Sisällön tarjoaa Blogger.

RAKKAUDEN KALAKESÄ 2013


Vanhan kansan sanonnan mukaan särjensyönti kasvattaa järkeä. Yllytänkin lukijat mukaan järjenkasvatustalkoisiin.

Tiesittekö, että Suomessa syödystä kalasta vain vajaa kolmannes on kotimaista? Kesällä monella mökkiläisellä on oivat kalastusmahdollisuudet, eikä onkimiseen tarvita edes kalastuslupaa. Silti uskallan epäillä, että monessa kesäkeittiössä ongitaan kalat mökkirannan sijaan vakuumialtaasta.

Minun on vaikea ymmärtää, miksi tuhansien järvien maahan rahdataan vonkaleita toiselta puolelta maailmaa. Näin kuitenkin tehdään, ja niin norjalaiset kuin vietnamilaisetkin kalat tekevät kauppansa. Uskon kuitenkin siihen, että oma esimerkki on paasaamista tehokkaampaa. Niinpä julistan rakkauden kalakesän 2013 alkaneeksi! Uskalla sinäkin rakastua kotimaiseen kalaan – muikkuun, särkeen ja salakkaan – noin muutama mainitakseni. Reseptejä ja vinkkejä kotimaisia kaloja hyödyntäviin herkkuihin pyrin julkaisemaan kesän ajan vähintään kerran viikossa. Pääosaa rakkauden kalakesän ohjeissa tulevat esittämään erilaisiksi roskakaloiksi leimatut särkikalat, sillä kesäpaikkamme järvi sattuu niitä kuhisemaan. Toivottavasti moni tulee ottamaan ohjeistani onkeensa. Siihen asti toivottelen kireitä siimoja!


Asiasanat: särki resepti, lahna resepti, roskakala resepti, kotimainen kala

20 kommenttia

 1. Niin totta, Riikka! Hyvä kirjoitus ja haaste! Love is in the air :)
  Tänään juuri ihmettelin kaupassa, että miksi ihmeessä kesällä myydään suomalaisten tomaattien rinnalla espanjalaisia tomaatteja samalla tai jopa kalliimmalla kilohinnalla. Ihme puuhaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakkauden tomaattikesä 2013? Miltä kuulostaisi? ;)

   Poista
  2. Punaiselta ja rakkaudelta <3 Mukana!

   Poista
 2. Kalaohjeita kaivataankin, etenkin särjille ja ahvenille, joita tulee paljonkin mökillä ongittua! Minulle on opetettu, että särki on roskakala, eikä se maistu hyvältä. Myös ahvenet maistuvat meidän järvestä hieman mutaisille. Toivottavasti sulta löytyy hyvä reseptejä ja ratkaisu siihen, miten saisin kalasta maukasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko se järvi muutenkin kovin mutainen? Ainakin suutareita, jotka siis tykkäävät tonkia pohjamutia, voi puhdistaa pitämällä niitä pari päivää puhtaassa vedessä, en tosin ole ihan varma, miten se pitää oikeaoppisesti tehdä, tai toimistko ahvenilla ja särjilläkin.

   Poista
 3. Ihan loistava haaste! Minä ainakin olen mukana, vaikkakin olen mielestäni oman osuuteni lahnaa syönyt ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes! Niin, sinulla taisi olla lapsuuden lahnatraumoja. :) Sovitaanko, ettei kukaan pakota sinua syömään lahnaa. Tuota rakkauden kalakesä -tunnusta saa vapaasti käyttää jos haluaa.

   Poista
 4. Mukana, hyvä Riikka! Lupaan tehdä muutaman reseptinkin tätä hienoa haastetta tukeakseni.
  Aivan järjettömän hienot kuvat, vaikka oletkin kasvattanut sitä järkeä syömällä särkeä. Olipas puujalkajuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla olisi noita kalakuvia vaikka kuinka. Olivat kuvauksellisia ilta-auringossa, vaikka pärskyttelivätkin pyrstölimojaan päälleni ja linssiin. :)

   Poista
 5. Hyvä, hyvä Riikka! Hengessä mukana!!! :)

  VastaaPoista
 6. Särki on hyvää! Viimekuun kalakokeilussa oli graavattu särki. Lähentelee ulkomäöllisesti ja maullisesti graavisiikaa. Odottelen vesi kiellelä uusia särkireseptejäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, täytyy siis ehdottomasti graavata särkeä. Särkicevicheä taidan myös kokeilla. :)

   Poista
 7. Hieno haaste! En kyllä kykene laillasi lupaamaan jokaviikkoista kalareseptiä, mutta lisään kalan, kotimaisen kalan, osuuttaa blogissani tänä kesänä, se on varma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa, ihana kuulla! Muakin alkoi jo jäskättää, että pystynkö pitää lupauksistani kiinni. :)

   Poista
 8. Verkot on vesillä! Tänä vuonna olikin mukavan lyhyt siirtymä talviverkoista kesäverkkoihin. Ja kaikki kalat kelpaa lautaselle, kyse on vaan siitä että löytää oikean reseptin. Lisää odotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Mullehan alkaa tulla jo ihan paineita, että mitä keksin. :) Kävin juuri kurkkimassa blogistasi löytyviä kalaherkkuja – hyvältä näyttivät!

   Poista
 9. Ihania kuvia! Särjen kun saisi omaan makuun maistumaan! Kyse on pitkälti ennakkoluuloista. Jään odottamaan vinkkejä :)

  VastaaPoista
 10. Juurikin samat kala-asiat pyörivät mielessä itsellänikin! Mökittömänä en pääse kalaan, mutta lähivesien kalansaaliita pyrin hyödyntämään.
  Ei me olla kuitenkaan kuten japanilaiset: 30 000 tonnia norjalaista lohta lennätetään sinne vuosittain.
  Särki ja lahnat on parhaimmillaan keväällä, ainakin mutaisissa järvissä ne kesemmällä pyrkivät maistumaan mudalle.

  VastaaPoista