Sisällön tarjoaa Blogger.

SUNNUNTAIAAMIAINEN – YÖN YLI SÄMPYLÄT


Ainakin meillä saa sunnuntaiaamuisin ottaa rennosti. Arjen vastapainoksi nautimme silloin aamiaisen pidemmän kaavan mukaan.


Viikonloppuaamu on ihana aloittaa hyvällä aamiaisella, joka nautitaan meillä usein aamupäivän puolella. Manailen usein, ettei kotimme lähellä ole hyvää leipomoa, josta voisi viikonloppuaamuisin kipaista hakemassa uunituoreet vehnäset aamupalapöytään. Toisin kuin Kivistön Liisa, en voisi kuvitellakaan herääväni viideltä vaivaamaan taikinaa. Kelpo konsti saada tuoretta aamupalaleipää onkin leipoa sämpylät jo illalla jääkaappiin kohoamaan. Tällöin aamutuimaan ei tarvitse kuin tyrkätä pelti uuniin.



Näihin aamiaissämpylöihin käytin Alpron kasviperäistä soijajogurttia. Näin ollen ne sopivat mainiosti myös vegaaneille tai maitotuotteita karttaville. Sämpylöistä tuli ihanan pehmeitä ja kuohkeita. Jogurtin takia taikinasta tulee hieman hapan, joten sämpylät säilyvät hyvin myös maanantaiaamuun – mikäli niitä on silloin vielä jäljellä.

Alpron jogurttityyppiset tuotteet sopivat monenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan. Kannattaa kuitenkin huomioida, että myös maustamaton Mild & Creamy -soijajogurtti on sokeroitua. Itse huomasin tämän, kun yritin tehdä soijajogurtista tuorejuustotyyppistä levitettä. Valutin jogurttia harsokankaan läpi yön yli jääkaapissa ja valutetun jogurtin maustoin suolalla ja yrteillä. Lopputulos oli jogurtin makeuden takia aika kauheaa. Onneksi en kuitenkaan pilannut kaikkea valuttamaani jogurttia mausteilla, sillä valutettu jogurtti oli oikein oivallista hunajan ja paahdettujen pistaasipähkinöiden kanssa. Valutettuna jogurtista tuli vielä alkuperäistäkin paksumpaa ja täyteläisempää – kuin ehtaa kreikkalaista jogurttia.

SUNNUNTAIAAMUN SÄMPYLÄT

  • 3 dl Alpro Mild & Creamy – pehmeän täyteläinen -soijajogurttia 
  • 1 rkl hunajaa 
  • 1 dl kaurahiutaleita 
  • 5 dl jauhoja (esim. speltti- tai täysjyvävehnäjauhoja) 
  • ½ pussia (6 g) kuivahiivaa 
  • 1 tl suolaa

ILTAPUHTEET:

Sekoita hiiva ja jauhot. Mittaa jogurtti, hunaja, kaurahiutaleet ja jauhot taikinakulhoon. Sekoita aineet sekaisin ja vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia tai käsin vähintään vartti. Lisää suola vaivaamisen loppuvaiheessa.

Kumoa taikina työpöydälle tai leivinlaudalle. Jaa taikina kahteentoista osaan ja pyöritä osat sämpylöiksi.

Nosta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille. Siivilöi sämpylöiden päälle jauhoa ja peitä pelti leivinliinalla. Laita pelti yöksi jääkaappin.

AAMUPUHTEET:

Nosta pelti huoneenlämpöön vähintään puoleksi tunniksi. (Lue päivän lehti.)

Lämmitä uuni 220 asteeseen ja paista sämpylöitä keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

VALUTETTU SOIJAJOGURTTI (kahdelle)

  •  3 dl Alpro Mild & Creamy – pehmeän täyteläinen -soijajogurttia 
  • hunajaa 
  • (pistaasi)pähkinöitä

 ILTAPUHTEET:

Peitä siivilä harsokankaalla ja aseta siivilä sopivan kulhon päälle. Kaada jogurtti siivilään ja valuta jogurttia jääkaapissa yön yli.

AAMUPUHTEET:

Paahda pähkinät kuivalla pannulla siten, että ne saavat hieman väriä.

