Sisällön tarjoaa Blogger.

VILLI JA VAPAA VUOHENPUTKISALAATTI


Laiska puutarhuri voi hyvillä mielin kutsua rehottavien rikkaruohojen valtaamaa pihaansa hyötypuutarhaksi. Huolellisemminkin hoidetuilta tiluksilta löytynevät ainekset tähän villiin salaattiin.Tätä salaattia varten ei tarvitse mennä metsänreunaa tai kotipihaa edemmäs kauppaan. Villiä vuohenputkea kasvaa monin paikoin riesaksi asti. Vuohenputken kitkeminen lautaselle onkin oiva keino yrittää päästä rikkaruohona pidetystä kasvista eroon.  

Valkuaispitoinen vuohenputki kuuluu putkikasveihin ja on näin ollen sukua niin porkkanalle kuin palsternakallekin. Lehdet kestävät myös kypsennystä ja sopivat hyvin esimerkiksi muhennokseen. Salaatin voi koota pelkistä nuorista vuohenputkenlehdistä tai joukkoon voi sekoittaa perinteisiä salaattilajikkeita. Paahdetut maapähkinät tuovat salaattiin purutuntumaa ja korostavat lehtien hentoa pähkinäisyyttä.VUOHENPUTKISALAATTI (kahdelle)
 • litra tuoreita vuohenputken nuoria lehtiä
 • (salaattia) 
 • ½ dl maapähkinöitä
 • (voikukkia koristeeksi)
KASTIKE
 • 1 rkl oliiviöljyä 
 • 1 rkl balsamiviinietikkaa 
 • 1 tl hunajaa 
 • 1 tl dijon(kokojyvä)sinappia 
 • suolaa

Huuhtele lehdet ja kuivaa ne salaattilingossa tai kevyesti keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla painellen. Nypi lehdet irti lehtiruodista. 

Paahda maapähkinät kuivalla pannulla koko ajan sekoitellen. Pähkinät ovat valmiita, kun ne ovat saaneet hieman väriä. Nosta pannu pois levyltä ja anna pähkinöiden jäähtyä.

Sekoita kastikkeen ainekset. 

Poista maapähkinöistä kuoret hieromalla niitä kevyesti sormien välissä. 

Kaada salaatinkastike vuohenputkien päälle. Sekoita. Ripottele päälle maapähkinät ja koriste salaatti halutessasi voikukan kukinnoilla. 

Avainsanat: villiyrtti resepti, vuohenputki resepti, miten päästä eroon vuohenputkista, rikkaruoho kitkeminen, villiruoka, kesäsalaatti, helppo salaatti

14 kommenttia

 1. Ne suppuisat, kiiltävän vihreät lehdet on musta kyllä vielä parempia. Meillä on vuohenputkea syöty kans aika paljon tänä keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Tuntuu, että kaikki kasvit ovat ottaneet viime päivinä sellaisen kasvuspurtin, että niitä ihan pieniä ja ruttusia vuohenputkiakin tuntui jo olevan hankala löytää.

   Poista
 2. Siis mitä, voiko voikukkiakin syödä? Mä olen ihan pihalla näissä asioissa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi syödä, mutta kukat tuollaisinaan eivät mitään erityisen nautinnollisia ole, tuossa salaatissa ne ovat siis lähinnä koristeina. Mutta voikukanlehtiä voi kyllä kerätä salaatin joukkoon, ja nuput voi vaikkapa friteerata.

   Poista
 3. Kaipa sitä pitäisi oikein opetella tuo tunnistamaan - nyt ei oikein uskalla mennä repimään lautaselle, ettei vahingossa ota jotain vähemmän syötävää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kannattaa tosiaan vähän googlailla tuntomerkkejä ennen kuin suinpäin suuntaa pihalle. :) Onneksi vuohenputket ovat helposti tunnistettavia, lisäksi niitä kasvaa melkein missä vain. :)

   Poista
 4. Ihania villiyrtti juttuja täällä! Kunpa vain löytäisin tuota kehuttua vuohenputkea jostakin, se kun ei pohjoisempana niin yleinen ole. Uskaltaisikohan sitä perustaa viljelmän pihaansa, kohta voisi huomata asuvansa vuohenputkiviidakossa ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku vuohenputkien kitkemiseen hermostunut voisi olla tuosta tilanteestanne suorastaan kateellinen. :) Omasta mielestäni vuohenputkien kukatkin ovat erityisen kauniita.

