Perunamunakas on mitä monipuolisin purtava. Espanjalaisherkku sopii niin
brunssille, lounaaksi, iltapalaksi kuin tapaspöytäänkin. Suomalaista twistiä
munakkaaseen tuovat metsäretken antimet.
Mikäli mahdollista, taitaa tästä vuodesta tulla
vielä viime vuotistakin parempi suppilovahverosyksy. Kävimme Apupojan kanssa
metsässä katsomassa, josko jo, ja voi
kyllä! Suurin osa suppilovahveroista oli vielä ihan pikkiriikkisiä, mutta en
muista kuunaan nähneeni niin valtavia sienimättäitä.
Sienistä sekä kotoa löytyneistä raaka-aineista
syntyi iltapalaksi espanjalaistyylinen perunamunakas. Munakkaaseen voi käyttää
hyvin edelliseltä ruoalta tähteeksi jääneitä keitettyjä perunoita, vaikka
useimmissa espanjalaisohjeissa perunat laitetaankin pannulle raakana.
ESPANJALAINEN PERUNAMUNAKAS
(kahdelle iltapalaksi
tai lounaaksi, brunssilla tai tapaksina riittää useammallekin)
- 5 pientä perunaa
- 1 iso sipuli
- ½ litraa tuoreita suppilovahveroita
- 1 valkosipulinkynsi
- öljyä
- 5 kananmunaa
- suolaa
- pippuria
- tuoretta timjamia
Kuori ja viipaloi perunat. Höyrytä tai keitä
perunat puolikypsiksi.
Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi ja kuullota
niitä öljytilkassa valurautapannulla. Lisää pannulle reilusti timjaminlehtiä.
Lisää puhdistetut ja pienityt sienet pannulle ja pyörittele niitä, kunnes
sienistä lähtevä neste on haihtunut. Lisää perunasiivut pannulle.
Riko munat kulhoon, lisää suolaa ja pippuria ja
sekoita munien rakenne rikki.
Lisää pannulle loraus öljyä, jotta muna ei tartu
kiinni pannun pintaan. Kaada munaseos pannulle. Paista miedolla lämmöllä 5-10
minuuttia kunnes pinta on hyytynyt, minkä jälkeen voit kääntää munakkaan
kippaamalla sen ensin lautaselle ja liu’uttamalla lautaselta takaisin pannulle
TAI voit kypsentää munakkaan loppuun 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Munakkaan voi tarjoilla joko lämpimänä tai
jääkaappikylmänä. Anna munakkaan joka tapauksessa jäähtyä kymmenisen minuuttia ennen
tarjoilua.
Oi mikä suloinen ihmemaa, tuo viimeinen kuva.
VastaaPoistaMulla on ekat suppikset jo pakkasessa.
Suurimmista mättäistä ottamani kuvat ovat ihan tärähtäneitä, mutta sieniä oli siis ihan älyttömät määrät metsässä. :) Mä just mietin, että miten saisin kuivatettua noi sienet, kun viime syksynä se hoitui näppärästi pattereiden päällä, mutta nyt patterit ovat vielä ihan kylmät.
PoistaSuppiksia on täälläkin metsissä jo paljon, sekä pienen pieniä että todella isoja. Sunnuntain retki tuotti 4 litraa kuivattuja sieniä (+ 1,5l tuoreita naapurille). Suosittelen lämpimästi kuivurin hankintaa, sillä saa tasaisen kuivaustuloksen ja sienet säilyvät hienosti.
VastaaPoistaKuivurin hankinta on kyllä ollut harkinnassa, mutta ilmeisesti kaikki sellaiset halpismallit kuivattavat liian korkeissa lämpötiloissa, ja sitten sellaiset kunnolliset maksavat monia satoja euroja. Eikä meillä oikein ole tilaakaan kuivurille, joten olen tyytynyt kuivattamaan huoneilmassa. Vanhan talon leveät patterit toimivat kyllä huippuhyvin (kunhan ovat päällä) :) Millainen kuivuri teillä on?
