Näin nuukuusviikolla ei tohdi jättää käyttämättä
leivonnasta ylitse jääneitä valkuaisia. Paristakin valkuaisesta syntyy
pellillinen pieniä marenkiruusukkeita.
Marenkeja pitäisi olla aina
purkillinen kaapissa. Silläkin uhalla, että sokerihammasta kolottaessa purkki
saattaisi tyhjentyä vauhdilla. Marengeista saa nopean jälkiruoan tai loihdittua
pikaista tarjottavaa yllätysvieraille. Helppoakin helpompi jälkiruoka syntyy
marenkiruusukkeista, vaniljajäätelöstä ja tuoreista, vaikkakin tähän aikaan vuodesta
muilta main tuoduista, mansikoista. Pientä luonnetta marenkeihin saa lisäämällä taikinan sekaan esimerkiksi murskattuja Turkinpippuri- tai Marianne-makeisia.
Marengit voi jättää sisältä
ihanan sitkeiksi tai niiden voi antaa kuivua kokonaan, jolloin ne säilyvät
pidemmänkin ajan kuivassa ja tiiviissä purkissa säilytettynä. Ruusukkeiden sijaan taikinan voi myös pursottaa levyksi, jolloin siitä saa gluteenittoman kakkupohjan.
MARENGIT (pellillinen pienehköjä ruusukkeita)
- 2 kananmunan valkuaista
- 1 ¼ dl sokeria
- 1 tl perunajauhoa
- 1 tl sitruuna- tai limettimehua
- (2 rkl murskattuja Marianne- tai Turkinpippuri-makeisia)
Sekoita, mielellään
huoneenlämpöiset, valkuaiset kevyeksi vaahdoksi ja lisää vatkauksen
alkuvaiheessa valkuaisten sekaan puolet sokerista. Parhaiten vatkaaminen
onnistuu yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Teräskulho on muovikulhoa parempi,
sillä muovisen kulhon pintaan jää helposti kerros rasvaa, joka heikentää valkuaisten vaahtoutumista.
Sekoita perunajauho lopun sokerin
sekaan. Jatka marengin vatkaamista ja lisää sekaan sokeri-perunajauhoseos lusikallinen
kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes marenki on paksua ja kiiltävää. Sekoita
lopuksi nuolijalla sekoittaen taikinan sekaan sitruuna- tai limettimehu sekä
mahdolliset murskatut makeiset.
Lusikoi taikina pursotinpussiin ja
pursota uunipellille leivinpaperin päälle pieniä marenkiruusukkeita.
Vaihtoehtoisesti voit nostaa lusikalla pellille marenkinokareita. Tai pursota
taikinasta iso pyöreä levy, mikäli olet tekemässä kakkupohjaa.
Paista marenkeja uunin alatasolla
noin 50 minuuttia, mikäli haluat sisältä hieman sitkeitä marenkeja, ja noin 70
minuuttia jos haluat marengeista täysin kuivia. Voit myös tunnin paistamisen
jälkeen sammuttaa uunista virran ja antaa marenkien jäähtyä uunin
jälkilämmössä.
Hyvin nuukailtu! Noita kun katson, muistan taas, että pitäisi ostaa kunnon pursotin, kun vuosien luottopursottimeni on kadonnut kuin maannielemänä.
VastaaPoistaMunkin pitäisi ostaa kunnon pursotusvehkeet. Sellaiselle isolle pyöreälle tyllallekin olisi monesti tarvetta.
PoistaMinäkin haaveilen paremmista, metallityllista, minulla on vain niitä muovisia kertispussipakkausen mukana tulleita. Tiedän jo, ettei pidä tehdä kakkakääkäleeltä näyttäviä marenkeja, etenkin jos käyttää niissä suklaata, mutta sinun marenkisi näyttävät kauniilta:)
VastaaPoistaMäkin yleensä pursottelen just niillä muovisilla, jotka tuntuu olevan yleensä ihan turhan pieniä. Nämä tein nyt Alpron viime viikon tilaisuudesta saadulla tyllalla, mutta pitäisi kyllä päästä ihan tyllakaupoille.
PoistaSama juttu, mullakin on vaan niitä muovisia tyllia, aika leluja, mutta parempi kuin ei mitään!
VastaaPoistaOnpas somia ruusukkeita! :)
Ja voisin kyllä ottaa jonkun pienen purostuskurssinkin. Pieni harjoitus ei olisi pahasta.
VastaaPoistaSama! Näen aina ennen pursotustouhuihin ryhtymistä mielessäni täydellisen lopputuloksen, ja todellisuus ei aina i h a n yllä samalle tasolle...
Poistaihan muistelen että valkuinen vaahdottuisi paremmin jääkylmänä ja koko muna lämpimänä.. saattaa olla kyllä että en kunnellut kunnolla koulussa
VastaaPoistaVäitätkö ettet muka ole aina ollut tunnollinen eturivin oppilas?
PoistaJotenkuten en ole päässyt marenkien makuun vaikka ne niin houkuttelevilta näyttävätkin.Mutta lapsena sen sijaan hovijälkkäri,jossa marenkeja on,oli suosikkejani.Nätit marengit teit!
VastaaPoistaMä olen taas ihan menettänyt sydämeni pavloville ja muille marenkiluomuksille. :) Hovijälkkäriä täytyykin tehdä joskus. :)
Poistahovijälkiruoka
VastaaPoistaHups, linkki ei toimi!
PoistaEräs leipuri komppailee Aleksia, mutta toisaalta ne vaahdottuu joka tapauksessa yleiskoneella niin helposti, että molempi parempi. Vaan tulinpa myös toteamaan, että todella kätevän kuuloinen ohje, marenkien tekemisestä tehdään monesti hankalan kuuloisia ohjeita, tämä jotenkin pakottaa kokeilemaan, vaikka eihän mulla mitään tarvetta marengeille pitänyt olla, paitsi se sokerihampaan krooninen kolotus.
VastaaPoista