Sisällön tarjoaa Blogger.

NAMI NAMI VIETNAM


Eräänä räntää taivaalta puskevana sunnuntaina pääsin päiväksi ruokamatkalle Vietnamiin. Matkaseurakin oli mitä mainiointa.

Helmikuussa, keskellä kamalinta räntäkaaosta, kuvattiin uunituoreeseen Mondon Ruoka & Matka -lehteen juttu vietnamilaisesta ruoasta. Matkanjohtajana ja opettajanamme toimi Vietnamista kotoisin oleva, ihastuttava Pauleen Mannevaara. Turistioppaan kärsivällisyydellä Pauleen opasti reissulaiset, Eevan, Hannan ja minut, vietnamilaisen keittiön saloihin.
Pauleen on itse kotoisin eteläisestä Vietnamista, jonka ruokakulttuurissa on paljon piirteitä thaimaalaisesta keittiöstä. Pohjois-Vietnamin ruoka sen sijaan on kiinalaisvaikutteisempaa, ja maan keskiosissa taas käytetään etelää runsaammin mausteita ja chiliä. Myös Ranskan alaisuudessa vietetty siirtomaa-aika on jättänyt jälkensä – patonkeineen ja kreppeineen – vietnamilaiseen keittiöön.


Aloitimme ruokareissumme tutustumalla tuoreisiin kevätkääryleisiin. Ne ovat friteerattuja kääryleitä terveellisempiä ja – ­ainakin omasta mielestäni – hurjasti herkullisempia. Ohuen riisipaperin sisään kääräisimme vihanneksia, ohuita munakassuikaleita, kalaa, katkarapua, nuudelia sekä tuoreita yrttejä – minttua, korianteria sekä vienosti anikselta maistuvaa thaibasilikaa. Nämä raaka-aineet yhdessä riisin kanssa muodostavat vietnamilaisen keittiön perustan, vaikka itse kevätkääryleet ovatkin Vietnamissa juhlaruokaa.

Kevätkääryleiden jälkeen käärimme hihat, puimme essut yllemme ja ryhdyimme kokkaushommiin. Kuorimme valtavat määrät katkarapuja, paistoimme vietnamilaisia lettuja ja opimme käyttämään ruoanvalmistuksessa paistolastan sijaan puikkoja. Pauleenin opastuksella syntyi keittiössä myös lohta karamellikastikkeessa, vietnamilaista salaattia sekä jälkiruokaa mustasilmäpavuista, kookoksesta ja riisistä. Lisää sähellyksestämme löytyy Mondon Ruoka & Matka -lehden sivuilta, Eevan Kauhaa ja Rakkautta -blogista, Hannan Chicling-blogista sekä artikkelin lehteen kirjoittaneen, tuoreen vuoden aikakauslehtitoimittaja Hanna Jensenin, omasta blogista.

Kaikki kokkailemamme ruoat ohjeineen löytyvät Ruoka & Matka -lehdestä, mutta lupaan julkaista lähipäivinä omat suosikkini myös blogin puolella. Joo! – se on kippis vietnamiksi. 


3 kommenttia

 1. Se oli ihana juttu! Mahtavat reseptit ja kaunokaisia kuvissa :)

  VastaaPoista
 2. Joo!
  Säästän matkalukemiseksi!

  Mä kans rakastan noita vietnamilaisia kääryleitä!

  Joo!

  VastaaPoista
 3. Oooooo! oli varmasti todella herkullinen kokkaussessio :)

  VastaaPoista