Jääkaapissamme majaili kaksi vapuksi varattua,
mutta käyttämäksi jäänyttä kermapurkkia, joiden parasta ennen –päiväykset oli
ohitettu jo jokunen päivä sitten. En ole kovin tarkka noista päiväyksistä, yritän
luottaa ennemminkin hajuaistiini. Näistä purnukoista toinen oli lykätty aivan
jääkaapin perälle. Niin perälle, että purkki oli jäätynyt kiinni jääkaapin
takaseinään ja myös purkin sisältö oli jäätynyt. Toisen purkin sisältö sen
sijaan oli muuttunut jo hieman kokkareiseksi. Kummankaan purkin sisältä ei kuitenkaan leijaillut kummallisia tai epämiellyttäviä hajuja, joten ajattelin,
että kermat voi vielä käyttää mainiosti. Halusin kuitenkin kuumentaa kerman. Tiedä
sitten, onko sillä kuumentamisellakaan loppupelissä merkitystä.
Muistelin, että alkuvuoden Glorian
ruoka&viini –lehdessä oli ohje brittiläisestä sitruunavanukkaasta,
jollaista myös Kaikki äitini reseptit –blogin Nanna oli tehnyt suurella
menestyksellä.
Vanukkaaseen ei tule kuin kolmea raaka-ainetta:
kermaa, sokeria ja sitruunamehua. Jonkinlaiseen kemialliseen reaktioon
perustuen sitruuna hyydyttää kerman ihanan pehmeäksi vanukkaaksi. Järjettömän
helppo, ja ennen kaikkea järjettömän hyvä jälkkäri, joka sopii mainiosti myös niille, jotka karttavat liivatetta. Täytyy varata jatkossakin
kermapurnukoita vanhentumisvaaraan jääkaappiin.
LEMON POSSET (4-6 annosta, ohje Glorian
ruoka&viini 2/2012)
- 4 dl kuohukermaa
- 1 ½ dl sokeria
- 1 dl sitruunamehua (≈ puolentoista sitruunan mehu)
Tarjoilin vanukkaat Nannaa mukaillen
vaniljasokerilla maustetun mango–passionhedelmäsalaatin kanssa.
VINKKI: Hapahkosta kermasta voi mainiosti tehdä myös paahtovanukasta tai pannacottaa.
Hävikistä herkuksi –tempauksessa ruokabloggaajat tarkkailevat toukokuun ajan omaa ruokahävikkiään ja loihtivat tähteistä, purkinpohjista ja jääkaapin perälle unohtuneista elintarvikkeista uusia herkkuja. Seuraa tempausta Facebookissa ja osallistu samalla kilpailuihin.
Tätä ohjetta on nyt kyllä pakko testata koska kuolasin jo näiden perään Nannan postausta lukiessani. Aivan saletisti kuuminta hottia tänä kesänä. Ihana kuva!
VastaaPoistaNo suosittelen testaamaan! Jotenkin makeus ja happamuus toimivat ainakin omaan suuhuni aivan täydellisesti yhteen.
PoistaJär-JET-tömän hyvää ja helppoa! Lyhyellä kaavalla osuvasti kuvattuna juuri näin kuin sanoit.
VastaaPoistaNo sanos muuta! Ja mango sopi tuohon kuin nenä päähän! Apupoika just ilmoitti syödessään vikaa annosta, että on sit parempi tehä tätä lähiaikoina uudelleen.
PoistaMinäkin olen kuolannut näitä jo hetken. Aivan mahtava kuva ja hieno linkkaus City-lehdessä, hyvä Riikka!
VastaaPoistaPiti käydä City-lehden sivuilla ihmettelemässä, että mistä oikein puhut! Loistavaa!
PoistaIhanan näköiset annokset!
VastaaPoistaJa ihanan makuiset myös! En vieläkään ymmärrä miten kolmesta ainesosasta (+mangosta) voi tulla noin herkkua!
PoistaVarmaan mahtavan raikasta, pitää kokeilla. Hauska tuo liitukirjoitus!
VastaaPoistaKokeile ihmeessä! Meidän eteisen seinä on maalattu liitutaulumaalilla, mutta hemmetin remppamiehet eivät tasoittaneet seinää kunnolla, joten kirjoittaminen siihen on vähän hankalaa. Tosin eipä siihen kauheasti ole mitään raapusteltukaan. Silloin tällöin pelattu ristinollaa.
PoistaIhanaa että olet blogannut ohjeen tähän! Sain eilen maistaa sitruunapossetia ekan kerran elämässäni, ja se kiilasi saman tien jälkkärien top-listalla kultasijalle.
VastaaPoistaTykkään myös sen hassusta nimestä. Posset kuulostaa yhtä aikaa ranskalaiselta, poshilta ja tietty räppigängstoilta :D
No olepa hyvä! Just äskön mietin, että kesällä sitruunaposset maistuu taivaalliselta tuoreiden mansikoiden kanssa.
PoistaJa olet kyllä ihan oikeassa tuossa nimiasiassa. Mä yleensä vierastan suomi–lontoo -yhdistelmäväännöksiä, mutta sitruunaposset on jotenkin kyllä hauska sana. varsinkin suomalaisittain lausuttuna.
Moi! Mä olen kokkaillut tuota siitä asti kun ohje oli Glorian ruoka & viini -lehdessä. Ja olen tehnyt ilman lisuketta eli pelkkä vanukkaan, toimii niinkin.
VastaaPoistaJa vinkkinä, että toimii muuten myös appelsiinilla. Eli sitruunamehun tilalle appelsiinin mehua (luomu) ja tarjoiltaessa päälle vielä appelsiininkuoresta raastettuja kuivatettuja kiehkuroita niin tulee muuten tosi hyvää kun löytyy myös rapeaa struktuuria! Niin ja jos tekee veriappelsiinin mehusta tulee ruoasta hennon vaaleanpunaista :-) Suosittelen!
Terkuin Suski
Hei Suski,
PoistaKiitos vinkeistä! Vaaleanpunainen posset veriappelsiininstä kuulostaa tosi hyvältä! Ja myös appelsiiniversio. Täytyykin kokeilla. Oletko tehnyt muuten seoksen aina pelkästä kermasta? Mietin, että onnistuisikohan tuota keventämään edes hiukan (kun nyt näyttää siltä, että possetia joutuu varmaan syömään lähes joka kesäviikonloppu...) Jos osan kermasta korvaisi vaikkapa bulgarianjukurtilla... Ehkä täytyy kokeilla. :)
Moi Riikka!
PoistaEn ole kokeillut keventää annosta millään. Jos kokeilet, raportoi kuinka onnistui :-) Ei olisi paha jos olisi vähän kevyempi, vaikka onkin melkoista herkkua täydellä kermalla.
Terkuin Suski
Mie just mietin, että toimiskohan kevytmaidolla... Ja limeteillä, koska niitä on vielä kaapissa (ilman kuoria, koska kuoret tarvittiin leivontaan). Pitää kokeilla viikonloppuna :)
VastaaPoistaHei kerro sitten kuinka kävi! Mä ajattelin että täytyy myös kokeilla limeteillä. Loistavaa hyötykäyttöä, että käytät sekä kuoret että mehut! Tosin limetit kovettuvat aika nopeasti kivikoviksi (ainakin meidän keittiössä) ilman kuoria...
Poista