Sisällön tarjoaa Blogger.

RIISIPUURO


LUUKKU 24:
Jouluaatto aloitetaan perinteisesti riisipuurolla. Puuron jälkeen voikin kellahtaa sohvalle odottelemaan joulurauhan julistusta.

HÄMÄLÄINEN MUNAJUUSTO


LUUKKU 23:
Meilläpäin ei ole juhlia ilman juustoa. Munajuusto kuuluu niin joulun kuin juhannuksenkin juhlapöytään.

PUOLUKKALEIPÄ PURKISSA


LUUKKU 22: 
Kukkapurkkiin leivottu leipä on hauska vaihtoehto joulukukalle. Tuore leipä tuoksuu myös vähintään yhtä hyvältä kuin hyasintti.



Kukkapurkkiin leivottu leipä on hauska ja tuoksuva joulutuliainen. Leipä sopii

LUUKKU 21:
PÄHKINÄ–SUKLAAKAKKU


Pähkinä–suklaakakku on tuhti herkku, joka sopii loistavasi jouluun, sillä joulunahan ei tunnetusti lasketa kaloreita. 


Viimeisiä luukkuja viedään, ja päivän luukusta paljastuukin reseptipoiminta vuoden takaa. 

Pähkinä–suklaakakku on tuhti herkku. Jos reseptissä lukee neljänneskilo pähkinöitä, neljänneskilo voita ja melkein saman verran tummaa suklaata, ei lopputulos voi olla kovinkaan huono. Kyseessä ei siis ole mikään vyönkiristäjän kakku, mutta onneksi jouluna ei lasketa kaloreita, saatikka kiristetä vyötä.

Paras kakku syntyy, kun jauhat kokonaiset pähkinät itse. Pähkinät voi myös paahtaa kevyesti uunissa tai kuivalla pannulla ennen jauhamista. Pähkinöiden ja suklaan jauhaminen onnistuu parhaiten monitoimikoneella tai silppurilla.  

Tuhti kakku kaipaa kylkeensä raikastavia lisukkeita. Tarjoile kakun lisänä esimerkiksi tomusokerilla kevyesti maustettua turkkilaista jogurttia sekä mansikkasosetta. 


PÄHKINÄ–SUKLAAKAKKU (gluteeniton)
(Resepti Isyyspakkaus-blogista, alkuperäinen resepti Kotivinkki-lehdestä)
  • 125 g manteleita 
  • 125 g hasselpähkinöitä
  • 200 g tummaa suklaata 
  • 250 g huoneenlämpöistä voita
  • 4 munaa (valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina) 
  • 2 ½ dl sokeria 
  • (tomusokeria koristeluun)

Lisäksi:
  • pakastemansikoita
  • paksua turkkilaista jukurttia
  • tomusokeria

Vuoraa irtopohjaisen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja leikkaa vuoan reunoille leivinpaperisuikaleet. 

Jauha pähkinät hienoksi jauheeksi monitoimikoneessa.

Leikkaa suklaa veitsellä karkeaksi rouheeksi ja lisää rouhe jauhettujen pähkinöiden sekaan monitoimikoneeseen. Lisää myös voi ja aja seos tasaiseksi massaksi.

Vaahdota kulhossa keltuaiset sekä 2 desilitraa sokeria vaahdoksi.

Vaahdota erillisessä kulhossa valkuaiset sekä puoli desilitraa sokeria kovaksi vaahdoksi.

Yhdistä pähkinätahna ja keltuaisseos ja sekoita varovasti taikinaan myös vaahdotetut valkuaiset.

Kaada ja levitä taikina kakkuvuokaan. 

Paista uunin keskitasolla 150-asteisessa uunissa 90 minuuttia.

Siirrä jäähtynyt kakku jääkaappiin ja anna kakun mehevöityä yön yli.

Koristele kakku halutessasi tomusokerilla. Tarjoa kakku mansikkasoseen sekä tomusokerilla maustetun turkkilaisen jogurtin kanssa.



LUUKKU 20:
PIPARIJÄÄDYKE


Piparkakuilla ja konjakilla maustettu jäädyke kruunaa raskaammankin jouluaterian. Jäädykkeen voi valmistaa hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan sokerihampaan kolotusta.



