Sisällön tarjoaa Blogger.

NOKKOSPESTO


Nokkosessa on viisinkertainen määrä C-vitamiinia appelsiiniin verrattuna, seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa, ja kolminkertaisesti kalsiumia verrattuna maitoon. Nokkonen puhdistaa verta, laskee verenpainetta, auttaa hilseongelmiin ja poistaa raskasmetalleja kehosta. Noin niin kuin muun muassa. Ainakin Wikipedian mukaan. Ja nyt nokkoset ovat parhaimmillaan.


Nokkoset ovat matalan kynnyksen villiruokaa. Jokainen kaupunkilainenkin tunnistaa nokkospuskan, viimeistään siihen kirjaimellisesti törmätessään. Monille nokkosista tulee mieleen myös lapsuuden nokkoslettukestit, eikä nokkosten syöminen täten vaikuta yhtä hurjalta kuin kenties monien muiden villikasvien.

Tuoreista nokkosista tulee perata varret pois. Lehdet voi joko kuivata myöhempää käyttöä varten tai ryöpätä nopeasti kuumassa vedessä, minkä seurauksena lehdet eivät enää polta ja niitä voi käyttää huoletta ruoanlaitossa pinaatin tavoin. Nokkosia voi silputa lettu- tai sämpylätaikinaan, niistä voi keitellä maukkaan sopan tai pyöräyttää vaikkapa pestoa. Meillä nokkospestoa syötiin paistetun siian kaverina ja pyöräyteltiinpä uuden sadon perunatkin pestossa. Pesto sopii hyvin myös vihreiden linssien maustamiseen.


NOKKOSPESTO
  • n. 5 dl tuoreita nokkosen lehtiä 
  • ½ dl auringonkukansiemeniä 
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • ½–1 dl rypsi- tai oliiviöljyä (tai näiden sekoitusta) 
  • 1 rkl sitruuna- tai limettimehua 
  • ½ dl parmesanjuustoa raastettuna
Perkaa nokkosista mahdolliset varret pois. Huuhtele lehdet. Kiehauta kattilassa reilu litra vettä ja kaada nokkoset kiehuvaan veteen. Anna lehtien kiehua vedessä kymmenkunta sekuntia, kunnes lehdet muuttuvat hieman kirkkaamman vihreiksi ja veteliksi. Kaada lehdet ja vesi siivilään. Puristele ylimääräinen vesi kevyesti pois ja anna lehtien jäähtyä.

Mittaa kaikki peston ainekset parmesanjuustoa lukuun ottamatta korkeaan ja kapeaan kulhoon. Sekoita tahnaksi sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa öljyä, jotta sekoittaminen onnistuu. Lisää lopuksi parmesanjuustoraaste. Tarjoile pesto esimerkiksi paistetun vaalean kalan kanssa.

12 kommenttia

  1. Onpa herkullisen näköistä. Taidanpa itsekin lähipäivinä mennä poimimaan nokkosia, ketunleipiä ja muuta terveysruokaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ne nokkoset ovat parhaimmillaan, joten kannattaa suunnata metsään. :) Tähän aikaan vuodesta metsäkin tuoksuu tajuttoman hyvältä.

      Poista
  2. Ooh, näyttääpä herkulliselta! Taidankin lähteä etsimään nokkospuskia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nokkoset ovat vieläpä sen verran varmasatoisia, että niitä löytyy aina helposti. :)

      Poista
  3. Kesäisen näköistä herkkua! Tämän kesän nokkoset on vielä poimimatta, jospa viikonloppuna ehtisi metsäretkelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvällä lykyllä voisi jo löytyä korvasieniäkin.

      Poista
  4. Meillähän on nokkosia piha täynnä - ei siellä paljon muuta tällä hetkellä näytä kasvavankaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on siis mitä parahin hyötypuutarha. :)

      Poista
  5. Minä olen kytännyt meidän pihan nokkosia sillä silmällä, mutta eivät ne ihan vielä ole keräyskunnossa. Lista on taas pitkä, mitä haluaisin niistä tehdä. Tämä näyttää yhdeltä lisäykseltä listaan, hyvännäköistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kävin tänään keräämässä ison pussillisen lisää nokkosia. Saa nähdä, mitä kaikkea niistä keksii. :)

      Poista
  6. Kiitos hyvästä blogista ja ihanasta reseptistä! Ajattelin tänään kokeilla sitä, poimittiin miehen kanssa jo alkukesästä hyvä varasto nokkosta. Tässä linkki vielä blogiini: http://unelmakotoilua.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  7. DreamHost is ultimately one of the best web-hosting provider for any hosting plans you might need.

    VastaaPoista