Ainakin meillä saa
sunnuntaiaamuisin ottaa rennosti. Arjen vastapainoksi nautimme silloin aamiaisen
pidemmän kaavan mukaan.
Viikonloppuaamu on ihana aloittaa hyvällä
aamiaisella, joka nautitaan meillä usein aamupäivän puolella. Manailen usein,
ettei kotimme lähellä ole hyvää leipomoa, josta voisi viikonloppuaamuisin
kipaista hakemassa uunituoreet vehnäset aamupalapöytään. Toisin kuin Kivistön Liisa, en voisi kuvitellakaan herääväni viideltä vaivaamaan taikinaa. Kelpo
konsti saada tuoretta aamupalaleipää onkin leipoa sämpylät jo illalla
jääkaappiin kohoamaan. Tällöin aamutuimaan ei tarvitse kuin tyrkätä pelti
uuniin.
Näihin aamiaissämpylöihin käytin Alpron
kasviperäistä soijajogurttia. Näin ollen ne sopivat mainiosti myös vegaaneille
tai maitotuotteita karttaville. Sämpylöistä tuli ihanan pehmeitä ja kuohkeita.
Jogurtin takia taikinasta tulee hieman hapan, joten sämpylät säilyvät hyvin
myös maanantaiaamuun – mikäli niitä on silloin vielä jäljellä.
Alpron jogurttityyppiset tuotteet sopivat
monenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan. Kannattaa kuitenkin huomioida, että
myös maustamaton Mild & Creamy -soijajogurtti on sokeroitua. Itse huomasin tämän, kun yritin tehdä soijajogurtista tuorejuustotyyppistä levitettä. Valutin jogurttia harsokankaan läpi yön yli
jääkaapissa ja valutetun jogurtin maustoin suolalla ja yrteillä. Lopputulos oli
jogurtin makeuden takia aika kauheaa. Onneksi en kuitenkaan pilannut kaikkea
valuttamaani jogurttia mausteilla, sillä valutettu jogurtti oli oikein
oivallista hunajan ja paahdettujen pistaasipähkinöiden kanssa. Valutettuna
jogurtista tuli vielä alkuperäistäkin paksumpaa ja täyteläisempää – kuin ehtaa kreikkalaista jogurttia.
SUNNUNTAIAAMUN SÄMPYLÄT
- 3 dl Alpro Mild & Creamy – pehmeän täyteläinen -soijajogurttia
- 1 rkl hunajaa
- 1 dl kaurahiutaleita
- 5 dl jauhoja (esim. speltti- tai täysjyvävehnäjauhoja)
- ½ pussia (6 g) kuivahiivaa
- 1 tl suolaa
ILTAPUHTEET:
Sekoita hiiva ja jauhot. Mittaa jogurtti, hunaja, kaurahiutaleet ja
jauhot taikinakulhoon. Sekoita aineet sekaisin ja vaivaa taikinaa yleiskoneella
10 minuuttia tai käsin vähintään vartti. Lisää suola vaivaamisen loppuvaiheessa.
Kumoa taikina työpöydälle tai leivinlaudalle. Jaa taikina kahteentoista
osaan ja pyöritä osat sämpylöiksi.
Nosta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille. Siivilöi sämpylöiden
päälle jauhoa ja peitä pelti leivinliinalla. Laita pelti yöksi jääkaappin.
AAMUPUHTEET:
Nosta pelti huoneenlämpöön vähintään puoleksi tunniksi. (Lue päivän lehti.)
Lämmitä uuni 220 asteeseen ja paista sämpylöitä keskitasolla noin 15
minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.
VALUTETTU SOIJAJOGURTTI (kahdelle)
- hunajaa
- (pistaasi)pähkinöitä
Peitä siivilä harsokankaalla ja aseta siivilä sopivan kulhon päälle. Kaada
jogurtti siivilään ja valuta jogurttia jääkaapissa yön yli.
AAMUPUHTEET:
Paahda pähkinät kuivalla pannulla siten, että ne saavat hieman väriä.