Piparijäädyke on yksi joulun suosikkijälkiruoistani. Piparkakuilla ja konjakilla maustetussa jäädykkeessä on tuttuja joulumakuja hieman modernimmassa muodossa.

Piparijäädykkeen voi valmistaa hyvissä ajoin valmiiksi pakastimeen ja joulupyhinä voi keskittyä jälkiruoanvalmistusta keskeisempiin askareisiin. Parhaiten piparijäädyke onnistuu valmiista kaupan piparkakuista, sillä ne ovat yleensä kotitekoisia piparkakkuja mausteisempia, eivätkä ne vety helposti. Vesihauteessa kypsennettyjen keltuaisten ja konjakkihömpsyn takia jäädykkeen rakenteesta tulee pehmeä, eikä se jäädy täysin kovaksi. Näin ollen jäädykettä ei tarvitse ottaa huoneenlämpöön temperoitumaan tai pehmenemään ennen jälkiruokakattausta. Pehmeä koostumus tuo tosin oman haasteensa jäädykkeen kumoamiselle. Jäädyke onkin helpoin valmistaa esimerkiksi alumiiniseen, kelmulla vuorattuun, kakkuvuokaan. Silikonivuoasta pehmeähkö jäädyke on nimittäin yllättävän hankala kumota.

Konjakkitilkasta ei kannata tinkiä, vaikka joulupöydässä olisikin alaikäistä jälkikasvua. Alkoholimäärä on kuitenkin verrattain pieni suhteessa jäädykkeen kokoon. Halutessaan konjakista toki voi kiehauttaa alkoholin pois. Anna konjakin kuitenkin jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen sen lisäämistä jäädykemassaan.



PIPARIJÄÄDYKE (kahdeksalle)
  • 6 keltuaista 
  • 1 ½ dl sokeria 
  • 4 dl vispikermaa 
  • 100 g piparkakkuja murusteltuina
  • ½ dl konjakkia

Murustele piparkakut pieniksi.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vesihauteessa vaahdoksi. Kun vaahto on kuohkeaa ja jäykähköä, nosta kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on jäähtynyt.

Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää se keltuaisvaahdon sekaan. Lisää murennetut piparkakut sekä konjakki.

Kaada seos (kelmulla vuorattuun) kakkuvuokaan. Pakasta yön yli tai vähintään 6 tuntia.

Jäädyke ei jäädy täysin kovaksi, joten sitä ei tarvitse nostaa pois pakastimesta pehmenemään ennen syömistä. Kumoa jäädyke lautaselle ja koristele jälkiruoka esimerkiksi tuoreilla viikunoilla ja piparkakuilla.


BATAATTILAATIKKO


LUUKKU 19:
Bataattilaatikko on joulupöydän nousukas, joka tuo vaihtelua perinteiseen laatikkovalikoimaan.



Bataattilaatikko on viime vuosien aikana lunastanut paikkansa suomalaisten joulupöydissä. Ainakaan itselleni ei tule mieleen toista ruokalajia, joka olisi samanlaisella rytinällä valloittanut joulun perinnepöydät.

OMENA–SELLERISALAATTI


LUUKKU 18:
Omena–sellerisalaatti raikastaa joulun alkupalapöydän. Erityisen hyvin salaatti sopii nautittavaksi joulukalojen kera.

LUUKKU 17:
PAKETTIKORTIT


Nätit joulupaketit ovat yksi monista heikkouksistani. Lahjoja on kiva kääriä pakettiin sitä mukaan kuin niitä tulee hankittua. Parin paketin käärettä on tosin pakko vielä hieman raottaa, sillä olen autuaasti unohtanut, kenelle mikäkin paketti on tarkoitettu.


Askartelin kasan pakettikortteja helpottamaan joululahjojen merkkaamista. Pakettikortit on helppo tulostaa, leikata ja liimata kartongille tai pakshuhkolle paperille. Alla olevaa kuvaa klikkaamalla voit ladata pakettikortit koneellesi ja tulostaa ne omaan käyttöösi. Reiänvahvistustarrat olen tilannut netistä, mutta niitä pitäisi olla saatavilla myös askarteluliikkeissä.

Blogista löytyy myös pari vinkkiä lahjapaperin tuunaukseen. Perunaleimasimella leikkien voit taiteilla pakkauspaperiin esimerkiksi graafisia salmiakkikuvioita tai koristella paketit kuusin ja sydämin

Jos pakettikorttien lataaminen ei onnistu kuvaa klikkaamalla, lataa linkki >tästä<.




