Perinteikkään helsinkiläisravintolan, G. W. Sundmansin,
keittiöpäällikkö Matti Jämsén sekä seitsemän kansainvälisesti tunnustettua
taiteilijaa laittoivat hynttyyt yhteen. Syntyi kunnianhimoinen projekti, jossa
ruoka ja taideteokset täydentävät toisiaan.
Ravintola G. W. Sundmans
sijaitsee Helsingin Etelärannassa Carl Ludvig Engelin piirtämässä, ja
kauppalaivan kapteeni Gustaf Wilhelm Sundmanin perheellensä, vuosina 1817–1820,
rakennuttamassa yksityiskodissa. Ravintolatoiminta historiallisessa
rakennuksessa alkoi vuonna 1989. Matti Jämsén, joka on muun muassa saavuttanut Suomen
kaikkien aikojen parhaan tuloksen kokkien Bocuse dÃ’r -maailman-mestaruuskisoissa, on luotsannut ravintolaa nyt kahden vuoden ajan.
Jämsénin aloittaessa G. W. Sundmansin
keittiöpäällikkönä, olivat tavoitteet korkealla. Tarkoituksena oli palauttaa
ravintola Helsingin ykkösravintoloiden kastiin. 2000-luvun alkupuolella
ravintolalla meni lujaa. G. W Sundmans pääsi vuonna 2001 – samaan aikaan Chez
Dominiquen kanssa – Michelin-tähtikartastolle. Ravintola oli täynnä asiakkaita
ilta toisensa jälkeen. Vuosikymmenen loppupuolella ravintolan tahti kuitenkin
hidastui, ja niin asiakkaat kuin tähtiluokituskin kaikkosivat.
Matti Jämsén saapui G. W.
Sundmansin keittöön Berliinistä, takataskut täynnä visioita. Yksi visioista oli
tehdä ruokailukokemuksesta asteen verran kokonaisvaltaisempi yhdistämällä
siihen taidetta. Nyt jo kolmatta kertaa koko ravintola muuttuu galleriaksi Ruokaa Taiteella -tapahtuman ajaksi. Taideteoksia löytyy kuitenkin ennen kaikkea pöydiltä: kaikki Ruokaa Taiteella -menun astiat sekä ruoat ovat suunniteltu varta
vasten täydentämään toisiaan ja muodostamaan yhdessä ainutlaatuinen
kokonaisuus. Uniikit tarjoiluastiat ovat myös myynnissä. Mukana projektissa
ovat taiteilija Markku Salo, lasitaiteilija
Alma Jantunen, taidekutoja Sirkka Paikkari, kuvanveistäjä Pekka Paikkari, keramiikkataiteilija Margaret O’Rorke, kuvanveistäjä Kim Simonsson sekä muotoilija Harri Koskinen.
Pääsin ennakkoon tutustumaan Ruokaa Taiteella -tapahtumaan, ja meidän
kymmenen paikalla olleen ruokabloggaajan lisäksi oli suuri kunnia saada
illallispöytäämme taiteilijoista Markku
Salo ja Pekka Paikkari sekä
isännäksi ravintolapäällikkö Philipp
Westerling. Matti Jämsén hääräsi keittiössä ja piti keittiön pojat kurissa.
Menun ruoat edustavat fine dining -tyyliä. Annokset koostuivat lukemattomista pienistä komponenteista, ja allekirjoitan täysin Paikkarin kommentin, jonka mukaan Jämsén lukeutuu yhdeksi tapahtuman taiteilijoista. Menun teemana on kupliva kevät, ja teema kantoikin hyvin menun läpi. Kokonaisuus oli hyvä, lautasilta löytyi paljon keväisiä makuja nokkosesta raparperiin, ja sieltä täältä löytyi likipitäen tajunnanräjäyttäviä makuelämyksiä. Pääsimme myös tutustumaan niin ravintolan viinikellariin kuin keittiöönkin, jossa kauniit annokset syntyvät käsityöllä ja pieteetillä. En ihmettele yhtään G. W. Sundmansin tänä vuonna saamaa Michelinin Rising Star -mainintaa. Jämsén kaikessa luovuudessaan ja kunnianhimossaan on saavuttanut jo ainakin osan asettamastaan tavoitteesta luotsata G. W. Sundmans yhdeksi Helsingin huippuravintoloista.
RUOKAA TAITEELLA / Kupliva kevät 16.4.–1.6.2013
Ravintolaillan G.W. Sundmansilla
tarjosi Royal Ravintolat Oy.
Kyllä harmitti kun oli just Levin reissulla....
VastaaPoista