Annostele jogurttia annoskulhoihin. Valuta päälle hunajaa ja
viimeistele annokset paahdetuilla pähkinöillä.
Viikko sitten Alpron soijajogurttituotteilla herkuteltiin Murupullan
keittiössä. Vastaavasti ensi sunnuntaina
aamiaispöytänsä esittelee Sillä Sipulin väki.
Avainsanat: sämpylät kylmäkohotuksella, yön yli sämpylät, sämpylätaikina kohotus jääkaapissa
Kyllä sämpylät aina yhden aamiaiskakun voittaa :D
VastaaPoistaIhanat kuvat aina vaan, Riikkanen!
Kiitos Hannele! Se aamiaiskakkusi kyllä edelleen kummittelee mielessäni, täytyy kyllä testata. :)
PoistaSe Alpron Mild&Creamy -maustamaton on sokeroitua, mutta se luomuversio maustamattomasta soijajogurtista ei ole. Se sopii mainiosti myös tuorejuuston tekoon! Ja mä käytän sitä paljon myös esimerkiksi suolaisten dippikastikkeiden ja sen sellaisten tekemiseen.
VastaaPoistaAah hyvä tietää, olisi pitänyt kokeilla sitä sitten. :) Tässä Mild & Creamy -jogurtissa makeus korostui entisestään valuttamisen jälkeen. :) Tosi kätevää kyllä, että näitä kasvipohjaisia tuotteitaa alkaa olla näinkin laajasti jo saatavilla.
PoistaVielä tuohon kylkeen lasillinen hyvin jäähdytettyä skumppaa, niin mitä muuta ihminen tarvitsisi sunnuntaiaamuna :)
VastaaPoistaOlet kyllä täysin oikeassa! :)
PoistaIhana aamiainen ja ennen kaikkea aivan ihana kori tuolla taustalla. Mistäs se on?
VastaaPoistaOletpas tarkkanäköinen. Kori näkyy paremmin esim. korvapuusti-postauksessa: http://vatsasekaisinkilinkolin.blogspot.fi/2012/10/kuritukset-sikseen-ja-pullaa-poytaan.html
PoistaHarmiksesi on kerrottava, että kori on ostettu muinoin Pohjois-Meksikon Tarahumara-intiaaneilta. :)
Seuraavalla reissulla sitten ;-) Muistin sen kyllä jo tuosta edellisestä postauksesta. Hieno!
PoistaViikonloppuaamiaisiin on tosiaan kiva panostaa. Meillä on ihan kulmalla oma leipomo, hävettää että käydään siellä niin vähän, varsinkin kun omat leipurintaidot ovat niin avuttomat...
VastaaPoistaNo nyt otatte projektiksi hakea sieltä sunnuntaisämpylät edes kerran kuussa! :) Oikeasti meilläkään ei ole Good pie bakeryn Galleria keitaalle kuin parin korttelin matka, mutta silti aamutuimaan matka tuntuu loputtomalta. :)
PoistaAamiainen on kyllä päivän parasta!
VastaaPoistaNiinpä! Vielä kun joku kantaisi sen vuoteeseen. :)
PoistaIhanan vahvasti elää tuo illuusio, että tosiaan nousisin viideltä leipomaan joka viikonloppuaamu.. :) Jääkaappinostatus on kyllä kamalan kätevää, ei voi kuin suositella!
VastaaPoistaMuistanko oikein, että olisin nähnyt jossain sun postauksessa sellaisen sieniveitsen, jonka varsi on tehty skumppapullon korkeista? Jos niin, niin mistäs semmoisen voisi löytää?
Sen sieniveitsen olen ostanut Yrjönkadun Decanterista. Mutta niin nätti kuin se onkin, ei se kuitenkaan ole ehkä sieniveitsistä kätevin. :)
PoistaJos sellaista lähtis itse askartelemaan, niin minkälaisia puutteita oot siinä huomioinu?
PoistaNo siinä mun versiossa terä on aika surkea (se on tyyliin jostain peltilevystä leikattu) ja sitten se tupsu, jolla sienet putsataa on vähän liian kova, tulee sieniin raitoja nääs. :)
Poista