PoistaMeillä on ollut 5 vuotta Pikku Orakas ja sitä ennen "markettikuivuri" ABC. Kyllä se halpa vekotinkin paljon uunia paremmin kuivasi, lämpötilasäätö oli muistaakseni kolmiasteinen. Tuo nykyinen on tosi hyvä, lämmön saa säädettyä takasti ja kerralla voi kuivata isoja satseja. Tuota Orakas-kuivurin pienempää versiota ei taideta vaan enää tehdä.
PoistaTäytyykin tutkia, jospa sellainen pikkuorakas löytyisi vaikka huuto.netistä. Luin jostain kyllä hyviä arvosteluja siitä, vaikka 400 euron (??) hinta vaikutti aika kovalta.
PoistaRiikka: mee huutonettiin ja muihin intternetin käytetyn tavaran hankintakanaviin etsimään! Me hankittiin just käytetty kuuden tason Evermat huokeeseen hintaan ja se on jo pöhötellyt kaikkea torvisienistä suppiksiin ja tateista omenarenkaisiin. (Mä vaan näköjään ignoroin ton säilytystilaongelmasi kun olen niin mehuissani kuivuristamme.)
VastaaPoistaps. ihanat vahverokuvat
Kiva kuulla, että kuivatusintoa Kivistössä riittää! Niin, ei noi kuivurit oikein mitään sisustuselementtejä taida olla, että pitäis saada kaappiin piiloon. Sen suhteen Bertoian tuolit ovat näppärämpiä. :)
PoistaMinä kuivaan saunassa, siellä kun on aina sopiva reilun 30 asteen lämpötila. Suosittelen siis hyötykäyttämään, mikäli sauna löytyy!
VastaaPoistaNo sauna olisi kyllä näppärä kuivaamiseen, mutta eihän meillä sellaista tietty ole, vaikkakin tuossa piharakennuksessamme on aikoinaan toiminut pohjoismaiden suurin julkinen sauna. :)
PoistaLöysin vasta hiljattain blogisi - mitä upeita kuvia ja ihania reseptejä täältä löytyikään! :) Täällä odotellaan myös innolla suppilovahveroiden kasvamista - viime vuonna kuivailimme niitä melkoiset määrät niin saunassa, uunissa kuin ihan huoneilmassakin.
VastaaPoistaVoi kiitos ihana kuulla! Ja tervetuloa tänne mukaan vaan! Siirrynkin tästä nyt tutkailemaan blogiasi. :)
PoistaMeidän uunin alin lämpötila-asetus on 90 astetta, joten siellä ei voi kuivatella.
Aikamoiseen metsään olet eksynyt..tuo viimeinen kuva on satumainen!
VastaaPoistaTäällä asustelee enimmäkseen kanttarelleja ja niitä olen herkutellut i-h-a-n hirveesti. Eiköhän seleeniarvot liene kohillaan?
Löydettiin vuosi sitten tosi hyvä suppispaikka, mutta kesti kyllä aika kauan, ennen kuin löysimme sen saman paikan nyt uudelleen, vaikka karttakin oli mukana. :)
PoistaIhan kuin satumetsästä. Kaunista ja espanjalainen munakas on kyllä aina hyvä, siihen voi laittaa mitä vaan, ja aina tulee hyvää.
VastaaPoistaTotta turiset. Ja ainakin tärkeimmät ainekset löytyy useimmiten jääkaapista ilman kauppareissua.
PoistaSiellä on metsän siimeksessä näemmä hyvä sato odottamassa. Täälläkin päin on kanssa suppiksia tulossa hyvin. Siltä ainakin näyttää nyt. L toi niitä minulle eilen ison satsin :)
VastaaPoistaMe ei käyty kuin pikaisesti kääntymässä metsässä ja saatiin ehkä viitisen litraa. Täytyy vähän vielä odotella, että kasvaisivat, mutta yrittää ehtiä metsään ennen kaikkia muita poimijoita.
PoistaNam, kylläpä on ihanannäköistä! Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla! :)
VastaaPoistaTykkään tällaisista ruuista, jotka sopivat moneen menoon. :)
Poista