SITRUUNAINEN LOHIPASTRAMI & WASABISMETANA


LUUKKU 16: 
Lohipastrami tuo modernin tuulahduksen joulun alkupalapöytään. Tarjoa lohipastrami rucola- tai salaattipediltä ja viimeistele annos wasabismetanalla.

JUURIKIN (ON) SOPIVA JOULULAHJA


LUUKKU 15: 
Ruishapanjuuri käy joululahjaksi leivonnasta pitävälle. Kiinnitä purkin kylkeen  juuren hoito- ja leivontaohjeet. 


Ruisjuuren valmistukseen kuluu viisi päivää, joten jos mielit tehdä juuren joululahjaksi,

LUUKKU 14:
PIENET PUNAJUURI–VUOHENJUUSTOPIIRAAT


Voitaikinapohjaiset piiraat sopivat niin pikkujouluiltamiin, joulunajan kahvipöytään kuin pyhien huikopalaksikin. Suolainen juusto on täydellinen makupari punajuurelle sekä karamellisoidulle punasipulille.



Punajuuri, vuohenjuusto sekä makeaksi haudutettu sipuli ovat kuin luodut toisilleen. Pienet piiraat syntyvät helposti valmiista voi- tai torttutaikinalevyistä. Sipulin hauduttelu ja punajuuren kypsennys vievät hetken aikaa, mutta muuten piiraiden valmistus on helppoa. Täytteet voi valmistaa myös hyvissä ajoin valmiiksi jääkaappiin odottelemaan piiraan kokoista pikkunälkää. Tarvittaessa voit käyttää myös kaupan valmiita esikeitettyjä ja kuorittuja punajuuria, mutta pysythän kaukana etikkasäilykepurkeista!

PUNAJUURI–VUOHENJUUSTOPIIRAAT (10 kpl)
  • 5 voi- tai torttutaikinalevyä 
  • 3 punajuurta 
  • 3 punasipulia 
  • nokare voita
  • 1 rkl hunajaa 
  • 3 rkl punaviinietikkaa 
  • 1 pötkö vuohenjuustoa 
  • 1 muna voiteluun 
  • (tuoreita yrttejä tai rucolaa koristeluun)

Keitä tai höyrytä punajuuret kypsiksi. (Voit kuoria punajuuret ennen höyrytystä, mutta keitettäessä punajuuret kannattaa kuoria vasta kypsinä.)

Silppua sipuli puolikuun muotoisiksi siivuiksi. Sulata voi pannulla ja lisää sipulit, punaviinietikka sekä hunaja. Hauduta sipulia pannulla noin 40 minuuttia. Lisää tarvittaessa etikkaa, mikäli sipuliseos uhkaa kuivua liikaa.

Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan.

Kauli taikinalevyjä tarvittaessa vähän ohuemmiksi ja ota niistä pyöreällä muotilla paloja. (Halutessasi voit vain leikata levyn kahtia.) Paina pyörylöiden sisään pienempi pyörylä esimerkiksi juomalasilla.
Voitele taikinan reunat.

Leikkaa kypsät punajuuret sekä vuohenjuusto siivuiksi.

Nosta taikinapyörylöiden keskelle sipuliseosta sekä punajuuri- ja vuohenjuustosiivu.

Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. 


LUUKKU 13: LUCIAN PÄIVÄN SAHRAMIPULLAT


Katolisen pyhimyskalenterin mukaan joulukuun 13. vietetään pyhän Lucian muistopäivää. Vuoden pimeimpään aikaan sijoittuvaa juhlaa kutsutaan myös valon päiväksi.

Lucian päivän vietolla on pitkät perinteet. Sisiliassa Luciaa palvottiin pyhimyksenä jo 400-luvulla. Pohjoismaihin Lucia-perinne levisi keskiajalla. Suomeen juhlapäivä levisi Ruotsista, ja päivää vietetäänkin meillä lähinnä ruotsinkielisten keskuudessa. Keskiajalla käytetyn juliaanisen kalenterin mukaan vuoden lyhyin päivä sijoittui juurikin Lucian päivän kohdalle.  

