Sisällön tarjoaa Blogger.

HAUKI ON KALA – KOKONAISENA GRILLATTU HAUKI


Laiskana kokkina en tarttunut fileerausveitseen ja alkanut taistella y-ruotojen kanssa, vaan vaihdoin kalasaaliini vatsasta löytyneet särjet voihin, sitruunaan sekä yrtteihin ja iskin saaliini tulisille hiilille.


Katiskaan uinut hauki oli ehtinyt pistää useamman särjen poskeensa ennen kuin itse ehdin apajille. Tuskin hauen vatsaan olisi viidettä särkeä enää mahtunutkaan. Vaihdoin vatsasta löytyneet särjet voihin, sitruunasiivuihin sekä nipulliseen tuoreita yrttejä. Kala pääsi grilliin voipaperiin ja folioon käärittynä. Rakkauden kalakesän 2013 ensimmäinen ateria valmistui grillin lämmössä parissakymmenessä minuutissa.

Hauki on maailmanlaajuisesti laajimmalle levinnyt sisävesikala. Sitä tavataan Euroopan lisäksi niin Aasiassa kuin Pohjois-Amerikassakin. Hauki on petokala, joten sen elimistöön voi ajan kanssa kertyä myrkkyjäämiä. Parikiloisia haukia voi kuitenkin syödä huoletta. Kotimaisena kalana hauki saa WWF:ltä vihreää valoa. Suomen haukikannat ovat suhteellisen vakaat, ja haukea elääkin maanlaajuisesti järvissä, joissa sekä meren rannikkoalueilla. Hauki voi kasvaa jopa puolitoistametriseksi ja saavuttaa yli 20 kilon painon. Vai onkohan se sittenkin pelkkä kalajuttu?

Hauessa on paljon ruotoja, joten sen perkaaminen voi tuntua hankalalta. Seikkaperäiset ohjeet hauen käsittelyyn ja ruotojen poistamiseen löytyvät täältä.


KOKONAINEN GRILLATTU HAUKI (tai muu kala)
 • 1 kokonainen suolistettu hauki 
 • karkeaa merisuolaa 
 • voita 
 • sitruuna 
 • 1-2 kesäsipulia varsineen 
 • iso nippu tuoreita yrttejä (esim. oreganoa ja thaibasilikaa)

Hiero suolaa ja voita kauttaaltaan kalan vatsaonkaloon. Hauen liha on varsin kuivaa, joten voita kannattaa laittaa reilusti. Purista sitruunasta mehu kalan sisään. Leikkaa sitruuna siivuiksi. Silppua sipuli. Täytä kalan vatsa yrteillä, sipulilla sekä sitruunasiivuilla.

Kääri kala ensin voipaperiin ja sitten tiukasti kaksinkertaiseen folioon. Kypsennä grillissä. Parikiloinen hauki kypsyy mehukkaaksi parissakymmenessä minuutissa, pienemmät kalat tätä nopeammin. 


Asiasanat: grillattu hauki, kokonainen hauki, hauen käsittely, hauki resepti, kokonainen kala resepti, mitä hauesta, kokonaisen hauen grillaaminen, kesä kala resepti

6 kommenttia

 1. Kiinnostava juttusarja! Olen kyllä laittanut muita vaaleita kaloja kokonaisena grillissä/uunissa, mutta haukea en koskaan. Voisi kyllä, sitä kun tulee kesäisin jonkin verran saaliiksi! Testiin menee siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samalla lailla hauki onnistuu grillissä kuin muutkin kalat. Mulla iski fileerauslaiskuus ja oikeastaan sen takia iskin sen kokonaisena. Ruodot kun on kuitenkin jokseenkin helpompi perata kypsästä kalasta. Tosi isot hauet ei ehkä mahdu grilliin kovin helposti, tämä oli just siinä rajoilla. :) Sen verran kuivaa hauki kuitenkin on, että suosittelen grillatun kalan kaveriksi jonkun raikkaan, esim. jogurtti- tai kermaviilipohjaisen, kastikkeen.

   Poista
 2. Mahtavat valokuva! Nyt alkoi tekemään mieli haukeakin. Tein itse ranskalaistyyppistä kalakeittoa hauesta keväällä. Hauki on siinä mielessä huippu keittokala, ettei hajoa hiutaleiksi kovin helposti. Hyvää rakkauden kalakesää!

  VastaaPoista
 3. Ja sellainen vanha lihava jättihaukikin alkaa maistua kun sen laittaa kokonaisena nuotiolla märkään sanomalehteen käärittynä... ja luulenpa, että siinä hyvässä maussa on kyse ennenkaikkea laittotavan romanttisuudesta. Sopisi siis myös hyvin sun kesäteemaan!

  VastaaPoista
 4. Hauki on kala ja hiton hyvä sellainen :)

  VastaaPoista
 5. Jos ei jaksa y-ruotojen kanssa painiskella, sen kun vain krunksauttaa hauen lihamyllyn läpi ja tekee kalapullia. Pikkuisen kun lisää limeä, chiliä ja korianteria, niin jo on eksoottinen herkku :-)

  VastaaPoista