   Täällä tosiaan on sananmukaisesti vähän villiinnytty, eilen tein nokkosista tosi hyvää linssisoppaakin. Tosin se soppa ei kerennyt kameran eteen.

   Poista
 5. Ihanan raikasta! Täytyisi itsekin tutustua paremmin villiyrtteihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on jääkaapissa vielä iso pussillinen nokkosia sekä maitohorsman alkuja, jotka odottelevat pannulle pääsemistään. :)

   Poista
 6. Kannattanee mainita tekstissä että ei pidä mennä poimimaan pihalta ruoaksi mitään minkä tunnistamisesta ei ole ihan varma. Suurin osa muista pihan putkikasveista on kuitenkin myrkyllisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luotan sen verran lukijoiden maalaisjärkeen (vaikkei ehkä aina kannattaisikaan), ettei tämän jutun perusteella kukaan oleta kaiken pihalta löytyvän olevan syömiskelpoista. :) Vinkit vuohenputken tunnistamiseen löytyvät helposti esimerkiksi googlaamalla.

   Poista
  2. En yleensä kommentoi blogiposteja lainkaan, mutta tämä herätti huomioni. Pidän vaarallisena oletusta, että kaikki lukijat erottaisivat kaikki samankaltaisetkin kasvilajit 100 %:lla varmuudella toisistaan, eivätkä esim. tietämättöminä poimisi jotain myrkyllistä (kannattaa muistaa, että keskiverto kaupunkilaislapsi ei ole ikinä edes nähnyt lehmää; näin vieraantuneita urbaanit sukupolvet voivat olla luonnosta). Kokeneemmillekin sattuu joskus erehdyksiä.

   SIIS VAROITUKSEN SANA:

   "..lajinmäärityksessä pitää olla tarkkana: muun muassa myrkkykatko, myrkkykeiso ja hukanputki näyttävät hieman samanlaisilta."
   (Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Vuohenputki)

   "Myrkky aiheuttaa epilepsiaa muistuttavan, muutamassa tunnissa kuolemaan johtavan oireyhtymän, joka kehittyy noin 20 minuutissa, viimeistään tunnin sisällä kasvin nauttimisesta. [...] Kuolema seuraa hengityselimistön lamaantumisesta puolessa vuorokaudessa myrkytyksen alkamisesta. Noin puolet myrkytyksistä päättyy kuolemaan."
   (Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Myrkkykeiso)

   Vaikka itsekin luotan ihmisten maalaisjärkeen, on muistettava, ettei kaikki tieto ja taito ole vielä informaatioaikakaudellakaan kaikkien saatavilla ja käytössä. Eivätkä maalaisjärjetkään ole eri ihmisten päässä täysin samanlaisia.

   Poista
  3. Hei Anonyymi ja kiitos kommentistasi. Olet aivan oikeassa siinä, ettei mitään luonnosta poimittuja kasveja saa laittaa suuhun ellei ole 100-prosenttisesti varma, että kyseinen kasvi on syötävä. Sen takia en halunnutkaan liittää tekstiin esimerkiksi vuohenputken tunnusmerkkejä, parempi, että lukija etsii tiedon jostakin luotettavasta lähteestä. En kuitenkaan kannata sellaista amerikkalaista "kissaa ei saa laittaa mikroaaltouuniin" -holhousta, näin ollen en koe, että esimerkiksi jokaiseen metsäsienireseptiin pitäisi liittää varoitusteksti siitä, ettei kaikki sienet ole syötäviä.

   Villiyrtit ovat olleet viime vuosina niin paljon esillä, että itse automaattisesti rinnastan ne muihin metsästä kerättäviin syötäviin tuotteisiin, kuten sieniin ja marjoihin.

   Lisätietoa vuohenputkesta löytyy vaikkapa Arktisten Aromien sivuilta:
   http://www.arctic-flavours.fi/fi/arktiset+aromit/yrtit/luonnonyrtit/vuohenputki/

   Poista