Sisällön tarjoaa Blogger.

Heräteostoksia

Olin viime sunnuntaina paljolti julkisuutta saaneessa Helanderin erikoishuutokaupassa, jossa kaupattiin suomalaisen tv– ja elokuvahistorian tarpeistoa. En luojan kiitos hullaantunut huutamaan Miss Suomi –kruunajaistuolia tai laatikkotolkulla sairaalasorsia. Apupoika teki kuitenkin tietoisen valinnan jättäessään minut huutonumeroni kanssa huutokauppaan yksin.
Viitisen tuntia myöhemmin laitoin Apupojalle vienon viestin, jospa hän tulisi noutamaan minut ostoksineni. Joku helpommin suuttuvaa sorttia oleva miespuolinen olisi voinut saada hermoromahduksenpoikasen nähtyään ostokseni. Apupoika lähinnä hymähteli, että mitä ihmettä aion ostoksillani tehdä ja mihin ihmeeseen ne muka mahtuvat. En itsekkään tiedä. Ainakaan vielä.


Huusin nimittäin kaksi jumalattoman painavaa vanhaa sekatavarakaupan kahvimyllyä. Yritin punnita myllyjä, mutten jaksanut nostaa niitä vaa´alle. Kuvittelin, että toisen myllyistä voisi sijoittaa koristeeksi jääkaapin päälle, mutta tarkemmin ajateltuna epäilen, että jääkaappi rojahtaisi kasaan myllyn painosta. Siispä erittäin näppäriä koriste-esineitä, sanoisin.
Toinen myllyistä on Koneteollisuus Oy:n valmistama ja malli on KT–60. Näillä on  varmasti jauhettu kahvipavut yhdessä sun toisessa sekatavarakaupassa ympäri Suomen. Löysin kuitenkin internetistä harmillisen vähän tietoa kyseisistä kapistuksista. Koneteollisuus Oy on perustettu 1938, mutten saanut selville edes myllyn valmistusvuotta.
Toinen, myllyistä hieman näyttävämpi, on yhdysvaltalaista tekoa ja valmistettu Philadelphiassa. Siitäkään en löytänyt kummempaa tietoa internetin syövereistä, paitsi että joku kaupitteli vastaavaa myllyä 450 dollarilla. Hui! En tiedä onko lasinen papusäiliö eli hopperi alkuperäinen, mutta ainakin se on aika hieno. Myllyn korkeus hopperin kanssa on komeat 80 senttiä. 


Jenkkimyllyssä on Suomen oloihin väärät voltit, eikä kapistuksessa ole edes sähköjohtoa. Sen sijaan Koneteollisuuden myllyn saisi varmasti tuunattua käyttökuntoon. Yritimme Apupojan kanssa irrottaa myllyn jauhatusterät tarkempaa tarkastelua varten, mutta sisäinen insinööriytemme ei vielä puhjennut kukkaan. Täytyy vielä vähäsen pohtia, miten terät saa irti. 
Kotikäytössä myllyllä saisi varmaankin jauhettua suodatinpurut, mutta se olisi kyllä aika epätaloudellista, sillä myllyn sisälle jää aika paljon papuja. Ehkäpä myllyä voisi käyttää epäortodoksisesti viljamyllynä. 
Niin tai näin, ehdotuksia muista käyttötavoista (muita kuin sekatavarakaupan perustamiseen liittyviä) otetaan ilolla vastaan. 


18 kommenttia

 1. Hmmm, ideoita ei valitettavasti synny, koska rajasit tuon sekatavarakaupan, mutta saat kaikki sympatiani, olihan nuo nyt pakko ostaa mukaan. Pitkämielinen mies sinulla kyllä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän se Apupoika alkanut jo eilen vähän innostua noista, kun yritti irrotella niitä teriäkin... Mutta totta puhuakseni nuo eivät olleet edes ainoat hankintani ko. huutokaupasta. Niistä muista myöhemmin. Kiltisti Apupoika kuitenkin kantoi kaiken kotiin. :)

   Poista
 2. Ha ha, ihan mahtava ostos :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä oli kyllä sekä tavattoman kummallista että ihanaa tavaraa myynnissä. Huutajiakin oli aika paljon ja hinnat kyllä nousi monien tavaroiden kohdalla aika korkeiksi.

   Poista
 3. oooooooh. Ka-de. Kuinka kauniita. Käyttöidea: tuo hoitoon meille Kivistöön, me pidetään niistä hyvää huolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm, nyt ne ollamöllöttävät kutakuinkin eteisessä keskellä kulkuväylää. Sitten kun olen lyönyt varpaani niihin tarpeeksi monta kertaa, niin saatan jopa harkita tarjoustasi.

   Poista
 4. perusta suklaatehdas, eiköhän noilla saa kaakaopavut rouheeksi ihan hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai sitten lainaan sulle viljamyllyksi kun perustat leipomosi! Tosin en tiedä saako noilla jauhettua kunnolliset jauhot.

   Poista
 5. Mahtavia koneita! Harmi että se sekatavarakauppa ei käy. Kannattaisko vielä harkita? Tai sitten kahvipaahtimo..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos lupaudutte kaikki vakkariasiakkaikseni, niin ehkä voin harkita. Mainio Helsingin kahvipaahtimo on sen verran lähellä, että parempi etten ala kilpailla niiden kanssa.

   Poista
 6. Mikko / kahvila sävy04 toukokuuta, 2012

  mikäli terien halkaisija on suunnilleen samaa luokkaa kuin jossain mahlkönigin valmistamassa myllyssä, niin silloinhan noihin saisi hankittua ihan viljan jauhamiseen tarkoitetut jauhinterät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä, vaikka en kyllä ole tiennyt tarvitsevani myöskään viljamyllyä. Pienellä tutkiskelulla luulisin, että terät ovat aika samaa kokoluokkaa kuin vaikka Guatemalassa. Vielä tosin on ratkaisematta se pieni ongelma, että mihin ihmeeseen nuo meillä mahtuvat. Varo vaan, ehkä liisaan ne teille!

   Poista
 7. Soitto meidän suuntaan niin saatte kaksi prosessi-insinööriä ja yhden täystuhon tutkimaan myllyjä. Meillähän jopa on koulutus tuollaisten laitteiden kanssa jumppaamiseen ;)

  VastaaPoista
 8. Käyttöideoita ei pukkaa, tulin vaan ihastelemaan hienoa vehjettä!

  VastaaPoista
 9. Voi hyvä jyssäytys!

  Terkkusin äitisi

  VastaaPoista
 10. Toivottavasti saatte myllyt toimimaan! Vähänkö olisi näyttävä ohjelmanumero, kun tulisi vieraita, niin jauhaisi kahvit tuollaisella vempaimella. Mahtia laitteita. Voit kohta perustaa kahvimuseon.

  VastaaPoista