Aamuviideltä alkavaan
tonnikalahuutokauppaan kannattaa saapua hyvissä ajoin, sillä huutokauppaa
seuraamaan päästetään päivittäin vain reilut sata vierailijaa. Tosin
minunlaiselleni aamutorkulle löytyy torilta myöhemminkin paljon nähtävää.
Turistit päästetään eläväiselle torille virallisesti yhdeksältä. Puoleen
päivään mennessä kauppa on käyty, ja tori hiljenee.
Torilla tulee ensisijaisesti olo,
että on tiellä. Trukkimiehet kaahailevat torin kapeilla käytävillä, ja
kauppiaat heiluvat veitsiensä kanssa. Tori ei alkuunkaan vastaa mielikuvaa
järjestelmällisistä ja hillityistä japanilaisista. Ilmeisesti kaikki kuitenkin sujuu käsikirjoituksen
mukaan, sillä torin läpi kulkee päivittäin yli kaksi miljoonaa kiloa kalaa. Vuositasolla luku on reilusti yli puoli miljardia kiloa. Tsukiji on maailman suurin kalatori. Tonnikalojen lisäksi torilla myydään mitä
ihmeellisimpiä kalalajeja ja äyriäisiä. Kalatorilla, sekä samoissa tiloissa
toimivalla vihannestorilla, työskentelee päivittäin noin 40 000 ihmistä.
Vaikka torin henkilökunta ei
vaikutakaan olevan kovin innoissaan tietään tukkivista turisteista, on tori
vierailemisen arvoinen paikka. Torille on kuitenkin pääsy kielletty sekä
suurilta ryhmiltä että pieniltä lapsilta. Erilaisten kalaröykkiöiden lisäksi on
hienoa nähdä, miten kauppiaat käsittelevät kalojaan. Monet kaloista tulevat
torille elävinä, ja suurten kalojen käsittely saattaakin vaikuttaa herkimmistä
vierailijoista varsin brutaalilta. Torille ei myöskään kannata mennä
hienoissa hepenissä tai helposti likaantuvissa kengissä: torilla voi saada
päälleen kalan sisälmyksiä tai vettä kauppiaiden puhdistaessa pisteitään
aamupäivän ehtoopuolella.
Torin historia juontaa juurensa 1600-luvulle. Alun perin kaloja kaupattiin parin kilometrin päässä nykyisestä kauppapaikasta, johon tori siirtyi vuoden 1923 Tokion suuren maanjäristyksen jälkeen. Ainakin toistaiseksi, sijaitsee tori huippupaikalla lähellä kaupungin varakkainta kaupunginosaa, Ginzaa, ja torille on helppo saapua metrolla. Kalatoria kuitenkin suunnitellaan siirrettäväksi kauemmaksi keskustasta.
Metro: Tsukiji-asema Hibiya-linjalla tai Tsukiji-Shijo -asema Oeda-linjalla (tai Shimbashi-asema JR Yamanote -linjalla, mistä on torille noin 15 minuutin kävelymatka)
Avoinna vaihtelevasti klo 5-14, suljettu sunnuntaisin,
kansallisina vapaapäivinä sekä toisinaan keskiviikkoisin.
Vierailijat päästetään virallisesti sisään kello
yhdeksästä alkaen. Tonnikalahuutokauppa kello 5. Ilmoittautuminen tonnikalahuutokauppaan alkaa 4.30. Mukaan päästetään rajoitettu määrä vierailijoita. Huomioithan, että näin aikaisin torille ei pääse julkisella
liikenteellä.
Ai hurja! Maistuiko sushi tämän jälkeen? Toivottavasti näitä Japani-postauksia tulee vielä monta.
VastaaPoistaNoh sanotaan nyt niin, että jos tuolla olisi jaettu maistiaisia, niin en ehkä olisi ottanut. :) Yritän aktivoitua ja saada aikaiseksi useamman postauksen. :)
PoistaVerta, hikeä ja suolenpätkiä. Varsin omistautunutta ruokamatkailua.
