Sisällön tarjoaa Blogger.

PERUNAMUNAKAS SUPPILOVAHVEROILLA


Perunamunakas on mitä monipuolisin purtava. Espanjalaisherkku sopii niin brunssille, lounaaksi, iltapalaksi kuin tapaspöytäänkin. Suomalaista twistiä munakkaaseen tuovat metsäretken antimet.


Mikäli mahdollista, taitaa tästä vuodesta tulla vielä viime vuotistakin parempi suppilovahverosyksy. Kävimme Apupojan kanssa metsässä katsomassa, josko jo, ja voi kyllä! Suurin osa suppilovahveroista oli vielä ihan pikkiriikkisiä, mutta en muista kuunaan nähneeni niin valtavia sienimättäitä.

Sienistä sekä kotoa löytyneistä raaka-aineista syntyi iltapalaksi espanjalaistyylinen perunamunakas. Munakkaaseen voi käyttää hyvin edelliseltä ruoalta tähteeksi jääneitä keitettyjä perunoita, vaikka useimmissa espanjalaisohjeissa perunat laitetaankin pannulle raakana. 

ESPANJALAINEN PERUNAMUNAKAS 
(kahdelle iltapalaksi tai lounaaksi, brunssilla tai tapaksina riittää useammallekin)
  • 5 pientä perunaa 
  • 1 iso sipuli 
  • ½ litraa tuoreita suppilovahveroita 
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • öljyä 
  • 5 kananmunaa 
  • suolaa 
  • pippuria 
  • tuoretta timjamia

Kuori ja viipaloi perunat. Höyrytä tai keitä perunat puolikypsiksi.

Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi ja kuullota niitä öljytilkassa valurautapannulla. Lisää pannulle reilusti timjaminlehtiä. Lisää puhdistetut ja pienityt sienet pannulle ja pyörittele niitä, kunnes sienistä lähtevä neste on haihtunut. Lisää perunasiivut pannulle.

Riko munat kulhoon, lisää suolaa ja pippuria ja sekoita munien rakenne rikki.

Lisää pannulle loraus öljyä, jotta muna ei tartu kiinni pannun pintaan. Kaada munaseos pannulle. Paista miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia kunnes pinta on hyytynyt, minkä jälkeen voit kääntää munakkaan kippaamalla sen ensin lautaselle ja liu’uttamalla lautaselta takaisin pannulle TAI voit kypsentää munakkaan loppuun 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Munakkaan voi tarjoilla joko lämpimänä tai jääkaappikylmänä. Anna munakkaan joka tapauksessa jäähtyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua. 




20 kommenttia

  1. Oi mikä suloinen ihmemaa, tuo viimeinen kuva.
    Mulla on ekat suppikset jo pakkasessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurimmista mättäistä ottamani kuvat ovat ihan tärähtäneitä, mutta sieniä oli siis ihan älyttömät määrät metsässä. :) Mä just mietin, että miten saisin kuivatettua noi sienet, kun viime syksynä se hoitui näppärästi pattereiden päällä, mutta nyt patterit ovat vielä ihan kylmät.

      Poista
  2. Suppiksia on täälläkin metsissä jo paljon, sekä pienen pieniä että todella isoja. Sunnuntain retki tuotti 4 litraa kuivattuja sieniä (+ 1,5l tuoreita naapurille). Suosittelen lämpimästi kuivurin hankintaa, sillä saa tasaisen kuivaustuloksen ja sienet säilyvät hienosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivurin hankinta on kyllä ollut harkinnassa, mutta ilmeisesti kaikki sellaiset halpismallit kuivattavat liian korkeissa lämpötiloissa, ja sitten sellaiset kunnolliset maksavat monia satoja euroja. Eikä meillä oikein ole tilaakaan kuivurille, joten olen tyytynyt kuivattamaan huoneilmassa. Vanhan talon leveät patterit toimivat kyllä huippuhyvin (kunhan ovat päällä) :) Millainen kuivuri teillä on?

