Sisällön tarjoaa Blogger.

PYKÄLÄN PAREMPI SILAKKALAATIKKO


Arkisesta silakkalootasta saa asteen fiinimmän käyttämällä kylmäsavustettuja silakkafileitä. Loota sopii myös heille, jotka eivät perinteisestä silakkalaatikosta perusta.



Melkein harmitti käyttää taannoiselta ravintola Nokan pientilatorilta ostamamme kylmäsavustetut silakkafileet niinkin arkiselta kuulostavaan ruokaan, kuin silakkalaatikkoon. Kalafileiden viimeinen käyttöpäivä alkoi kuitenkin pahaenteisesti lähestyä, lopulta ohitse vilahtaen, joten ajattelin fileiden uunituksen olevan paikallaan. Kylmäsavustetut silakat nostivat perinteisen lootan aivan uudelle tasolle, ja makukin oli varsin mainio. 

SILAKKALAATIKKO KYLMÄSAVUSTETUISTA 
EVÄKKÄISTÄ (neljälle)
  • kilo perunaa 
  • 300 g kylmäsavustettuja silakkafileitä
  • 1 iso sipuli 
  • 4 dl (kuohu)kermaa (tai esim. 2 dl kermaa ja 2 dl maitoa) 
  • 2 tl dijon-sinappia 
  • 2-3 aurinkokuivattua tomaattia  
  • suolaa 
  • pippuria 
  • muutama voinokare

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Kuori ja viipaloi perunat. Kuori sipuli, ja leikkaa se ohuiksi kuunsirpeiksi. Silppua myös aurinkokuivatut tomaatit.

Poista silakoista nahka varovasti vetämällä.

Lado uunivuokaan kerroksittain perunaa, sipulia, silakkaa sekä aurinkokuivatun tomaatin palasia. Rouhi kerrosten väliin suolaa ja pippuria. Lado päällimmäiseksi kerros perunaviipaleita.

Sekoita sinappi kerman sekaan. Kaada kermaseos vuokaan.

Paista 200-asteisessa uunissa tunti 45 minuuttia, minkä jälkeen anna laatikon vetäytyä vielä vartti uunin jälkilämmössä. Alenna lämpöä, mikäli perunat uhkaavat tummua liikaa. Vuole paiston loppuvaiheessa laatikon päälle muutama voinokare.


20 kommenttia

  1. Silakkalaatikosta ei ole oikein koskaan tippunut muu kuin tuo päällimmäinen rapeutunut perunakerros.. Mutta maistamani kylmäsavusilakat on olleet uskomattoman hyviä. Tästä ideasta siis iso peukku, kivasti päivitetty resepti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon myös aika nirppanokka, mitä tulee silakkalaatikkoon, mutta tämä oli yllättävän hyvää. Kylmäsavusilakat ovat sen verran hyviä (ei niitä silakoiksi todellakaan uskoisi), joten syytän niitä.

      Poista
  2. Olen tutustunut kylmäsavusilakoihin vasta noin vuosi sitten, mutta totesin sen samoin tein huippuherkuksi. Meiltä Nummelasta sitä saa toisinaan torin kalavaunusta.
    Olen aiemmin syönyt sitä leivän päällä tai sekoittanut smetanan kanssa, mutta tässäpä hyvä keino hyödyntää sitä. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllätyin täysin kuinka hyvästä herkusta olikaan kyse. Meidän fisut olivat nauvosta Piipanojan savustamosta. Täytyy pitää silmät auki, että mistä noita oikein tavallisesti saisi. Myyjä suositteli tekemään tartaria smetanan, punasipulin ja tillin kera, se olisi varmasti ollut herkkua saaristolaisleivän päällä.