Annostele jogurttia annoskulhoihin. Valuta päälle hunajaa ja viimeistele annokset paahdetuilla pähkinöillä.


Yhteistyössä Alpro.

Viikko sitten Alpron soijajogurttituotteilla herkuteltiin Murupullan keittiössä. Vastaavasti ensi  sunnuntaina aamiaispöytänsä esittelee Sillä Sipulin väki.

Avainsanat: sämpylät kylmäkohotuksella, yön yli sämpylät, sämpylätaikina kohotus jääkaapissa

17 kommenttia

  1. Kyllä sämpylät aina yhden aamiaiskakun voittaa :D
    Ihanat kuvat aina vaan, Riikkanen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hannele! Se aamiaiskakkusi kyllä edelleen kummittelee mielessäni, täytyy kyllä testata. :)

      Poista
  2. Se Alpron Mild&Creamy -maustamaton on sokeroitua, mutta se luomuversio maustamattomasta soijajogurtista ei ole. Se sopii mainiosti myös tuorejuuston tekoon! Ja mä käytän sitä paljon myös esimerkiksi suolaisten dippikastikkeiden ja sen sellaisten tekemiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aah hyvä tietää, olisi pitänyt kokeilla sitä sitten. :) Tässä Mild & Creamy -jogurtissa makeus korostui entisestään valuttamisen jälkeen. :) Tosi kätevää kyllä, että näitä kasvipohjaisia tuotteitaa alkaa olla näinkin laajasti jo saatavilla.

      Poista
  3. Vielä tuohon kylkeen lasillinen hyvin jäähdytettyä skumppaa, niin mitä muuta ihminen tarvitsisi sunnuntaiaamuna :)

    VastaaPoista
  4. Ihana aamiainen ja ennen kaikkea aivan ihana kori tuolla taustalla. Mistäs se on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletpas tarkkanäköinen. Kori näkyy paremmin esim. korvapuusti-postauksessa: http://vatsasekaisinkilinkolin.blogspot.fi/2012/10/kuritukset-sikseen-ja-pullaa-poytaan.html

      Harmiksesi on kerrottava, että kori on ostettu muinoin Pohjois-Meksikon Tarahumara-intiaaneilta. :)

      Poista
    2. Seuraavalla reissulla sitten ;-) Muistin sen kyllä jo tuosta edellisestä postauksesta. Hieno!

      Poista
  5. Viikonloppuaamiaisiin on tosiaan kiva panostaa. Meillä on ihan kulmalla oma leipomo, hävettää että käydään siellä niin vähän, varsinkin kun omat leipurintaidot ovat niin avuttomat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt otatte projektiksi hakea sieltä sunnuntaisämpylät edes kerran kuussa! :) Oikeasti meilläkään ei ole Good pie bakeryn Galleria keitaalle kuin parin korttelin matka, mutta silti aamutuimaan matka tuntuu loputtomalta. :)

      Poista
  6. Aamiainen on kyllä päivän parasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Vielä kun joku kantaisi sen vuoteeseen. :)

      Poista
  7. Ihanan vahvasti elää tuo illuusio, että tosiaan nousisin viideltä leipomaan joka viikonloppuaamu.. :) Jääkaappinostatus on kyllä kamalan kätevää, ei voi kuin suositella!

    Muistanko oikein, että olisin nähnyt jossain sun postauksessa sellaisen sieniveitsen, jonka varsi on tehty skumppapullon korkeista? Jos niin, niin mistäs semmoisen voisi löytää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen sieniveitsen olen ostanut Yrjönkadun Decanterista. Mutta niin nätti kuin se onkin, ei se kuitenkaan ole ehkä sieniveitsistä kätevin. :)

      Poista
    2. Jos sellaista lähtis itse askartelemaan, niin minkälaisia puutteita oot siinä huomioinu?

      Poista
    3. No siinä mun versiossa terä on aika surkea (se on tyyliin jostain peltilevystä leikattu) ja sitten se tupsu, jolla sienet putsataa on vähän liian kova, tulee sieniin raitoja nääs. :)

      Poista