Vai onko speltistä tehty risotto speltitto? Joka tapauksessa riisin voi korvata risotossa myös vaikkapa speltillä. Ihan yhtä samettista risotosta ei aikaan saa, mutta hieman rustiikkisempi risotto sopii hyvin metsäsienten kanssa.
Vietimme perjantaina mukavan parituntisen aurinkoisessa Sipoonkorvessa. Myönnettäköön, että edellisestä kunnollisesta sienireissusta on jokseenkin vuosikymmen aikaa, ja silloinkin isoäitini näytti ja hyväksytti suunnilleen jokaisen sienikoriin kelpaavan sienen kädestä pitäen. Itseluottamusta tulvillaan olin kuitenkin täysin vakuuttunut tunnistavani sentään suppilovahveron. Apupoika ei ollut aivan yhtä luottavainen, mutta onneksi pääsi kännykällään sienifoorumeille myös korvesta käsin. Muille yhtä luonnosta erkaantuneille sienestäjille vinkiksi seuraava, ilmeisesti joskus jostakin sienioppaasta poimittu ohje, ja apupojan mielestä jo kauan sitten loppuunkulutettu vitsi:
sääntö numero yksi sienimetsällä: opettele tunnistamaan myrkkysienet,
sääntö numero kaksi sienimetsällä: poimi vain sieniä, jotka tunnet.
Sipoonkorpi oli kärpässieniä tulvillaan, ja bongasimme myös kyyn. Iik!
|
SPELTTIRISOTTO NELJÄLLE
- 2 salottisipulia
- 2-3 valkosipulinkynttä
- loraus oliiviöljyä
- tuoretta timjamia
- 3,5 dl spelttihelmiä
- loraus vermuttia
- 1 litra kuumaa kasvislientä
- suolaa ja mustapippuria myllystä
- 30 g voita
- 30 g parmesan- (tai pecorino-) juustoa
- silopersiljaa
- 1-2 litraa suppilovahveroita
- voita
- suolaa, pippuria, timjamia
Paista putsattuja suppilovahveroita timjamisilpun kanssa hetki voissa. Suolaa ja pippuroi.
Lorauta kattilan pohjalle reilusti oliiviöljyä. Silppua sipulit ja kuullota niitä sekä yrttejä öljyssä. Lisää spelttihelmet ja jatka kuullottamista vielä hetki. Hulauta joukkoon vermuttia ja sekoittele kunnes neste on imeytynyt. Vähennä levyn lämpöä ja lisäile kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan spelttiä samalla sekoitellen. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoittele kunnes risotto on lähes kypsää. Lisää sienet. Käännä virta pois levystä, lisää vielä tilkka kasvislientä, hienonnettu parmesanjuusto ja voi. Sekoita ja anna hautua kannen alla muutama minuutti. Silppua lopuksi risoton päälle runsaasti tuoretta silopersiljaa.
Ei kommentteja