perjantai 6. joulukuuta 2013

LUUKKU 6:
KIPPIS SUOMELLE!


Joulukuun kuudes nostetaan malja itsenäiselle Suomelle ja herkutellaan kotimaisilla mauilla.



Itsenäisyyspäivän maljaksi sopii mustaherukkamehulla ryyditetty kuohuviini. Maljan esikuvana on tietysti klassinen kir royal, mutta vaihdoin cassis-liköörin mehuun ja nimesin maljan kir tasavallaksi. Vaikka kaikki tytöt, allekirjoittanutta myöten, taitavatkin puolitosissaan haaveilla prinsessoista ja prinsseistä, täytyy näin itsenäisyyspäivänä olla kuitenkin ylpeä Suomen tasavaltalaisuudesta. 

Nimestään huolimatta maljaa ei siis sekoiteta Tasavalta-viinasta, vaikka tietysti sekin sopisi itsenäisyyspäivän teemaan.

Maljan kanssa on hyvä nauttia pientä apetta. Kylmäsavustetusta silakasta tehty, ruisnapille sipaistu tahna sopii myös muihin joulunajan cocktailpöytiin tai muuten vain glögin kanssa nautittavaksi. Ainakin Stockmannin Herkku-mymälät myyvät sauvolaista kylmäsavusilakkaa, ja vieläpä erittäin kohtuulliseen hintaan.

Rauhallista itsenäisyyspäivää! 
Muistakaahan sytyttää kynttilät iltakuudelta.


KIR TASAVALTA (lasillinen)

  • 1 rkl laimentamatonta mustaherukkamehua 
  • noin 1 dl kuivaa kuohuviiniä

Mittaa mustaherukkamehu kuohuviinilasin pohjalle. Kaada päälle hyvin jäähdytettyä kuohuviiniä. Tarjoa heti. 

KYLMÄSAVUSILAKKATAHNA 

(noin 20 valmista nappia)
  • 200 g kylmäsavusilakkaa
  • 1 rasia (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 prk (120 g) smetanaa
  • puolikas punasipuli
  • puolikkaan limetin mehu
  • 1 tl dijon-sinappia
  • puolikas puntti tuoretta tilliä
  • mustapippuria myllystä
  • suolaa
  • ruisnappeja (esim. Väinämöisen Palttoonappeja)
  • (koristeeksi limetin palasia tai tilliä)

Poista silakkafileistä nahka. (Nahan poistaminen onnistuu helposti sormin.) Silppua kala pieneksi.

Silppua sipuli sekä tilli. Yhdistä kaikki tahnan ainekset ja sekoita tasaiseksi. 

Pursota tai lusikoi tahnaa ruisnapeille. Koristele halutessasi limetillä tai tillillä. 

Avainsanat: kylmäsavusilakka, savukala, mitä tehdä savukalasta, savusilakka, pientä suolaista

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Se on niin hyvää! Olin niin onnellinen kun törmäsin niihin jokin aika sitten stockalla – ja ovat olleet kuulemma jo vuoden verran valikoimissa.

      Poista
  2. Hyvää itsenäisyyspäivää! ja oh,miten tekee nyt mieli tuollaista savukalatahnaa.......

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saako sieltä ylipäätään savukalaa? Savukalatahnat ovat kyllä tosi hyviä. :) Hyvää itsenäisyyspäivää sinne myös!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...