Sisällön tarjoaa Blogger.

MAKEITA SYYSHERKKUJA


Karhut ja muut metsäneläimethän sen tietävät – syksyllä pitää herkutella ja kerätä vararavintoa pitkän talven varalle. Sitä paitsi nyt herkutteluun on muutenkin parhaat edellytykset, sillä kotimaiset raaka-aineet ovat alkusyksystä parhaimmillaan.

Satokauden herkuista kannattaa nauttia, vaikkei syksyistä rasvakerrosta kerryttäisikään ihan karhujen lailla. Niin puolukat kuin kotimaiset omenat ja luumutkin alkavat olla nyt parhaimmillaan.

Omenia tai luumuja halajavan pihattoman kaupunkilaisen kannattaa turvautua paikallisen torin tai pihallisen ystävän antimiin. Monelle omena- tai luumupuulliselle kun tuppaa kertymään satoa yllin kyllin yli omien käyttö- tai säilöntätarpeiden. Saattaa käydä niin, että päätyy omenavarkaisiin ihan luvan kanssa. Myös Satokartta-palveluun on kerätty kartta Helsingin julkisista ruokapuista ja -pensaista, joista saa käydä vapaasti satoa keräämässä. Listasin blogista löytyviä, satokauteen sopivia makeita syysherkkuja, joiden raaka-aineet ovat nyt parhaimmillaan. Takaan, että kymmensenttisen rasvakerroksen hankkiminen onnistuu näillä huomattavasti helpommin, kuin syömällä pelkkiä marjoja ja muurahaisia. Näiden jälkeen voikin kaivaitua talveksi tuhisemaan vällyjen alle...

1. Omenapannukakkuun saa jemmattua omenaa niin soseen kuin siivujenkin muodossa. Mannapuuroon tehty pannari sopii hyvin myös syysbrunssille.

2. Pähkinöiltä ja kanelilta maistuvaa syksyistä porkkanakakkua on mahdoton vastustaa. Kakun väliin voi sivellä myös kerroksen omenasosetta. 

3. Luumutarhurin syyspaistos viimeistellään muruseoksella ja nautitaan kanelisen kermavaahdon kera. Luumujen sijaan paistoksen voi tehdä myös omenista, kriikunoista tai esimerkiksi karviaisista. 

4. Metsät ovat nyt puolukkaa punaisenaan. Paras vispipuuro tulee, kun puolukoiden kaveriksi kaivaa pakastimesta rasiallisen mansikkaa. Ainakin itse tykkään, kuin hullu puurosta!

5. Perinteisen piirakan sijaan omput voi kääräistä filotaikinan sisään omenakolmioiksi. Samalla ohjeella voit tehdä myös isomman omenastruudelin. 

Näiden lisäksi blogista löytyy myös omenamurumuffinien sekä perinteisemmän omenapiirakan ohje. 

Avainsanat: mitä leipoa omenasta, syysleivonnainen, sadonkorjuu leivonnainen, mitä tehdä omenasta

Ei kommentteja