keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Reilumpi ananaskeikauskakku

Nyt vietetään Reilun kaupan viikkoa. Viikko on hyvä muistutus, että päivittäin on mahdollisuus tehdä pieniä suuria valintoja. Reilun kaupan tuotteiden tuotannossa noudatetaan reiluja periaatteita; kehitysmaiden pienviljelijät saavat tuotteistaan kustannukset kattavan hinnan, suurempien tilojen työntekijät asialliset työolot, oikeuden liittyä ammattiyhdistyksiin ja vähintään lainmukaista palkkaa.  Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty ja tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristökriteereitä. Aika tärkeitä asioita.

Suomalaisille tutuimpia Reilun kaupan tuotteista lienevät banaani ja kahvi. Yhteensä Reilun kaupan sertifikaatin saaneita tuotteita on kaupoissamme myynnissä  kuitenkin yli 1700. Eikä tuotevalikoima rajoitu vain elintarvikkeisiin, vaan  valikoimissa on myös esimerkiksi kosmetiikkaa ja puuvillatuotteita. Jokainen meistä suomalaisista osti Reilun kaupan tuotteita viime vuonna keskimäärin 17,30 eurolla – voisimme ostaa enemmänkin, sanoisin.

Reilun kaupan viikon kunniaksi leivoin vähän reilumman kakun. Reilun kaupan tuotteista kakkuun pääsivät:



REILUMPI ANANASKEIKAUSKAKKU:

Vuokaan:
  • 50 g voita 
  • 1 dl Reilun kaupan tummaa muscovado-ruokosokeria 
  • 1 (noin kilonpainoinen) Reilun kaupan tuore (ja kypsä!) ananas

Taikinaan:
  • 150 g voita 
  • 2 dl Reilun kaupan luomuruokosokeria 
  • 3 munaa 
  • 3 dl vehnäjauhoja 
  • 2 tl leivinjauhetta 
  • 1 dl kookoshiutaleita 
  • 2 tl vaniljasokeria 
  • 1,5 dl Reilun kaupan ananastäysmehua

Vuoraa kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Paloittele voi (50 g) vuokaan, laita vuoka uuniin, ja lämmitä uuni 180 asteeseen. Kun voi on sulanut, ripottele sen päälle muscovado-ruokosokeri ja anna sokerin sulaa uunissa. Kuori ja pilko ananas. Poista keskeltä puumainen sisus. Lisää ananaspalat uunivuokaan. Laita vuoka takaisin uuniin siksi aikaa kun teet taikinan.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja ruokosokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti sekoittaen. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen mehun kanssa varovasti sekoittaen. Kaada taikina vuokaan ananaspalojen päälle ja paista uunin alatasolla noin 45 minuuttia. (Kokeile kypsyys, jottei käy kuin omalle kakulleni, joka lässähti keskeltä, kun  ei ollut 40 minuutin jälkeen vielä aivan kypsä.)  Ota kypsä kakku pois uunista, anna hetki jäähtyä, ja kumoa tarjoilulautasta apuna käyttäen oikeinpäin. 



1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...