VastaaPoistaVarsinkin verta ja suolenpätkiä – niitä sai vähän putsailla jälkikäteen vaatteistakin. :) Vähän kyllä harmittaa, ettei tullut herättyä tonnikalahuutokauppaan...
PoistaMelkoista hulinaa kalatorilla! Löytyikö tältä torilta pallokaloja?
VastaaPoistaVarmasti löytyi. Niitä kuulemma saa ostaa vain erillistä pallokalan käsittelytaidoista kertovaa todistusta vastaan.
PoistaWau!
VastaaPoistaMäkään en ollut aiemmin tajunnut, että kaloista tulee noin paljon verta! ;)
PoistaHuhuh!
VastaaPoistaJalassani olleet kenkäni haisevat edelleen kalalta – vähemmän mukava muisto Tokiosta.
PoistaAikamoinen tori! Hieno juttu ja kuvat.
VastaaPoistaTorin tonnikalat ja valaat kyllä aiheuttivat aikalailla ristiriitaisia fiiliksiä. Muuten oli kyllä hieno paikka.
PoistaTäähän oli ihan splatteria :-) Upeita kuvia.
VastaaPoistaMinäkään en muuten sinne huutokauppaan jaksanut herätä.
Hehe, selvisitkö sinä visiitistä ilman sisälmysroiskeita? :)
PoistaSinulla on aivan ihana blogi! Törmäsin tähän tänään sattumalta ja en voi muuta kuin ihastella kuviasi :)
VastaaPoistaOih kiitos Julia! :) Täytyykin käydä tutustumassa sinun blogiisi. :) Kiva aina saada uusia blogituttavuuksia.
PoistaTuonne kun joskus pääsisi! Hieno kuvasarja:)
VastaaPoistaKiitos! Kannattaa ehdottomasti mennä, jos tie joskus käy Tokioon. Tuolla ei kyllä ihan hirveästi ehtinyt keskittyä kuvaamiseen, kun tuntui että koko ajan on jonkun tiellä. Tosin kuvattavaa olisi kyllä ollut vaikka ja kuinka.
PoistaIhania kuvia! Kyllä se on upea paikka! Pidin myös Soulin kalatorista. Siellä oli ravintoloita 2. kerroksessa jossa tehtiin ateria niistä antimista mitä itse kävit ostamassa torilta! Upea konsepti, jonka ymmärtämiseen kielitaidon puutteessa meni tovi... :)
VastaaPoistaOoh, loistava konsepti. Tosin en nyt ole ihan varma, olisinko tuolta Tsukijista tohtinut ostaa mitään, jos siellä olisi ollut sama systeemi. :) Olitteko siis samalla reissulla Koreassa kuin Japanissa?
PoistaEri reissut. Käytiin Soulissa muutama vuosi sitten. Soulin kalatori oli todellakin kuluttajaystävällisempi, vai olikohan peräti niin että se oli eroteltu wholesale- ja kuluttajapuoliksi. En muista enää... pitää mennä tutkimaan vanhoja kuvia. :)
PoistaHaavelistalla tämäkin. Japanilaiset ovat kalan suurkuluttajia; jos en väärin muista, täältä lennätetään sinne 30 000 tonnia Norjam lohta.
VastaaPoista30 000 kiloa päivittäin? Kyllähän tuo torin läpi päivittäin kulkevan kalan määrä jo kielii valtavasta kalakulutuksesta. Suomalaiset voisivat ottaa kyllä vähän mallia ja lisätä (järvi)kalan syömistä.
PoistaHurjan hienoja kuvia Riikka!
VastaaPoistaKiitos Kira! :)
PoistaHienoja kuvia. Kävimme viime vuonna pikkuserkkusi Santerin kanssa paikalla. Siellä oli myös maailman parhaat sushi-paikat. Terv, Serkkusetä Risto
Poista