Viikonloppuna aurinko helli ja
villapaidassa tuli kuuma. Kesä palasi hetkeksi, joten oli ihan paikallaan myös
syödä kesäruokaa.
Grillatut possun rimpsuluut taisivat olla tänä (viime?) kesänä aikamoinen
hitti. Mekin valmistimme niitä sekä monta tuntia grillaamalla että aluksi
keittämällä ja sitten grillaamalla. Luurimpsut ensin keittämällä, saa lihasta
älyttömän mureaa. Keitetyt rimpsut valellaan marinadilla, ja ne voi
viimeistellä grillin sijasta hyvin myös uunissa grillivastuksen alla.
Vaikka rimpsuluilla onkin kesäruoan maine, ovat nämä oivallista viikonloppu- ja illanistujaisruokaa, vuodenajasta riippumatta.
Kilosta rimpsuluita riittää syötävää kolmelle henkilölle. Marinadiohje
riittää suuremmallekin määrälle lihaa. Lihat voi keittää valmiiksi jo
edellisenä päivänä, säilytä ne tällöin yön yli jääkaapissa keittoliemessä. Lihaliemen
voi pakastaa kastike- tai keittopohjaksi.
RIMPSUJEN KEITTÄMINEN
- rimpsuluita
- kylmää vettä
- merisuolaa (karkeaa merisuolaa noin 3 rkl/ 2 litraa vettä)
- mustapippureita
- laakerinlehtiä
- sipuli
- valkosipulinkynsiä
- yrttejä (esim. timjamia ja rosmariinia)
Leikkaa rimpsuluut puoliksi tai sopivan kokoisiksi paloiksi, jotta ne
mahtuvat kattilaan. Lisää kylmää vettä sen verran, että luut peittyvät.
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori pinnalle muodostuva vaahto. Lisää
mausteet (sipuli muutamaan lohkoon leikattuna) ja anna lihojen kiehua
hiljakseen puolitoista tuntia.
Anna rimpsujen jäähtyä liemessään.
BBQ-MARINADI
Marinadin ohje on tuunaus Pastanjauhajien ohjeesta, joka taas on sovellus
Weberin grillauskirjasta.
- öljyä
- 2-3 valkosipulinkynttä
- n. 5 sentin pätkä tuoretta punaista chiliä
- ½ tl jeeraa eli juustokuminaa
- 1 ½ dl ketsuppia
- 1 dl kolajuomaa (täyssokerista)
- 2 rkl soijakastiketta
- 2 rkl valkoviinietikkaa
- ½ tl savupaprikajauhetta
- mustapippuria myllystä
Kuumenna öljy pienessä kasarissa, lisää silputtu valkosipuli ja chili sekä
morttelilla jauhettu jeera. Pyörittele aineksia pannulla puolisen minuuttia.
Lisää marinadin loput aineet. Sekoita ja hauduta viisi minuuttia.
RIMPSUJEN GRILLAAMINEN/ PAISTAMINEN UUNISSA
Valele keitetyt ja jäähtyneet rimpsuluut marinadilla ja paista niitä
250-asteisessa uunissa grillivastuksen alla, (tai grillissä) välillä käännellen ja marinadia
lisäillen, yhteensä noin 20–30 minuuttia.
Itse söimme rimpsut ruusukaali–pekoni-höysteen sekä uunissa paistettujen
mainioiden, öljyllä suolalla ja rosmariinilla maustettujen, perunakiekkojen
kera.
Hihi, meillä syötiin (tosin vahingossa) moisia rosmariiniperunakiekkoja myös viikonloppuna :) en ole vain ehtinyt vielä naputtamaan koko ateriaa palstalle.
VastaaPoistaAinakin omatekemäni kiekot olivat ihan törkeän hyviä! :) Toivottavasti siellä myös!
PoistaRimpsuluut (ihana suomenkielinen nimi) kuulostaa hyvältä. Pidän paljon blogistasi ja sait minulta juuri tunnustuksen, käypäs kurkkaamassa. Loistavaa viikkoa!
VastaaPoistaKiitos tunnustuksesta ja kauniista sanoista! Ihanaista viikkoa sinne kanssa!
PoistaMä olen myös ihastunut tuohon rimpsuluu-sanaan :)
vain hullu rajoittaa rimpsuluut kesäaikaan!
VastaaPoistaSamaa mieltä! Ootko sä keitellyt ne ennen paistamista? Saatiin lauantaina aikaan niin tajuttoman pehmeitä rimpsuja, ettei niitä pystynyt edes leikkaamaan palasiksi kun murenivat vain.
PoistaMä meinaan paahtaa tulevan talven rimpsuluita uunissa ja leikkiä kesää. Niin monta hyvää luureseptiä on vielä kokeilematta ettei ensi kesää jaksa odottaa.
VastaaPoistaMe ollaan tehty nyt vain tällä yhdellä ja samalla ohjeella ja tää oli kyl niin tosi hyvä, etten tiedä maltanko kokeilla muita :) Vai onko sulla hihassa jotain älyhyvää suosikkia?
PoistaNam. Olen myös rimpsuluiden suuri ystävä!
VastaaPoistaOvat kyllä niin hyviä. Tosin olen aika varma, että ne voi myös onnistua pilaamaan täysin, jos yrittää oikoa ja valmistaa ne nopeasti.
PoistaMainio sana rimpsuluu :D. Eiköhän ne ole tullut jäädäkseen joka kesäiseksi hitiksi. Yhdyn muihin ja taidan myös nostattaa talven aikana kesätunnelmaa valmistamalla niitä uunissa.
VastaaPoistaMeillä myös tullaan tekemään näitä useamman kerran talven aikana. Ribsien saatavuuskin on nykyään ihan hyvä, ainakin suurimmassa osassa lihatiskejä tuntuu niitä näkyvän.
PoistaNanna on niin oikeassa. Rimpsuluut (sana, josta tulee hyvälle tuulelle) voi ihan hyvin pitää ruokalistalla myös talvella. Olen joskus haudutellut niitä paistopussissa uunissa ja niinkin tulee oikein hyvää.
VastaaPoistaMulle tulee mieleen rimpsuluu-sanasta sellaiset oikein luisevat polvet, jotka vilahtelevat jonkinlaiset rimpsuhelmaisen hameen alta. :) Nanna on kyllä oikeassa.
Poistagoogle 1977
VastaaPoistagoogle 1978
google 1979
google 1980
google 1981
google 1982
google 1983