Sisällön tarjoaa Blogger.

VIELÄ ON KESÄÄ JÄLJELLÄ – RIBSIT


Viikonloppuna aurinko helli ja villapaidassa tuli kuuma. Kesä palasi hetkeksi, joten oli ihan paikallaan myös syödä kesäruokaa.


Grillatut possun rimpsuluut taisivat olla tänä (viime?) kesänä aikamoinen hitti. Mekin valmistimme niitä sekä monta tuntia grillaamalla että aluksi keittämällä ja sitten grillaamalla. Luurimpsut ensin keittämällä, saa lihasta älyttömän mureaa. Keitetyt rimpsut valellaan marinadilla, ja ne voi viimeistellä grillin sijasta hyvin myös uunissa grillivastuksen alla.

Vaikka rimpsuluilla onkin kesäruoan maine, ovat nämä oivallista viikonloppu- ja illanistujaisruokaa, vuodenajasta riippumatta. 

Kilosta rimpsuluita riittää syötävää kolmelle henkilölle. Marinadiohje riittää suuremmallekin määrälle lihaa. Lihat voi keittää valmiiksi jo edellisenä päivänä, säilytä ne tällöin yön yli jääkaapissa keittoliemessä. Lihaliemen voi pakastaa kastike- tai keittopohjaksi.

RIMPSUJEN KEITTÄMINEN
  • rimpsuluita 
  • kylmää vettä 
  • merisuolaa (karkeaa merisuolaa noin 3 rkl/ 2 litraa vettä) 
  • mustapippureita 
  • laakerinlehtiä 
  • sipuli 
  • valkosipulinkynsiä 
  • yrttejä (esim. timjamia ja rosmariinia)

Leikkaa rimpsuluut puoliksi tai sopivan kokoisiksi paloiksi, jotta ne mahtuvat kattilaan. Lisää kylmää vettä sen verran, että luut peittyvät.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori pinnalle muodostuva vaahto. Lisää mausteet (sipuli muutamaan lohkoon leikattuna) ja anna lihojen kiehua hiljakseen puolitoista tuntia.

Anna rimpsujen jäähtyä liemessään.

BBQ-MARINADI

Marinadin ohje on tuunaus Pastanjauhajien ohjeesta, joka taas on sovellus Weberin grillauskirjasta.
  • öljyä 
  • 2-3 valkosipulinkynttä 
  • n. 5 sentin pätkä tuoretta punaista chiliä 
  • ½ tl jeeraa eli juustokuminaa 
  • 1 ½ dl ketsuppia 
  • 1 dl kolajuomaa (täyssokerista) 
  • 2 rkl soijakastiketta 
  • 2 rkl valkoviinietikkaa 
  • ½ tl savupaprikajauhetta
  • mustapippuria myllystä

Kuumenna öljy pienessä kasarissa, lisää silputtu valkosipuli ja chili sekä morttelilla jauhettu jeera. Pyörittele aineksia pannulla puolisen minuuttia.

Lisää marinadin loput aineet. Sekoita ja hauduta viisi minuuttia.

RIMPSUJEN GRILLAAMINEN/ PAISTAMINEN UUNISSA

Valele keitetyt ja jäähtyneet rimpsuluut marinadilla ja paista niitä 250-asteisessa uunissa grillivastuksen alla, (tai grillissä) välillä käännellen ja marinadia lisäillen, yhteensä noin 20–30 minuuttia.

Itse söimme rimpsut ruusukaali–pekoni-höysteen sekä uunissa paistettujen mainioiden, öljyllä suolalla ja rosmariinilla maustettujen, perunakiekkojen kera. 


15 kommenttia

  1. Hihi, meillä syötiin (tosin vahingossa) moisia rosmariiniperunakiekkoja myös viikonloppuna :) en ole vain ehtinyt vielä naputtamaan koko ateriaa palstalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin omatekemäni kiekot olivat ihan törkeän hyviä! :) Toivottavasti siellä myös!

      Poista
  2. Rimpsuluut (ihana suomenkielinen nimi) kuulostaa hyvältä. Pidän paljon blogistasi ja sait minulta juuri tunnustuksen, käypäs kurkkaamassa. Loistavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tunnustuksesta ja kauniista sanoista! Ihanaista viikkoa sinne kanssa!

      Mä olen myös ihastunut tuohon rimpsuluu-sanaan :)

      Poista
  3. vain hullu rajoittaa rimpsuluut kesäaikaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! Ootko sä keitellyt ne ennen paistamista? Saatiin lauantaina aikaan niin tajuttoman pehmeitä rimpsuja, ettei niitä pystynyt edes leikkaamaan palasiksi kun murenivat vain.

      Poista
  4. Mä meinaan paahtaa tulevan talven rimpsuluita uunissa ja leikkiä kesää. Niin monta hyvää luureseptiä on vielä kokeilematta ettei ensi kesää jaksa odottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan tehty nyt vain tällä yhdellä ja samalla ohjeella ja tää oli kyl niin tosi hyvä, etten tiedä maltanko kokeilla muita :) Vai onko sulla hihassa jotain älyhyvää suosikkia?

      Poista
  5. Nam. Olen myös rimpsuluiden suuri ystävä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat kyllä niin hyviä. Tosin olen aika varma, että ne voi myös onnistua pilaamaan täysin, jos yrittää oikoa ja valmistaa ne nopeasti.

      Poista
  6. Mainio sana rimpsuluu :D. Eiköhän ne ole tullut jäädäkseen joka kesäiseksi hitiksi. Yhdyn muihin ja taidan myös nostattaa talven aikana kesätunnelmaa valmistamalla niitä uunissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä myös tullaan tekemään näitä useamman kerran talven aikana. Ribsien saatavuuskin on nykyään ihan hyvä, ainakin suurimmassa osassa lihatiskejä tuntuu niitä näkyvän.

      Poista
  7. Nanna on niin oikeassa. Rimpsuluut (sana, josta tulee hyvälle tuulelle) voi ihan hyvin pitää ruokalistalla myös talvella. Olen joskus haudutellut niitä paistopussissa uunissa ja niinkin tulee oikein hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle tulee mieleen rimpsuluu-sanasta sellaiset oikein luisevat polvet, jotka vilahtelevat jonkinlaiset rimpsuhelmaisen hameen alta. :) Nanna on kyllä oikeassa.

      Poista