Jos surffaaminen ruokatrendien aallonharjalla kiinnostaa,
kannattaa nyt kääriä hihat sekä riisipaperit rullalle. Tuoreet kevätkääryleet
ovat paitsi terveellistä, myös herkullista sormisyötävää.
Läpikuultavaan riisipaperiin
kääräistyjä rullia on viimeisen vuoden aikana vilahdellut yhdessä jos toisessakin
blogissa ja ruokalehdessä. Helsingin Sanomien ruokasivut linjasivat pari
viikkoa sitten trendiruoan tulevan nyt Vietnamista, ja onpahan Helsinkiin
avattu myös rullia tarjoava ravintola. Tuoreita kevätkääryleitä on kuitenkin
helppo valmistaa myös itse. Kääryleitä voi rullata valmiiksi – vaikkapa
vappupöytään – isommallekin porukalle, tai sitten tehdä kuten Vietnamissa:
kattaa pöytä täyteen kääryleisiin tarvittavia tykötarpeita ja kutsua joukko
ystäviä pöydän ympärille rullailemaan ja syömään.
Kevätkääryleiden täyttämisessä
vain mielikuvitus on rajana. Kasvisten ja riisinuudelien lisäksi riisipaperin
sisään voi rullata lihaa, kalaa, katkarapuja tai monia jääkaapista löytyviä
tähteitä. Rullista ei kuitenkaan kannata jättää pois tuoreita yrttejä.
Korianterin- ja mintunoksien lisäksi suosittelen thaibasilikaa, joka maistuu
vienosti anikselta. Jos etsit thaibasilikaa etnisestä liikkeestä, saattaa se
löytyä hyllystä vietnaminkielisellä nimellään húng quê.
Uskon rullien maistuvan mainiosti
myös lapsille – myös sellaisille vähän krantummanpuoleisille, mikäli he itse
pääsevät valitsemaan täytteet ja kasaamaan oman kääryleensä. Rullaaminen
onnistuu todistetusti myös parivuotiaalta naperolta. Hyvin ohjeistettuna
kevätkääryleiden kasaaminen sopisi varmasti myös lastenkutsuille.
Mondon Ruoka & Matka -lehden vietnamilaisella kokkikurssilla opettajamme Pauleen Mannevaara antoi muutaman
tärkeän vinkin rullien tekoon. Ensinnäkin on tärkeää, että käytetyt
riisipaperit on tarkoitettu tuoreisiin, eikä uppopaistettuihin,
kevätkääryleisiin. Oikeanlaisen paketin tunnistaa isosta punaisesta ruususta
riisipaperipakkauksen päällä. Toisekseen ohuita riisipapereita ei tarvitse
uittaa minuuttitolkulla vedessä. Riittää kun paperin pyöräyttää nopeasti
kuumassa vedessä ja laittaa tämän jälkeen paperin hetkeksi lautaselle
pehmenemään. Kääryleistä kannattaa tehdä mahdollisimman napakoita, jotta niiden
syöminen ja dippaaminen kastikkeeseen on helppoa. Valmiit rullat myös tarttuvat
helposti toisiinsa, joten mikäli ne valmistaa etukäteen, ei niitä kannata
asetella tarjoilualustalle aivan toisiaan liki. Tykötarpeet kääryleisiin –
ainakin riisipaperit ja -nuudelit sekä soijakastike ja pienet tuliset chilit – kannattaa
hakea aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneesta liikkeestä.
TUOREET VIETNAMILAISET KEVÄTKÄÄRYLEET
eli GỏI CUốN (neljälle)
Ohje: Pauleen Mannevaara / Mondon Ruoka &
Matka 2013
TÄYTTEET:
Munakasletut:
- 5 kananmunaa
- ½ tl kalakastiketta
- rouhaisu mustapippuria
- öljyä paistamiseen
- 400 g lohifilettä (tai voit oikaista ja käyttää esimerkiksi valmiiksi lämminsavustettua lohta)
- suolaa
- pippuria
- 400 g (kuorimattomia jätti)katkarapuja
- puolikkaan limetin mehu
- vettä keittämiseen
Lisäksi:
- puolikas kurkku
- 1 porkkana
- tuoretta thaibasilikaa, minttua ja korianteria
- 1 ruukkusalaatti
- 250 g riisinuudelia
- riisipapereita
- iso kulhollinen kuumaa vettä
- soijakastiketta*
- limettejä
- pieni punainen tulinen chili
Lohen käsittely ja valmistus:
Huuhtele lohi ja laita se
uuninkestävään vuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista kalaa
225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
Katkarapujen käsittely:
Kuori katkaravut ja poista
halutessasi niistä suolet leikkaamalla viilto rapujen selkäpuolelle. Keitä
katkarapuja kiehuvassa vedessä noin kolme minuuttia, kunnes ne muuttuvat
kauniin punertaviksi. Valuta vesi pois ja purista rapujen päälle limettimehua.
Munakassuikaleet:
Vatkaa kananmunat ja kalakastike
haarukalla sekaisin. Mausta pippurilla. Paista munaseoksesta öljyssä ohuita
lettuja, yhteensä 4–5 kappaletta. Leikkaa valmiit munakasletut pieniksi, noin 1
cm x 8 cm -kokoisiksi suorakaiteen mallisiksi paloiksi.