      Poista
  3. En ole onnistunut vielä kylmäsavusilakoihin missään törmäämään, mutta jos törmään, niin takuulla päätyvät ostoskoriin kaikkien näiden kehujen jälkeen. Pitääkin muuten taas aloittaa silakkakausi, kun ovat nyt parhaimmillaan, eli mukavan pläskejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkään en muista aiemmin törmänneeni. Löysin tällaisen jutun, meillä oli juurikin noita Piipanojan silakoita. Pikaisella googlettamisella vaikuttaa siltä, että ainakin myös Helsingin Kalasavustamo kylmäsavustaa silakkaa, tiedä sitten mistä niitä voisi saada. Täytyy pitää ainakin hallissa jatkossa silmät auki.

      Poista
  4. Pidän silakoista, mutta silakkalaatikko on ollut aina yökyök. Siksi en ole sitä vuosikausiin (-kymmeniin) syönyt. Nyt alkaa silakkalaatikkohammasta kolottamaan, noiden kylmäsavusilakoiden ansiosta. Vielä kun löytäisi niitä jostain!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämä laatikko ei kyllä maistunut melkein ollenkaan silakalta, joten lupaan, että maistuu myös sellaisille, joilla tavallinen silakkalaatikko tökkii.

      Poista
  5. En mäkään ole törmännyt kylmäsavustettuihin silakoihin. Olisi kyllä kiva maistaa. Nuo ovat kaupassa ilmeisesti valmiiksipakattuna kylmässä? Ei siis kalatiskissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä silakat ostimme Nokan pientilatorilta, olivat vakuumiin pakattuja. Voi olla, että juurikin erilaisilta pientilatoreilta voisi saada, täytyy yrittää tarkkailla, saisko jostain muualtakin, hallista, stockalta ehkä?

      Poista
  6. Ja täällä yksi lisää joka ei ole koskaan kylmäsavustettuja silakoita nähnyt tai maistanut.. Herkun näköistä!

    VastaaPoista
  7. Silakkalaatikko oli lapsuuden inhokkejan,enkä ole sen jälkeen sitä maistanut,mutta tuollaisen silakkalaatikon edessä voisin kyllä muuttaa tottumuksiani;D Kylmäsavustettuja silakoita en ole missään nähnyt,,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silakkalaatikko ei ole omakaan herkku, ainakaan siis se tavallinen, tämä oli tosi hyvää. Linkkasin tuohon Ankeriaan vastaukseen Hesarin nettisivuilta löytyneen jutun silakan kylmäsavustajista. :)

      Poista
  8. Minäkään en ole missään törmännyt, mutta jo vuoden verran unelmoinut niistä blogeista luettuani (oliskohan just merituuli ja/tai nelle)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No löytyispä niitä sieltä teidän Herkkumessuilta! Kylmäsavusilakat olivat siis tosi hyviä, mutta sinänsä huvittavaa, että musta ne on tosi hyviä myös sen takia, etteivät maistu yhtään silakalta... :) Luulen, että ihan mistä tahansa saa tosi hyvää kun sen vaan kylmäsavustaa...

      Poista
  9. Tämä muuttaa mun käsityksen silakkalaatikosta täysin, siis positiiviseksi tietty. Ja yhdyn edellisiin kylmäsavusilakoiden ihmettelijöihin, ikänä nähny mutten ole varmaan osannut etsiäkään sillä silmällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rehellisesti jos olisin maistanut ks-silakkaa sokkona, en olisi koskaan keksinyt sen olevan silakkaa... Täytyy katsoa, löytyiskö jostain netistä jotakin listaa vaikkapa juuri noiden nauvolaisten silakoiden myyntipaikoista.

      Poista
  10. Olen joskus ostanut Nauvosta kylmäsavustettua silakkaa, enkä tykännyt sellaisenaan. Luulisin, että tavallinen silakka ja amerikanpekoni antavat silakkalaatikolle sellaisen maun, että kelpaa nirsoillekin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta taas silakat kylmäsavustettuina olivat suurta herkkua, vaikka siis enemmän niissä maistui savustuksen tulos kuin itse silakan maku. Tavallisella silakalla ja hyvällä pekonilla tulee varmasti myös tosi hyvä silakkaloota.

      Poista