Sisällön tarjoaa Blogger.

LUUKKU 3: PUOLUKKAKEIKAUSKAKKU & VALKOSUKLAAVAAHTO


Hupsistakeikkaa, puolukkakakku teki kuperkeikan!  Keikauskakun taikinaan on jemmattu joulunajan mausteita: neilikkaa, kanelia ja kardemummaa. Keralle sopii tämän joulun suosikkini, paahdetusta valkosuklaasta tehty vaahto. 


Joulunpunainen puolukkakakku sopii joulukauden kahvipöytään kuin manteli joulupuuroon. Puolukka on yksi lempparimarjoistani, ja keikauskakussa hapan marja saa makuparikseen kinuskiin vivahtavaa, paahdetusta valkosuklaasta tehtyä vaahtoa. Yhdistelmä on varsin passeli, vaikka itse sanonkin. 

Paahdettu valkosuklaa oli hitti pari vuotta sitten. Olin jo hetkeksi ehtinyt unohtaa suklaan paahtamisen, mutta nyt olen taas hurahtanut siihen tyystin. Varoitan jo nyt, että tulette törmäämään siihen vielä useamman kerran joulukalenterin varrella. Paahtaminen tekee valkosuklaalle ihmeitä: väri muuttuu hailakkaan valkoisesta hennon ruskeaksi ja maku hellän kinuskimaiseksi. Sopii myös niille, jotka eivät perinteisesti ole valkosuklaan ystäviä. 



Valkosuklaa kannattaa paahtaa ja sulattaa kerman sekaan mieluiten jo edellisenä päivänä, sillä jääkaapissa yön yli viilennyt kerma vatkautuu parhaiten tanakaksi vaahdoksi. Eikä kakullekaan pieni tekeytyminen tee lainkaan huonoa. 

Toissavuotisen joulukalenterin kolmannesta luukusta paljastui kuusikortin askarteluohje. 

PUOLUKKAKEIKAUSKAKKU


  • 25 g voita
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • noin 4 dl puolukoita

  • 100 g voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 0,5 dl maitoa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 0,25 tl neilikkaa
  • 0,25 tl kuivattua inkivääriä
  • 0,25 tl kanelia

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Vuole voi (25 g) umpinaisen kakkuvuoan (halkaisija noin 20 cm) pohjalle. (Mikäli käytössäsi on vain irtopohjavuokia, vuoraa vuoka leivinpaperilla, sillä voisula karkaa muuten vuoan reunojen välistä ja sotkee uunin.) Ripottele päälle fariinisokeri ja laita vuoka uuniin noin 5 minuutiksi. 

Valmista taikina. Vatkaa pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan vaahdon sekaan. Sekoita tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää kuiva-aineseos taikinan sekaan vuorotellen maidon kanssa. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä voimakasta vatkaamista. 

Lisää puolukat uunivuokaan ja levitä ne voi-sokeriseoksen päälle tasaiseksi kerrokseksi. Lusikoi päälle taikina ja tasoita sen pinta. 

Paista 200 asteessa keskitasolla 30–35 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. (Kokeile kypsyyttä tikulla.)

Anna kakun jäähtyä kymmenisen minuuttia ja kumoa kakku lautasen avulla. 


VAAHTO PAAHDETUSTA VALKOSUKLAASTA


  • 100 g valkosuklaata
  • 2 dl kuohukermaa

Lämmitä uuni 130-asteiseksi. Rouhi suklaa kantiltaan noin sentin kokoisiksi paloiksi teräskulhoon ja paahda suklaata uunin alatasolla 30 minuuttia. 

Kuumenna kerma kasarissa tai kattilassa. Lisää paahdettu suklaa ja aja massa tasaiseksi sauvasekoittimella. Anna jäähtyä ja siirrä jäähtynyt kerma jääkaappiin. Anna olla jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään. 

Vatkaa valkosuklaakerma vaahdoksi. 







8 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Niin on! Tai siis oli, vois tehdä uudelleenkin tässä lähiaikoina... <3

      Poista
  2. Ihana kakku, tätä täytyy kokeilla. Olen suuri puolukan ystävä, siinä on jotain niin jouluista ja jotain hyvin suomalaista.

    Mutta. Miten ihmeessä saat tuon kerman pysymään kasassa? Olen myös ihastunut paahdettuun valkosuklaaseen, mutta se tuppaa kerman kanssa juoksettumaan melkeinpä pelkän ajatuksen voimalla. Riippumatta siitä onko seos ollut jääkaapissa yön yli vai ei. Olen joskus vatkannut liikaa, mutta viimeksi pelkkä vatkainten upottaminen kippoon juoksetti seoksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmp, olen tehnyt tuota nyt aika monta kertaa, eikä ole kyllä juoksettunut kertaakaan. Paahdetun valkosuklaan olen sekoittanut kuuman kerman sekaan sauvasekoittimella ja sitten vatkannut kunnolla jäähtyneenä vaahdoksi. Valkosuklaahan jämäköittää kerman aika paksuksi jääkaapissa, joten ei tarvitse edes paljoa vatkata kunnes on jämäkkä vaahto.

      Sen sijaan olen onnistunut Omar-kerman (kermaan sulatetut Omar-karkit) juoksettamaan kun seos ei ole ollut kunnolla (=yön yli) jäähtynyttä. Mutta en kyllä osaa yhtään sanoa, mistä voisi johtua. Ehkä joku viisaampi osaa vastata?

      Poista
  3. Oih! Toinen heti perään, joka näyttää testattavalta! :)

    VastaaPoista
  4. Paahdettu valkosuklaa on taivaallista!

    VastaaPoista
  5. Kiitos reseptistä. Nyt löytyi tämän vuoden synttärikakku.

    VastaaPoista
  6. Oli ihana kakku joulupäivän jälkkärinä! Valkosuklaavaahto sopi täydellisesti tähän kakkuun. Ihana resepti, kiitos tästä!

    VastaaPoista