Muut:
Keitä riisinuudelit pakkauksen
ohjeen mukaan. (Yleensä pari minuuttia kiehuvassa vedessä.) Kuori ja leikkaa
porkkana ja kurkku ohuiksi tikuiksi. Huuhdo tarvittaessa salaatti sekä yrtit.
Kokoa kaikki täytteet
tarjoiluastioille. Pyöräytä riisipaperiarkki kuumassa vedessä ja laita se
lautaselle. Kokoa arkille haluamiasi täytteitä, käännä arkin reuna sekä sivut
täytteiden päälle ja rullaa se kääryleeksi. (Hyvät ohjeet rullaamiseen kuvien
kera löytyy Eevan blogista.)
Kastiketta varten varaa pöytään soijakastiketta, halkaistuja limettejä, pieniä aasialaisia chilejä pilkottuna sekä jokaiselle syöjälle pieni kippo kastiketta varten. Kaada kippoihin soijakastiketta,
purista limetistä mehua ja lisää sekaan pari palaa tuoretta chiliä. Dippaa
kääryleitä kastikkeeseen.
*Pauleenin mukaan aasialaisesta ruokakaupasta kannattaa
ostaa iso pullollinen Maggin soijakastiketta, se on kuulemma kastikkeessa
parhaimman makuista. Samalla reissulla kaupasta kannattaa ostaa myös pieniä
tulisia chilejä kastiketta varten. Ylimääräiset chilit voi pakastaa.
Ihanan raikkaita kuvia!
VastaaPoistaItse ole harrastanut näiden rullien tekoa melkein pari kymmentä vuotta, kantapään kautta valmistusta opiskellen ;). Monta vuotta uppopaistoin rullat, kun en paremmasta tiennyt, mutta Vietnamissa käytyäni tajusin, että rullat voi syödä ihan ilman paistamistakin.
Saitko muuten opastusta siihen, miten riisipaperit esikäsitellään, jos kukin syöjä kokoaa rullansa vasta pöydässä? Pehmitetäänkö paperit yksitellen pöydässä vai onko jokin kikka miten sen voisi tehdä etukäteen ja pinota paperit päällekkäin ilman, että ne takertuvat toisiinsa kiinni?
Mistä sä Marja parikymmentä vuotta sitten onnistuit saamaan riisipaperia?
VastaaPoistaEi niitä papereita mitenkään esikäsitellä, keskelle pöytää nostetaan kulhollinen kuumaa vettä, ja siinä vedessä kukin pyöräyttää oman paperinsa. Papereita ei siis mitenkään lioteta, vaan pyöräyttäminen riittää. (Ne riisipaperit, jonka pakkauksessa on ruusu, ovat todella ohuita ja pehmenevät lautasella nopeasti pyöräyttämisen jälkeen.)
Oulussa oli etninen kauppa, josta noita papereita sai. Vuosi taisi olla -96 eli ihan kahtakymmentä vuotta siitä ei vielä ole :). Sisälle taisin laittaa naudan jauhelihaa, kaalia ja porkkanaa ja dippinä toimi sweet chili -kastike, ei kuitenkaan ketsuppi.
PoistaMinäkin ole aina vaan dipannut paperit veteen ja antanut olla hetken leikkuulaudalla vetäytymässä. Vietnamissa söin kerran ravintolassa hot pottia, jonka sattumat syötiin riisipaperikääröstä. Pöytään tuli pino neljään osaan taiteltuja pehmeitä riisipapereita, jotka irtosivat toisistaan helposti. Vieläkin harmittaa, etten tajunnut kysyä miten paperien takertuminen toisiinsa estettiin.
Yli kymmenen vuotta olen ostanut riisipaperia minäkin ja kokeillut täytteitä. Loheen laitan inkivääriä ja soijaa.Suosikkeja ovat myös keitetyt viiriäisenmunat, avokado ja veitsenohuet lampaansiivut.Dippinä käytän usein soijan, balsamicon sekä ruokosokerin sekoitusta chilillä höystettynä. Joka kerta löytyy uusia makupareja!
VastaaPoistaKesäkääryleet kuuluvat myös minun ja koko perheeni suosikkeihin. Hyvin ne ovat maistuneet ajoittain nirsoilevalle poikasellenikin. Kokeilepa joskus tehdä kääryleille mustapapudippiä tai nuoch cham -kastiketta (http://dilliajapiparjuurta.blogspot.fi/2012/07/rullaa-vietnamilainen-kesarulla-jos.html). Ne vievät rullien kera kielen mennessään.
VastaaPoistaMiten ihmeessä tuon riisipaperin kastelu onnistuu ilman ettei ruttaannu ja samantien liimaudu kiinni sekalaisena klönttinä itseensä? kaksin käsin uitan molemmista päistä nopsaan vedessä...
VastaaPoistaSori viivästyneestä vastaukesta, löysin kommenttisi jostakin roskapostikansion uumenista! Kurssin opettaja opetti, että riisipaperi vain pyöräytetään kuumassa vedessä ja sitten laitetaan lautaselle. Nopealla pyöräytyksellä paperi ei ehdi vettyä, vaan pehmeneminen tapahtuu oikeastaan vasta siinä lautasella.
Poista