Perimätieto tuntee Lucian tarinasta useamman version. Erään tarinan mukaan Lucia oli kristitty neito, joka joutui sulhasensa kavaltamaksi. Kristittyjä vainonneet roomalaiset yrittivät surmata Lucia-neidon, siinä kuitenkaan onnistumatta. Lopulta pyöveli surmasi hänet miekalla. Toinen tarina on vähintäänkin yhtä raju. Sen mukaan ei-kristitty mies rakastui Lucian kauniisiin silmiin. Annettuaan miehelle pakit toisensa perään, Lucia repi silmänsä päästään ja lähetti ne kosijalleen. Mies järkyttyi saamastaan lahjasta niin paljon, että kääntyi lopulta itsekin kristityksi. Lieneekö tästä tarusta peräisin se, että Luciaa pidetään myös sokeiden ja näkövammaisten pyhimyksenä.

Tarkemmin ajateltuna Lucian päivän S-kirjaimen muotoon pyöriteltävät Lucia-pullat (ruotsiksi lussekatter) rusinoineen muistuttavat hieman silmämunia. Ilmeisesti Lucian päivän sahramilla keltaiseksi värjätyt pullat kuitenkin symboloivat valoa. Tosin Lussekatt-pullien syntyhistoriaan on sekoittunut myös taru kissan valepukuun pukeutuneesta paholaisesta, Luciferista, ja auringonkeltaisten leivonnaisten tehtävänä olikin pelottaa valonarka Lucifer-kissa pois ja kutsua aurinko tilalle.

Kiva olisi tietää totuus näiden tarujen taustalla, sen kun väitetään olevan vielä taruakin ihmeellisempää. Lucian (sekä Seijan!) päivä on kuitenkin mainio syy pyöräyttää pellillinen auringonkeltaisia vehnäsiä piristämään vuoden pimeintä aikaa.

Lähteet: 

LUCIAN PÄIVÄN SAHRAMIPULLAT (LUSSEKATT-pullat) (noin 14 pullaa)

  • 100 g voita 
  • pari hyppysellistä sahramia 
  • 1 ½ dl maitoa 
  • 25 g tuorehiivaa 
  • 1 kananmuna 
  • 1 dl sokeria 
  • hyppysellinen suolaa 
  • 2 tl kardemummaa 
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • kananmuna voiteluun 
  • rusinoita koristeluun (tilkka konjakkia tai vettä rusinoiden liotukseen)

Sulata voi kattilassa. Lisää sahrami voisulan sekaan. Lisää maito ja lämmitä seos tarvittaessa kädenlämpöiseksi.

Kaada voi–maitoseos taikinavuokaan. Murenna hiiva seoksen joukkoon ja sekoita.

Lisää seokseen kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma.

Alusta joukkoon vehnäjauhot samalla hyvin vaivaten. Vaivaa taikinaa yleiskoneella viitisen minuuttia.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinan alla vedottomassa paikassa.

Jaa taikina 14:ään osaan ja pyörittele taikinasta sormenpaksuisia tankoja. Muotoile tangon S-kirjaimen muotoon ja anna niiden kohota leivinpaperin päällä pellillä.

Laita rusinat hetkeksi likoamaan konjakki- tai vesitilkkaan.

Voitele pullat ja koristele ne rusinoilla. Paista 220-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. 

Avainsanat: lussekatt lussekatter, lucian päivän pulla luciapulla, lucian pullat, ässäpullat, joulupullat, sahramipullat, mihin käyttää sahramia

PIPARKAKKUTAIKINA


Luukku 12: 

Piparkakuissa maistuu ja tuoksuu joulu. Piparkakkutaikina on herkullista myös raakana.



Piparkakuilla on pitkät perinteet. Pohjolaan piparkakut kulkeutuivat jo keskiajalla, joskin silloin piparkakkuihin käytettävät mausteet olivat harvinaisia ja kalliita. Nimensä piparkakut ovat saanet maustepippurista, jota on käytetty pipareiden maustamiseen.

Pippurin sijaan maustoin piparkakkutaikinani inkiväärillä, neilikalla ja kanelilla. Piparkakkuja leipomalla saakin kodin täyteen joulun tuoksuja. Lisäsin taikinaan myös hieman vaniljaa, muuten leivon piparit perinteisellä ohjeella, jolla syntyy varsin mausteisia pipareita. Vähennä hieman mausteiden määrää, mikäli mielit miedompia pipareita. Ohjeen määrällä leivot – pipareiden koosta ja taikinanmaistelumääräästä riippuen – nelisen pellillistä valmiita pipareita. 

