Nokkosessa on viisinkertainen määrä C-vitamiinia
appelsiiniin verrattuna, seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa, ja kolminkertaisesti
kalsiumia verrattuna maitoon. Nokkonen puhdistaa verta, laskee verenpainetta,
auttaa hilseongelmiin ja poistaa raskasmetalleja kehosta. Noin niin kuin muun
muassa. Ainakin Wikipedian mukaan. Ja nyt nokkoset ovat parhaimmillaan.
Nokkoset ovat matalan kynnyksen
villiruokaa. Jokainen kaupunkilainenkin tunnistaa nokkospuskan, viimeistään
siihen kirjaimellisesti törmätessään. Monille nokkosista tulee mieleen myös
lapsuuden nokkoslettukestit, eikä nokkosten syöminen täten vaikuta yhtä
hurjalta kuin kenties monien muiden villikasvien.
Tuoreista nokkosista tulee perata
varret pois. Lehdet voi joko kuivata myöhempää käyttöä varten tai ryöpätä
nopeasti kuumassa vedessä, minkä seurauksena lehdet eivät enää polta ja niitä
voi käyttää huoletta ruoanlaitossa pinaatin tavoin. Nokkosia voi silputa lettu-
tai sämpylätaikinaan, niistä voi keitellä maukkaan sopan tai pyöräyttää
vaikkapa pestoa. Meillä nokkospestoa syötiin paistetun siian kaverina ja
pyöräyteltiinpä uuden sadon perunatkin pestossa. Pesto sopii hyvin myös vihreiden linssien maustamiseen.
- n. 5 dl tuoreita nokkosen lehtiä
- ½ dl auringonkukansiemeniä
- 1 valkosipulinkynsi
- ½–1 dl rypsi- tai oliiviöljyä (tai näiden sekoitusta)
- 1 rkl sitruuna- tai limettimehua
- ½ dl parmesanjuustoa raastettuna
Perkaa nokkosista mahdolliset
varret pois. Huuhtele lehdet. Kiehauta kattilassa reilu litra vettä ja kaada
nokkoset kiehuvaan veteen. Anna lehtien kiehua vedessä kymmenkunta sekuntia,
kunnes lehdet muuttuvat hieman kirkkaamman vihreiksi ja veteliksi. Kaada lehdet
ja vesi siivilään. Puristele ylimääräinen vesi kevyesti pois ja anna lehtien
jäähtyä.
Mittaa kaikki peston ainekset parmesanjuustoa lukuun ottamatta korkeaan
ja kapeaan kulhoon. Sekoita tahnaksi
sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa öljyä, jotta sekoittaminen onnistuu. Lisää
lopuksi parmesanjuustoraaste. Tarjoile pesto esimerkiksi paistetun vaalean kalan kanssa.
Onpa herkullisen näköistä. Taidanpa itsekin lähipäivinä mennä poimimaan nokkosia, ketunleipiä ja muuta terveysruokaa :)
VastaaPoistaNyt ne nokkoset ovat parhaimmillaan, joten kannattaa suunnata metsään. :) Tähän aikaan vuodesta metsäkin tuoksuu tajuttoman hyvältä.
PoistaOoh, näyttääpä herkulliselta! Taidankin lähteä etsimään nokkospuskia...
VastaaPoistaNokkoset ovat vieläpä sen verran varmasatoisia, että niitä löytyy aina helposti. :)
PoistaKesäisen näköistä herkkua! Tämän kesän nokkoset on vielä poimimatta, jospa viikonloppuna ehtisi metsäretkelle.
VastaaPoistaHyvällä lykyllä voisi jo löytyä korvasieniäkin.
PoistaMeillähän on nokkosia piha täynnä - ei siellä paljon muuta tällä hetkellä näytä kasvavankaan...
VastaaPoistaTeillä on siis mitä parahin hyötypuutarha. :)
PoistaMinä olen kytännyt meidän pihan nokkosia sillä silmällä, mutta eivät ne ihan vielä ole keräyskunnossa. Lista on taas pitkä, mitä haluaisin niistä tehdä. Tämä näyttää yhdeltä lisäykseltä listaan, hyvännäköistä.
VastaaPoistaMä kävin tänään keräämässä ison pussillisen lisää nokkosia. Saa nähdä, mitä kaikkea niistä keksii. :)
PoistaKiitos hyvästä blogista ja ihanasta reseptistä! Ajattelin tänään kokeilla sitä, poimittiin miehen kanssa jo alkukesästä hyvä varasto nokkosta. Tässä linkki vielä blogiini: http://unelmakotoilua.blogspot.fi/
VastaaPoistaDreamHost is ultimately one of the best web-hosting provider for any hosting plans you might need.
VastaaPoista