Sisällön tarjoaa Blogger.

LUUKKU 2: KUORRUTETTU TAATELIKAKKU


Perinteinen taatelikakku sai kostukkeeksi tujauksen viskiä ja ylleen kerroksen tuorejuustokuorrutetta.


Vaikka joulun klassikot ovat monille pyhiä, otin vapauden hieman hullutella taatelikakun kanssa. Tornikakkuvuoan sijaan paistoin kakun perinteisessä kakkuvuoassa, kostutin tilkalla viskiä ja kuorrutin kakun tuorejuustosta ja turkkilaisesta jogurtista pyöräytetyllä kuorrutteella. Päälleen taatelikakku sai vielä sulatetussa sokerissa pyöriteltyjä pähkinöitä. 

Vaatimattoman näköinen taatelikakku jää joulupöydässä ainakin omalla kohdallani usein paitsioon, vaikka maku onkin mitä parhain. Täydellinen taatelikakku on mielestäni tumma ja sopivan tahmainen – ei suinkaan mikään kuivakakku. Tämä tuorejuustolla ja pähkinöillä kuorrutettu versio ei sen sijaan jää katseilta syrjään. Taatelikakun voi huoletta leipoa hyvissä ajoin ennen pyhiä, sillä se vain paranee maustuessaan. Kuorrutus kannattaa kuitenkin valmistaa vasta juuri ennen tarjoilua. Ja jos rakkaiden leipomusten tuunaaminen on mielestäsi humpuukia, voit leipoa kakun huoletta perinteiseen muotoon ja unohtaa kuorrutukset – maistuu kakku niinkin.


Toissavuotisen joulukalenterin toisesta luukusta paljastui mummini reseptillä tehtyjen mantelipipareiden ohje. 

VISKILLÄ MAUSTETTU TAATELIKAKKU (noin 1,8 litran vuokaan)

  • 250 g kuivattuja, pehmeitä taateleita
  • 1 dl vettä
  • 0,5 dl viskiä
  • 200 g voita
  • 2 kananmunaa
  • 1,5 dl fariinisokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 1 dl jogurttia (tai kermaviiliä / piimää)

KOSTUTUS

  • 0,25 dl kuumaa vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 0,25 dl viskiä

TUOREJUUSTOKUORRUTE

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 dl paksua turkkilaista jogurttia
  • 1 dl tomusokeria


Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka

Mittaa vesi ja viski kattilaan. Kiehauta ja lisää taatelilevy. Keitä hiljalleen vartin verran kunnes taatelit ovat pehmenneet täysin.

Ota kattila pois liedeltä ja lisää sekaan kuutioitu voi. Anna voin sulaa ja sekoita seos tasaiseksi.

Sekoita ruokasooda vehnäjauhoihin.

Vatkaa munat ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri ja jogurtti taikinan sekaan sekä vehnäjauho–soodaseos varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi myös hieman jäähtynyt taateli–voiseos. Sekoita taikina mahdollisimman varovasti tasaiseksi. 

Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa alatasolla 60 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa taikinaa ei jää tikkuun ja kakku on kypsä.

Mikäli et tarjoa kakkua heti, säilytä kakku jääkaapissa folioon käärittynä. Kakun voi myös pakastaa.

Valmista tuorejuustokuorrute. Vatkaa tuorejuusto, jogurtti ja tomusokeri tasaiseksi seokseksi. 

Leikkaa kakku vaakatasossa kahteen osaan. Valmista kostutusliemi. Liuota sokeri kuuman veden sekaan. Lisää viski. Kostuta kakun ensimmäinen kerros ja levitä puolet tuorejuustokuorrutteesta kakun väliin. Nosta päälle toinen kakkupohja, kostuta lopulla kostutusliemellä ja levitä loput kuorrutteesta kakun päälle. Viimeistele sokeroiduilla pähkinöillä (ohje alla).


SOKEROIDUT PÄHKINÄT

  • 0,5 dl hienoa sokeria
  • 2 dl pähkinöistä 

Paahda pähkinöitä kuumalla ja kuivalla pannulla. Kun pähkinät ovat saaneet hieman väriä, ota ne hetkeksi pannulta sivuun. Ripottele pannulle tasainen kerros sokeria. Kuumenna ja anna sokerin sulaa, mutta älä sekoita. Kun sokeri on sulanut, lisää pähkinät ja pyörittele niitä hetki kuumassa sokerissa. Kaada pähkinät leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä. 


Jäähtyneet pähkinät voit halutessasi rouhia pienemmiksi. 



15 kommenttia

  1. Ihanan näköistä! Oliko sulla jossain ohje noihin kuivattuihin kumkvatteihin (?) ym. sitruksiin? :)

    VastaaPoista
  2. Ihana kakku! tätä voisin tehdä jouluksi :) mites, toimiikohan gluteenittomat jauhot tässä? apukokin uusi ruokavalio aiheuttaa harmaita hiuksia leipurille :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen tosi vähän leiponut mitään gluteenittomana, mutta uskoisin, että vehnäjauhot voisi korvata gluteenittomalla jauhoseoksella. Kerro miten onnistui, jos rohkenet kokeilla. :D

      Poista
    2. Mun leipomukset on menneet niin metsään viime aikoina että en ihan pienestä lannistu :D voisin jouluna uskaltaa kokeilla!

      Poista
  3. Mähän en koskaan leivo mitään kuivakakkuja (meinaan kyllä joskus aloittaa, kun löydän kuka ne syö), mutta tämä versio on aivan jumalattoman sexy (lausutaan yyllä)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tämä on kaukana mistään kuivasta, siitä pitää viskikostutus huolen. :)

      Poista
  4. Voi vitsi mikä ihanuus! :) Mulla ei todellakaan ole mitään sitä perinteistä taatelikakkua vastaan, mutta hienoa että joku päivittää sen ihan uudelle tasolle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Perinteinenkin on kyllä hyvää, mutta monesti se vain unohtuu ja sitä lappaa itsensä täyteen kaikista muista jouluherkuista. :)

      Poista
  5. Joo! Tällaista taatelikakkua minäkin voisin syödä! Kostea on aina parempi kuin kuiva ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just kävin hakemassa jääkaapista palasen.... :)

      Poista
  6. Ostin juuri taateleita, ja nyt tiedän taatusti, mitä niillä teen. Ihana ohje, kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, ihana kuulla! Hyvää joulunodotusta sinulle!

      Poista
  7. Ohoh. Taatelikakku ei ole kuulunut ollenkaan jouluumme eikä koskaan ole tullut tehtyä. Tämän kyllä otan talteen, vaikuttaa hyvältä ;)

    VastaaPoista