Laaduntarkkailulla on erityisen keskeinen rooli piparitaikinan valmistuksessa. Taikinaa kannattakin maistella useaan otteeseen valmistuksen ohessa. Itse pidän taikinasta erityisesti jääkaappikylmänä. 



PIPARKAKUT (noin neljä pellillistä valmiita pipareita)

  • ¾ dl tummaa siirappia 
  • 1 dl sokeria 
  • 125 g voita 
  • 1 tl inkivääriä 
  • 1 tl neilikkaa 
  • 1 tl kanelia 
  • (¼ tl vaniljajauhetta) 
  • 1 muna
  • 4 ½ dl vehnäjauhoja (+ noin ½ dl kaulimiseen) 
  • 1 tl ruokasoodaa

Mittaa sokeri, siirappi, mausteet sekä voi kattilaan. Kiehauta ja anna seoksen olla levyllä kunnes sokeri on sulanut. Ota kattila levyltä ja anna seoksen jäähtyä.

Kaada jäähtynyt seos taikinakulhoon ja vatkaa muna seoksen joukkoon.

Sekoita sooda vehnäjauhoihin.

Sihtaa jauhot taikinan sekaan ja sekoita tasaiseksi.

Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan seistä jääkaapissa yön yli.

Kauli taikina levyksi jauhoja apuna käyttäen. Ota taikinasta muotilla pipareita. Jääkaappikylmä taikina on kovaa, mutta pehmenee nopeasti sitä käsitellessä. 

Paista pipareita 180-asteisessa uunissa noin 6–8 minuuttia. 

Aihesanat: pipari ohje, piparkakut ohje, piparkakkuresepti, joulupiparit, helpot piparkakut ohje

LUUKKU 11:
LAHJAPAPERIN TUUNAUSTA


Viime vuoden tavoin leikitään meillä tänäkin vuonna ruoalla. Yksivärinen pakkauspaperi sai graafisen ilmeen perunaleimasimella painellen.



Viime vuonna koristelin lahjapaperin kuusin ja sydämin. Tänä vuonna pakkauspaperi sai pintaansa graafisempia – ja tällä hetkellä kovin trendikkäitä – salmiakki- ja viirikuvioita.

Yksivärisestä pakkauspaperista saa kauniita paketteja. Verrattuna moniin lahjapapereihin, on pakkauspaperi myös verraten edullista, ainakin postista ostettuna. Myös paperin koristelu on helppoa. Tarvitset paperin lisäksi vain perunoita, juuresveitsen, askartelumaalia, siveltimen sekä sanomalehtiä suojapaperiksi. Ja mikä parasta, koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Harmillisesti mielikuvitukseni takkuaa yrittäessäni keksiä täytettä kääreiden sisälle. Aivan liian monen paketin sisältö onkin vielä täysin hankkimatta. 




LAHJAPAPERIN KORISTELU

  • yksiväristä pakkaus- tai lahjapaperia 
  • isohkoja perunoita 
  • juuresveitsi 
  • vesiliukoista askartelumaalia 
  • sivellin 
  • sanomalehteä suojaksi

Suojaa lattia- tai pöytäpinta sanomalehdellä.

Leikkaa perunoista ensin ohuehko siivu pois. Leikkaa perunan pintaan haluamasi kuvio ja kuivaa perunan pinta.

Sivele askartelumaalia perunakuvion pintaan ja paina kuvioita paperille. Anna maalin kuivua hyvin ennen paketointia. 

lahjapaketti, paketointi ohje, nätti lahjapaketti



GRAAVISIIKA


LUUKKU 10: 
Eilisen luukun saaristolaisleipä suorastaan vaatii päälleen tuoresuolattua kalaa. Siian graavaaminen on helppoa ja nopeaa.


Suuri osa joulun perinneherkuistamme on kohtuullisen nuoria. Monia jouluruokiamme on alettu kokkailla kotikeittiöissä vasta 1900-luvulla. Jouluruoista monet, kuten lanttu-, peruna- ja porkkanalaatikot,  ovat kuitenkin perinteisiä pitoruokia, joilla on ruokittu niin hää- kuin kekrivieraatkin jo 1800-luvun Suomessa.

