Sisällön tarjoaa Blogger.

VALKOSUKLAAPANNACOTTA


Tämän pannacottan salaisuus piilee paahdetussa valkosuklaassa. Paahtaminen tuo jälkiruokaan  kinuskimaista makua ja väriä.


Törmäsin ensimmäisen kerran ideaan valkosuklaan paahtamisesta pari viikkoa sitten päästessäni tutustumaan Senaatintorin laidalla sijaitsevan konditorian, Patisserie Teemu & Markuksen, keittiöön. Kondiittorit olivat täyttäneet paahdetusta valkosuklaasta valmistetulla moussella ihania ranskalaisia Paris Brest -leivonnaisia. Valkosuklaan, omaan suuhuni hieman tunkkainen ja raskas, maku muuttuu paahtamisen ansiosta suorastaan hellän kinuskimaiseksi. 

Tämä jälkiruoka vaatii kumppanikseen jonkin raikastavan elementin. Sekä pakastimestamme kaivetut metsävadelmat että lakat toimivat pannacottan kaverina oikein hyvin. Jälkiruokaan lisättävän sokerin voi myös hyvin jättää pois ja jukurtin määrää lisätä, mikäli pannacottan makeus hirvittää.



VALKOSUKLAAPANNACOTTA PAAHDETUSTA SUKLAASTA

  • 100 g valkosuklaata 
  • 2 liivatelehteä
  • 2 dl kuohukermaa 
  • 1 dl (täys)maitoa 
  • 1 rkl sokeria 
  • 1 vaniljangon siemenet (tai vastaava määrä vaniljauutetta tai -jauhetta)  
  • 2 (–3) dl maustamatonta jukurttia


Lämmitä uuni 130-asteiseksi. Rouhi valkosuklaa palasiksi ja laita palat teräskulhoon. Paahda suklaata uunin alatasolla teräskulhossa 30 minuuttia.

Suklaan paahtuessa vielä uunissa, laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi. Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja raaputa siemenet kattilaan. Kiehauta seos ja nouki vaniljatanko pois. Huuhtele ja kuivaa vaniljatanko, sillä sen voi hyvin käyttää vielä uudelleen.

Purista liivatelehdistä vesi pois ja lisää ne suoraan kuumaan kerma-maitoseokseen. Sekoita hyvin.

Ota paahtunut valkosuklaa pois uunista, kaada pannacottamassa suklaan päälle ja sekoita seos sauvasekoittimella sileäksi.

Anna seoksen jäähtyä hetken ja lisää sekaan jukurtti. Voit lisätä jukurtin määrää, mikäli pannacottaseos maistuu mielestäsi liian makealta.

Jaa seos annosvuokiin (esimerkiksi pienehköihin laseihin). Peitä jäähtyneet annosvuoat kelmulla ja nosta ne jääkaappiin hyytymään vähintään muutamaksi tunniksi. Parhaimmillaan pannacotta on seuraavana päivänä.

Tarjoa jälkiruoka hieman happamien marjojen, kuten vadelmien, kanssa.


17 kommenttia

  1. Niin monessa paikassa on nyt puhuttu tästä paahdetusta suklaasta, että vihdoin selvisi miten se paahtaminen oikein tehdään. Yllätyksekseni ihan vaan uunissa! :D
    Kuulostaa taivaallisen hyvältä, voin kuvitella kuinka lakat sopivat täydellisesti mukaan. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paahtaminen oli tosi helppoa, paloiksi ja uuniin vain! :) Tosi hassua, miten paljon valkosuklaan maku muuttuu paahtamisen myötä. Ja voi kyllä – lakkojen kanssa tämä oli tosi hyvä jälkkäri :)

      Poista
  2. Hah, sä keksit heti ihan tosi kivan tavan käyttää paahdettua valkosuklaata! Upeeta. :) Se oli kyllä niin herkullista, että jossain välissä on ihan pakko ennättää kokeilla sitä myös itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin eka alkaa tehdä Paris Brestejä, mutta sitten iski laiskotus. :) Niitäkin täytyy kyllä vielä kokeilla.

      Poista
  3. Me tehtiin paahdettua valkosuklaamoussea siellä Happy Joe palkinto-illallisilla, en oo vielä ehtinyt kotona koittaa, mutta tulee kyllä tapahtumaan, sä kuvailit sen just hyvin, mitä maulle tapahtui!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellainen mousse sopisi hyvin jonkun kakunkin väliin. Mä en ennen Teemun & Markuksen oppeja ollut varmaan edes kuullut valkosuklaan paahtamisesta.

      Poista
  4. En ole koskaan kokeillut paahdettua suklaata. Tämä kuulostaa kyllä enemmän kun hyvältä! Todella kauniit kuvat muuten - taas kerran! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Tiina :) En tiedä voiko muitakin suklaita paahtaa (ehkä ne vaa sulais uunissa.)

      Poista
  5. Ne leivokset oli niin tajuttoman hyviä juuri tuon paahdetun suklaan ansiosta, ja ihana idea käyttää sitä pannacotassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin oli! Pakko tehdä niitäkin tässä jossain vaiheessa.

      Poista
  6. Paahtamalla ja karamellisoimalla saa valkosuklaaseen kyllä aivan ihanan maun:)Tein tavallaan samalla periaatteella suklaata joulukuussa

    http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2012/12/erittain-onnistunut-blondi.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä jännä, miten valkosuklaan maku muuttuu niin valtavasti. Täytyy käydä kurkkaamassa tuo postauksesi, kiitos linkistä! :)

      Poista
  7. Olen ehkä vähän kade teidän kurssista, mutta onneksi saan opit teidän blogien kautta. En edes pidä valkosuklaasta, mutta taidanpa joskus ahkerana hetkenä testata niitä Paris Brestejä. Sait paahdetun valkosuklaan kuulostamaan niin herkulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan, ainakin T&M:n tekeminä olivat superhyviä. :) Paahdettuna valkosuklaa ei kyllä muistuta ollenkaan valkosuklaata - saattaisit tykätä siis. :)

      Poista
  8. Paris Brest on näköjään kovasti pinnalla nyt - mekin kokeilimme. Tosin ranskalaisen ruokalehden innostamana eri reseptillä kuin te tuolla konditoriassa vierailleet.
    Ei oikein mennyt vielä putkeen... Taidan blogata vasta seuraavan yrityksen. Tämänkertaista saa käydä naureskelemassa FBn puolella ;-)

    VastaaPoista
  9. Pakko kyllä pian kokeilla valkosuklaan paahtamista, kuullut ja lukenut niin paljon siitä viimeaikoina.

    VastaaPoista