Sisällön tarjoaa Blogger.

TAIVAALLINEN MAA-ARTISOKKAKEITTO

LUUKKU 5:
Joulunalusaikaan sopivat taivaalliset asiat. Samettinen maa-artisokkakeitto on yksi niistä. Keitto sopii pikkujoulupäivällisen alkuruoaksi, ja rohkeampi aloittaa sillä myös jouluaterian. 



H.C. Andersen kirjoitti sadun rumasta ankanpoikasesta, mutta aivan yhtä hyvin päähenkilönä olisi voinut olla maa-artisokka. Mitäänsanomattoman näköinen mukula, josta kuitenkin saa helposti aikaan salonkikelpoisen herkun. Samettinen, paahdetulla pekonilla viimeistelty maa-artisokkakeitto sopii loistavasti huomisen itsenäisyyspäivän alkuruoaksi. Eli jos huominen menu on vielä auki, suosittelen valmistamaan päivällisen alkuun sulokkaan samettista keittoa. 


Jotkut raaka-aineet ovat itsessään niin hienostuneita, etteivät ne kaipaa mausteeksi kuin lorauksen kermaa ja ripauksen suolaa. Maa-artisokka on tästä loistava esimerkki. Suuntaviivat reseptiin nappasin Suolaa & hunajaa -blogista, mutta kunnia alkuperäisestä reseptistä kuuluu Antto Melasniemelle. Omana lisäyksenä paahdoin keiton pinnalle savustettua pancettaa, sillä rapea pekoni tuo kivaa vastapainoa sosekeiton rakenteelle. 

Mikäli syöjiä on useampi, kannattaa keittoannos suosiolla tuplata tai triplata.

Toissavuotisen kalenterin viidennestä luukusta muuten paljastui helppoakin helpomman joulukortin askarteluohje. Sopii myös niille, joilla on peukalo keskellä kämmentä. 


MAA-ARTISOKKAKEITTO (neljälle alkuruoaksi)

  • 500 g maa-artisokkia
  • 2 dl kuohukermaa
  • 4 dl (täys)maitoa
  • suolaa
  • noin 50 g pekonia tai savustettua pancettaa
  • timjamia koristeluun
Kuumenna uuni 220 asteeseen. Halutessasi voit laittaa myös grillivastuksen päälle. 

Levitä pekonisiivut uunipellille leivinpaperin päälle. Laita pelti uuniin, vaikkei uuni olisi vielä lämmennyt. Paahda pekoneita uunin ylätasolla noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat rapeita. 

Kuori maa-artisokat ja pilko ne samankokoisiksi paloiksi. 


Mittaa kerma ja maito kattilaan. Mausta suolalla. Lisää maa-artisokat ja keitä niitä, kunnes ne ovat täysin kypsiä. 


Soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Lisää tarvittaessa loraus maitoa, mikäli keitto on liian paksua. Halutessasi voit vielä siivilöidä keiton, mikäli haluat varmistua, ettei keiton joukkoon ole jäänyt sattumia. 



Murenna pekoni pieniksi paloiksi, koristele tuoreella timjamilla ja tarjoa keiton kanssa.




6 kommenttia

  1. Maa-artisokka <3
    Riikan kuvat <3 <3
    Se kasvaa muuten ihan loistavasti kotipihassakin. Nyt jätin valtaosan sadosta talveksi maahan. Luulen, että keväällä tuore maa-artisokka maistuu aivan buenos muchokselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hannele, täällä ihan punastellaan. Meillä on uudessa kodissa aika täydellinen kuvausvalo: olohuoneessa sopivasti ikkunoita kahteen suuntaan, ja valon määrää ja suuntaa on kätevä säädellä sälekaihtimilla. :)

      Täytyy varmaan istuttaa mukuloita ensi keväänä, haaveilen omasta maa-artisokkasadosta!

      Poista
    2. Maa-artisokkaa voi varmasti istuttaa ihan millon tahansa, mutta jostain luin, että syksy olisi otollisin aika. Siis silloin kun sato nostetaan ja osa mukuloista laitetaan takaisin maahan. Silloin niissä on sellaisia ohuita hitujuuria (ei ne oikeasti mitään hitujuuria ole, näyttävät vain siltä) ja juurtuvat hyvin. Huuda hep, jos et löydä maa-artisokkaa niin tuon sulle ens keväänä/syksynä.

      Poista
  2. Aaaaaa iski akuutti maa-artisokkahimo! Tää soppa menee meillä viimeistään välipäivien ruokalistalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen miettinyt, voisko maa-artisokasta tehdä joululaatikkoa... Mutta tämä on kyllä kuin tehty välipäivien ruokapöytään.

      Poista
  3. En tiedä miksi, mutten ollut koskaan syönyt maa-artisokkaa aikaisemmin. Keiton ohje kuulosti niin simppeliltä, että pakkohan sitä oli testata. Ja jestas, mitä herkkua! Ei tosiaan kaivannut muuta maustetta kuin suolan ja hyvää tuli. :)

    VastaaPoista