LUUKKU 9: SAARISTOLAISLEIPÄ


Saaristolaisleipä on yksi joulupöydän suosikeistani. Smetanalla, joulukaloilla ja mädillä höystetty leipäsiivu kruunaa jouluherkuttelun.

Minulle perinteinen kinkku ei ole joulupöydän kunkku. Kinkun sijaan olen heikkona joulupöydän kylmiin kaloihin. Erityisen hyvältä kalat maistuvat maltaisen ja sopivasti makean saaristolaisleivän päällä.

Joulukalenterin yhdeksännen luukun resepti on itse asiassa toisinto vuoden takaa. Kaikessa herkullisuudessaan saaristolaisleipä kuitenkin ansaitsee oman joulukalenteriluukkunsa.

Saaristolaisleivän valmistaminen on helppoa. Taikinaa ei tarvitse vaivata, riittää että ainekset pyöräyttää sekaisin ja kaataa leipävuokiin. Vaivan sijaan leivonta vaatii kuitenkin hieman aikaa, sillä kohottamisineen ja paistamisineen aikaa kuluu yhteensä nelisen tuntia. Samalla vaivalla leipoo toki vaikkapa tuplasatsin leipiä. Valmis leipä säilyy hyvin viikonkin verran ja oikeastaan leipä vain paranee vanhetessaan.

SAARISTOLAISLEIPÄ (2 vuokaleipää)

  • 1 litra piimää 
  • 75 g (1 ½ pakettia) tuorehiivaa 
  • 2 dl siirappia 
  • 2 tl suolaa 
  • 3 dl kaljamaltaita 
  • (1 dl auringonkukansiemeniä) 
  • 2 dl ruisrouhetta 
  • 1 dl ruisleseitä 
  • 3 dl ruisjauhoja (joista osa riihiruisjauhoja) 
  • 10 dl vehnäjauhoja


  • lisäksi leivinpaperisuikaleita vuokien vuoraamiseen

Anna piimän lämmetä huoneenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimän joukkoon ja sekoita. Lisää muut aineet sekoittaen siinä järjestyksessä, kuin ne ovat ainesosalistassa lueteltu. Sekoita taikina tasaiseksi.
Vuoraa kaksi, vähintään puolentoista litran vetoista, leipävuokaa leivinpaperisuikaleilla. Näin valmiit leivät on helpompi irrottaa vuoista.

Jaa taikina leipävuokiin. Peitä vuoat kelmulla tai leivinliinalla ja kohota leipiä huoneenlämmössä puolisentoista tuntia.

Paista kohonneita leipiä 170-asteisessa uunissa keskitasolla kaksi tuntia.

Kumoa leivät vuoista hieman jäähtyneinä.  

Säilytä valmiit leivät muovipussissa.

mitä tehdä joulumyyjäisiin, saaristolaisleipä resepti, joululeipä resepti, leipä ohje

LUUKKU 8: LAHJAPUSSI


Kaunis pussillinen pipareita tai muita syötäviä on oiva joulunajan tuliainen tai lahja niin mummille, kummille kuin kerhotädillekin.


Kaunis kääre on usein puoli lahjaa. Lahjapussin taittelu on helppoa ja lahjapussukkaan on helppo sujauttaa ne vähän hankalammankin muotoiset lahjat. A4-kokoisesta paperista saa taiteltua näppärän lahjapussukan, johon voi sujauttaa niin viipalepikkuleivät kuin villasukatkin. Toki isommankin pussin taittelu sujuu yhtä helposti. Taiteltavalle paperille voi myös tulostaa haluamansa tekstin, kuvan tai vaikkapa piparkakkureseptin. Itse leikkasin pakkauspaperirullasta A4-kokoisen palan, jonka silitin suoraksi ennen tulostimeen syöttämistä. Helpointa on kuitenkin käyttää valmista tulostuspaperia, sillä tulostin menee helposti tukkoon, mikäli paperi on vähääkään vänkyrä. 




LUUMUHILLO JOULUTORTTUIHIN


LUUKKU 7: 
Itse tehty luumuhillo nostaa joulutortut uudelle tasolle. Mausta hillo vaniljalla, kanelilla sekä tujauksella konjakkia ja leivo viikonlopun iloksi pellillinen tähtitorttuja.