Eräänä räntää taivaalta puskevana sunnuntaina pääsin
päiväksi ruokamatkalle Vietnamiin. Matkaseurakin oli mitä mainiointa.
Helmikuussa, keskellä kamalinta
räntäkaaosta, kuvattiin uunituoreeseen Mondon Ruoka & Matka -lehteen juttu
vietnamilaisesta ruoasta. Matkanjohtajana ja opettajanamme toimi Vietnamista
kotoisin oleva, ihastuttava Pauleen Mannevaara. Turistioppaan kärsivällisyydellä
Pauleen opasti reissulaiset, Eevan, Hannan ja minut, vietnamilaisen keittiön
saloihin.
Pauleen on itse kotoisin
eteläisestä Vietnamista, jonka ruokakulttuurissa on paljon piirteitä
thaimaalaisesta keittiöstä. Pohjois-Vietnamin ruoka sen sijaan on
kiinalaisvaikutteisempaa, ja maan keskiosissa taas käytetään etelää runsaammin mausteita ja
chiliä. Myös Ranskan alaisuudessa vietetty siirtomaa-aika on jättänyt jälkensä – patonkeineen ja kreppeineen – vietnamilaiseen keittiöön.
Aloitimme ruokareissumme
tutustumalla tuoreisiin kevätkääryleisiin. Ne ovat friteerattuja kääryleitä
terveellisempiä ja – ainakin omasta mielestäni – hurjasti herkullisempia.
Ohuen riisipaperin sisään kääräisimme vihanneksia, ohuita munakassuikaleita,
kalaa, katkarapua, nuudelia sekä tuoreita yrttejä – minttua, korianteria sekä vienosti anikselta maistuvaa thaibasilikaa. Nämä raaka-aineet yhdessä
riisin kanssa muodostavat vietnamilaisen keittiön perustan, vaikka itse
kevätkääryleet ovatkin Vietnamissa juhlaruokaa.
Kevätkääryleiden jälkeen käärimme
hihat, puimme essut yllemme ja ryhdyimme kokkaushommiin. Kuorimme valtavat määrät katkarapuja, paistoimme vietnamilaisia lettuja ja opimme
käyttämään ruoanvalmistuksessa paistolastan sijaan puikkoja. Pauleenin opastuksella syntyi keittiössä myös lohta karamellikastikkeessa, vietnamilaista salaattia sekä jälkiruokaa mustasilmäpavuista, kookoksesta ja riisistä. Lisää
sähellyksestämme löytyy Mondon Ruoka & Matka -lehden sivuilta, Eevan Kauhaa ja Rakkautta -blogista, Hannan Chicling-blogista sekä artikkelin lehteen
kirjoittaneen, tuoreen vuoden aikakauslehtitoimittaja Hanna Jensenin, omasta blogista.
Kaikki kokkailemamme ruoat
ohjeineen löytyvät Ruoka & Matka -lehdestä, mutta lupaan julkaista lähipäivinä omat suosikkini
myös blogin puolella. Joo! – se on kippis vietnamiksi.
Se oli ihana juttu! Mahtavat reseptit ja kaunokaisia kuvissa :)
VastaaPoistaJoo!
VastaaPoistaSäästän matkalukemiseksi!
Mä kans rakastan noita vietnamilaisia kääryleitä!
Joo!
Oooooo! oli varmasti todella herkullinen kokkaussessio :)
VastaaPoista