Sisällön tarjoaa Blogger.

Minttuinen inkiväärilimonaati



Niin onnellinen kuin taannoin olinkin uudesta meksikolaisesta limepuristimestani, jäi yhteiselomme varsin lyhyeksi. Tarkalleen ottaen neljän päivän mittaiseksi. Apupojalla oli vähän turhan raisut otteet yrittäessään puristaa limetistä viimeisetkin mehupisarat, ja puristimen varsi napsahti poikki. Jälkikäteen Apupoika pohti, että on tainnut joskus aiemmin rikkoa samalla lailla myös yhden valkosipulinpuristimen.

Episodin jälkeen kävin tietysti mielenosoituksellisesti läpi kaikki mieleeni juolahtaneet verkkokaupat, joissa samanlaisia puristimia saatettaisiin myydä. Olin jo tekemässä tilausta Amazonista, mutta sitten tulin järkiini, enkä tilannut kahden euron arvoista puristinta 40 dollarilla. 

Apupoika osti lepyttelymielessä minulle uuden puristimen. Uusi puristin ei ole lähellekään yhtä hieno ja sympaattinen kuin meksikolaisversio, mutta puristin on sen verran tanakkaa tekoa, ettei sen pitäisi mennä rikki edes Apupojan käsittelyssä. Limettien lisäksi luulisin puristimeen mahtuvan myös  (pienikokoiset) sitruunat. 

Puristin pääsi heti tositoimiin. Jääkapissamme on majaillut jo huhtikuun lopulta iso palanen inkiväärijuurakkoa, sillä olin ajatellut tehdä vapuksi inkiväärisimaa tai -olutta. Inkiväärijuomat jäivät vapuksi tekemättä, mutta muistin juurakon hipelöidessäni uutta puristinta. Otin suuntaa inkiväärijuoman ohjeeseen täältä. Inkiväärilimonaati sopii mainiosti aurinkovarjon alla nautittavaksi. Ja olihan jossakin päin Suomea saavutettu helatorstain kunniaksi jo hellelukemat. 


MINTTUINEN INKIVÄÄRILIMONAATI (valmista juomaa noin litra)

  • 1 dl  raastettua tuoretta inkivääriä
  • 1 dl limemehua (tai sitruunamehua, mehut 4-5 limetistä)
  • ½-1 dl (ruoko)sokeria
  • 3 dl kiehuvaa vettä
  • 7-8 dl kylmää vettä 
  • tarjoiluun: jäitä ja mintunlehtiä

Kuori inkiväärijuurakko kuorimaveitsellä ja raasta hienoksi raasteeksi. Purista limeteistä mehu. Laita inkivääriraaste, limemehu ja sokeri vähintään reilun litran vetoiseen kannuun ja kaada kuuma vesi niiden päälle. Sekoita ja anna hautua puolisen tuntia. Lisää kylmää vettä. Siivilöi juoma halutessasi. Tarjoile kylmänä jäiden ja mintunlehtien kanssa. 

Terästin inkiväärilimonaatia testimielessä myös tujauksella vaaleaa rommia, mutta se ei ollut ehkä täysin omien makuhermojeni mukainen drinkki. Toimisi kenties paremmin, jos juoman lantraisi veden sijasta sitruunasoodalla tai soodavedellä. 



Psst... Seuraa Vatsasekaisin Kilinkolin –blogipäivityksiä myös Facebookissa. Käy tykkäämässä!

7 kommenttia

  1. Mulle kävi taannoin juuri samalla tavalla, ostin vapuksi inkivääriä ja sitruunaa simaa varten mutta en saanut tartuttua touhuun. Inkiväärin kuivuessa selailin onneksi Jamien kirjaa ja silmiin nappasi inkiväärilimsa - ja hyvältä se maistuikin. Tulisi nyt vielä kunnolla lämmintä jotta juotava pääsisi oikeuksiinsa hellekeleissä. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitenkäs multa olikin jäänyt huomaamatta, että olit blogannut melkein samasta juomasta. Yleensä ihastelen käsi poskella kuviasi (ja juttuja myös). Tämä juoma on kyllä ihan nappivalinta kuumana kesäpäivänä. Nyt vain tarttettais se kesä.

      Poista
  2. Sielläpä on voimamies! Mukavan oloinen juoma. Olisi ihana tarjota kesävieraille. Onko siinä tuju inkiväärin maku, kun inkivääriä tulee noin paljon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuumana kesäpäivänä tuon juoman voisi mainiosti lantrata kuplavedellä! Inkivääri ei maistunut mitenkään superhyökkäävänä, mutta toki sen määrää voi myös vähentää, jos ei ole sen ylin ystävä. Itse raastoin inkiväärin perinteisen rystystenraastajan isoimmalla terällä, joten se raaste ei ollut mitenkään erityisen hienoa. :) Nyt vain odottelemaan kesäkelejä ja -vieraita!

      Poista
  3. Nam nam, menee heti kokeiluun. Mahtaako säilyy jääkaapissa/viileässä pitkään, jos tekis isomman erän kerralla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä, kuinka pitkään säilyy, mutta juuri äskön join viimeiset pullonpohjat ja hyvältä maistui vielä noin viikon kuluttua valmistamisesta. Tuskin kovin nopeasti menee huonoksi jääkaappisäilytyksessä, kun on sokeria sekä happoa sen verran. :)

      Poista
  4. Kokeilin, tuli tosi ihanaa!

    VastaaPoista