Sisällön tarjoaa Blogger.

LUUKKU 6: RUISPIPARIT


Itsenäisyyspäivän ja toisen adventin kunniaksi sopii laittaa piparitalkoot pystyyn! Rapeat ruispiparkakut valmistuvat nopeasti, sillä taikinan ei tarvitse antaa levätä yön yli. 




Piparkakuilta tuoksuva koti on varma merkki lähestyvästä joulusta. Perinteinen piparkakkutaikina valmistetaan hyvissä ajoin ja taikinan annetaan levätä yön yli jääkaapissa. Piparitalkoot voi laittaa pystyyn kuitenkin lyhyelläkin varoitusajalla, vaikkapa toisen adventin ja itsenäisyyspäivän kunniaksi. Ruispiparkakkutaikina valmistuu nopeasti, eikä sen tarvitse antaa tekeytyä jääkaapissa puolta tuntia pidempään. 

Rakenteeltaan ruispiparit ovat tavallisia piparkakkuja hieman rapeampia ja mureampia. Riihiruisjauho antaa pipareille vienon savun maun, mutta voit toki käyttää taikinassa myös tavallisia ruisjauhoja.




Toissa vuonna joulukalenterissa herkuteltiin itsenäisyyspäivänä kotimaisilla mauilla: kippisteltiin Kir tasavallalla ja nautittiin kylmäsavusilakasta valmistettuja cocktailpaloja. 


RUISPIPARKAKUT (noin 40 kpl)

  • 200 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 3 dl (riihi)ruisjauhoja
  • 1,5 dl vehnäjauhoja (+ varaa jauhoja myös kaulimiseen)
  • 1 tl leivinjauhetta 
  • 0,5 tl kuivattua inkivääriä
  • 0,5 tl neilikkaa 
  • 0,5 tl kanelia

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi.

Vuoraa taikinakulho kelmulla ja nosta taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. 

Kauli taikina levyksi jauhoja apuna käyttäen. Ota taikinasta muotilla pipareita. Nosta piparit leivinpaperin päälle uunipellille. 

Paista 200-asteisessa uunissa 5–8 minuuttia. 



4 kommenttia

  1. Ruispiparit on totisesti parhaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen aiemmin vannonut perinteisten nimeen, mutta tykästyin kyllä kovasti riihiruisjauhoista tulevaan savuiseen makuun. Joko siellä on laitettu elämä pipariksi?

      Poista
  2. Munkin pitäisi ehkä uudistua piparkakkusaralla. Teen piparit nimittäin aina isoäitini reseptillä ja vannon tässä asiassa perinteen nimeen. Rapeus ja vieno savuaromi kyllä houkuttelevat uudistumaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta perinteethän ovat ihan parasta. Näistä tosin ei tule mitään ihan älytöntä satsia, joten ehkä näitä voi pyöräyttää perinteisten rinnalle. :)

      Poista