinakulhoon ja vatkaa muna
seoksen joukkoon.
Sekoita sooda vehnäjauhoihin.
Sihtaa jauhot taikinan sekaan ja sekoita
tasaiseksi.
Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan seistä
jääkaapissa yön yli.
Kauli taikina levyksi jauhoja apuna käyttäen. Ota taikinasta muotilla pipareita. Jääkaappikylmä taikina on kovaa, mutta pehmenee nopeasti sitä käsitellessä.
Paista pipareita 180-asteisessa uunissa noin 6–8
minuuttia.
Aihesanat: pipari ohje, piparkakut ohje, piparkakkuresepti, joulupiparit, helpot piparkakut ohje
Oi, piparitaikina on melkein parasta joulussa! :) Osaisitko sanoa, millä kannattaisi korvata vehnäjauho, jos mielisi tehdä gluteenittomia pipareita? Jouluvieraaksi on tulossa yksi gluteeniton, joten olisi kiva leipasta kaikille sopivia pipareita. Tattarijauho? Ohje muutoin kuulostaa herkulta: mitä enemmän maustetta, sen parempi!
VastaaPoistaOlen vähän huono neuvomaan, kun tosi vähän on tullut leivottua mitään gluteenittomana. Ehdottaisin kuitenkin gluteenitonta jauhoseosta. Tässä linkki Marttojen gluteenittomiin joulupipareihin: http://www.martat.fi/ruoka/reseptit/gluteenittomat-piparkakut/
PoistaKiitos paljon kauniista joulukalenterista ja kivoista ideoista <3 Hyvää joulun aikaa! t.Hanna H
VastaaPoistaNoin kivoille lukijoille on kiva tehdä joulukalenteria! :) Puolessa välissä mennään, kohta iskee varmaan kalenteristressi :) Mukavaa joulun aikaa sinulle myös!
PoistaItseasiassa itse pidän eniten juuri siitä taikinasta :D Valmiita pipareita en ainakaan samalla himolla syö. Raaka piparitaikina kunniaan!
VastaaPoistaSamat sanat! Toisen luukun mantelipipareiden taikina on myös tosi hyvää raakana... pitäisköhän tehdä toinen satsi... Taikinasattumia vois laittaa myös Ben&Jerry-mäisesti jätskin sekaan...
Poista