      Poista
    2. Meillä on ollut 5 vuotta Pikku Orakas ja sitä ennen "markettikuivuri" ABC. Kyllä se halpa vekotinkin paljon uunia paremmin kuivasi, lämpötilasäätö oli muistaakseni kolmiasteinen. Tuo nykyinen on tosi hyvä, lämmön saa säädettyä takasti ja kerralla voi kuivata isoja satseja. Tuota Orakas-kuivurin pienempää versiota ei taideta vaan enää tehdä.

      Poista
    3. Täytyykin tutkia, jospa sellainen pikkuorakas löytyisi vaikka huuto.netistä. Luin jostain kyllä hyviä arvosteluja siitä, vaikka 400 euron (??) hinta vaikutti aika kovalta.

      Poista
  3. Riikka: mee huutonettiin ja muihin intternetin käytetyn tavaran hankintakanaviin etsimään! Me hankittiin just käytetty kuuden tason Evermat huokeeseen hintaan ja se on jo pöhötellyt kaikkea torvisienistä suppiksiin ja tateista omenarenkaisiin. (Mä vaan näköjään ignoroin ton säilytystilaongelmasi kun olen niin mehuissani kuivuristamme.)

    ps. ihanat vahverokuvat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että kuivatusintoa Kivistössä riittää! Niin, ei noi kuivurit oikein mitään sisustuselementtejä taida olla, että pitäis saada kaappiin piiloon. Sen suhteen Bertoian tuolit ovat näppärämpiä. :)

      Poista
  4. Minä kuivaan saunassa, siellä kun on aina sopiva reilun 30 asteen lämpötila. Suosittelen siis hyötykäyttämään, mikäli sauna löytyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sauna olisi kyllä näppärä kuivaamiseen, mutta eihän meillä sellaista tietty ole, vaikkakin tuossa piharakennuksessamme on aikoinaan toiminut pohjoismaiden suurin julkinen sauna. :)

      Poista
  5. Löysin vasta hiljattain blogisi - mitä upeita kuvia ja ihania reseptejä täältä löytyikään! :) Täällä odotellaan myös innolla suppilovahveroiden kasvamista - viime vuonna kuivailimme niitä melkoiset määrät niin saunassa, uunissa kuin ihan huoneilmassakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos ihana kuulla! Ja tervetuloa tänne mukaan vaan! Siirrynkin tästä nyt tutkailemaan blogiasi. :)

      Meidän uunin alin lämpötila-asetus on 90 astetta, joten siellä ei voi kuivatella.

      Poista
  6. Aikamoiseen metsään olet eksynyt..tuo viimeinen kuva on satumainen!
    Täällä asustelee enimmäkseen kanttarelleja ja niitä olen herkutellut i-h-a-n hirveesti. Eiköhän seleeniarvot liene kohillaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löydettiin vuosi sitten tosi hyvä suppispaikka, mutta kesti kyllä aika kauan, ennen kuin löysimme sen saman paikan nyt uudelleen, vaikka karttakin oli mukana. :)

      Poista
  7. Ihan kuin satumetsästä. Kaunista ja espanjalainen munakas on kyllä aina hyvä, siihen voi laittaa mitä vaan, ja aina tulee hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta turiset. Ja ainakin tärkeimmät ainekset löytyy useimmiten jääkaapista ilman kauppareissua.

      Poista
  8. Siellä on metsän siimeksessä näemmä hyvä sato odottamassa. Täälläkin päin on kanssa suppiksia tulossa hyvin. Siltä ainakin näyttää nyt. L toi niitä minulle eilen ison satsin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ei käyty kuin pikaisesti kääntymässä metsässä ja saatiin ehkä viitisen litraa. Täytyy vähän vielä odotella, että kasvaisivat, mutta yrittää ehtiä metsään ennen kaikkia muita poimijoita.

      Poista
  9. Nam, kylläpä on ihanannäköistä! Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään tällaisista ruuista, jotka sopivat moneen menoon. :)

      Poista