Sisällön tarjoaa Blogger.

Sokeria suupielissä




Päätin vappuaaton pienessä kiireessä alkaa tehdä munkkitaikinaa. Muistelin äitini tehneen joskus mielettömän hyviä vappumunkkeja, joiden salaisuus piili taikinaan lisätyssä perunamuusissa. Apupoika oli kuitenkin ehtinyt tehdä samaisena aamuna jääkaapissa majailleista muusinjämistä perunarieskoja, joten päädyin tekemään munkit peruspullataikinasta. 

Lunttaan pullataikinan ohjeen aina jauhopussin kyljestä, sillä se on aina niin mukavasti esillä leivontahetkellä. 

VAPPUMUNKKIRINKELIT (32 kpl)
  • 2 ½   dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • ½ tl suolaa
  • 2 tl kaardemummaa
  • ¾ dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • n. 7 dl vehnäjauhoja
  • 75 g voita

  • paistamiseen 1 litra rypsiöljyä
  • päälle sokeria

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, suola, kaardemumma, sokeri ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi.  Lisää puolet vehnäjauhoista ja sekoita taikinaa voimakkaasti. Lisää loput vehnäjauhot vähän kerrallaan samalla alustaen taikinaa joko käsin tai yleiskoneella. Lisää pehmeä rasva ja alusta kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. 

Peitä taikina keittiöpyyhkeellä ja anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa. 

Kaada taikina jauhoitetulle alustalle ja jaa se kahtia. Jaa kumpikin osa vielä puoliksi ja leikkaa osat kahdeksaksi taikinamöykyksi. Pyörittele palloiksi ja tee pallon keskelle sormella reikä. Venytä reikää pitämällä taikinapalloa ilmassa ja samalla pyörittämällä etusormia reiässä. Asettele munkit leivinpaperin päälle, peitä ne leivinliinalla ja anna kohota puolisen tuntia. 

Lämmitä rypsiöljy laakeassa kattilassa tai valurautapadassa 180-asteiseksi. Käytä apuna digitaalista paistomittaria. Itse kiinnitin mittarin kattilan reunaan puisella pyykkipojalla, jolloin se pysyi paikallaan koko paistamisen ajan. (Tosin kattilasta riippuen öljyn lämpötila saattaa vaihdella kattilan reunoilla.) 

Ota paistopisteen lähelle kaksi syvähköä lautasta ennen paistamisen aloittamista. Laita toiselle lautaselle useampi arkki talouspaperia ja toiselle noin desilitran verran hienoa sokeria. 

Testaa paistoaika ensin yhdellä munkilla. Nosta munkki varovasti kuumaan öljyyn. Kypsennä munkkia noin 40 sekuntia per puoli. Käännä esimerkiksi haarukalla ja nosta kypsä munkki pois öljystä reikäkauhalla tai lastalla. Valuta munkkia hetki talouspaperin päällä ja pyörittele vielä lämmin munkki sokerissa. 

Halkaise testimunkki ja maista. Munkki on sisältä kypsä jos taikina ei ole tahmaista. Paista loput munkit samalla lailla, mikäli testimunkki oli halutunlainen. Kattilan laakeudesta riippuen munkkeja voi paistaa kerralla 4-5. Vähennä kypsennysaikaa jos munkin pinta tummuu liikaa. Digitaalinen piippaava ajastin on kätevä apu paistamisessa, silloin voit paistamisen ohessa myös sokeroida munkkeja helposti. Öljyn kanssa tulee kuitenkin olla varovainen, joten on suositeltavaa rekrytoida apuvoimia munkkien sokeroimiseen. 

VINKKI: Koko satsista ei ole pakko leipoa munkkeja. Osasta voi toki tehdä tavallisia pullia. Munkit voi myös pakastaa, mutta silloin ne kannattaa sokeroida vasta pakastimesta ottamisen ja sulattamisen jälkeen. Paistamiseen käytetyn öljyn voi käyttää vielä kerran tai pari kertaa uudelleen. Pullota öljy ja säilytä jääkaapissa. 



Pakkasin lakitukseen sampanjapullon kaveriksi rasiallisen vastapaistettuja munkkeja. Hyvin tekivät kauppansa. 


7 kommenttia

  1. Varmasti tekivät kauppansa :) Me herkuteltiin eilen äitin leipomilla munkeilla.
    Ihan off topic, mutta mikä kiva pitsipaita sulla on tossa kuvassa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsin tarkkasilmäistä, sanoisin! :) Paita on tämä.

      Poista
    2. Oi nätti! :) Nyt tuntuu parasta olevan risat farkut, kiva pitsipaita ja ballerinat tai valkoiset converset ;D Siis mun mielestä kivointa. Sori tää muotiblogi off topic :)

      Poista
  2. Maaiilman parhaita :) Tein samaisella ohjeelle eilen munkkejä täkäläisille ja hyvin kelpasivat. Yksi asia jäi mietityttämään, miten sait tuolla ohjeella 32 munkkia?? Mä onnistuin hätäisesti saamaan 18 kpl. Vai meneekö nämäkin emännän oman mallin mukaan, niinkuin karjalanpiirakat ;D

    Terkut Baijerista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin tehdä pikkumunkkeja, joten jaoin taikinan 32 osaan, mutta loppupelissä ne kuitenkin vielä paisuivat, eivätkä olleet superpieniä. Mutta ei niiden halkaisija ollut varmaan kuin 6-7 senttiä (kuva varmaan vähän huijaa).

      Tehdäänkö siellä rosetteja? Jostain (en tiedä mistä, ja voi olla täysin väärä mielikuva) muistelisin, että ne olisivat alkujaan sieltä päin.

      Poista
  3. Kauniita munkkeja! Ne on kyllä parhaita vapussa:) Minäkin aina yritän tehdä pieniä munkkeja, mutta jotenkin ne tuppaavat aina paistovaiheessa turpoamaan niin paljon, että niistä tulee valtavia. No, se ei onneksi haittaa...:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lintsi! Mietin kyllä mussutaessani munkkeja, että voisihan niitä tehdä muulloinkin kuin vain vappuna. Juu, eivät olleet mitään minimunkkeja nuo omanikaan, mutta varmaan parempi yrittää tehdä mahdollisimman pieniä, kun aikalailla turpoavat kuitenkin.

      Poista