Syksy on sadonkorjuun aikaa.
Sokerihiiri jemmaa ryytimaan herkut kakkuun.
Syksyisessä porkkanakakussani
maistuvat pähkinät sekä kaneli. Loppukuusta laittaisin kanelin seuraksi myös
hyppysellisen neilikkaa ja ripauksen kardemummaa. Kesä on kuitenkin niin liki,
etten vielä kaipaa kakkuuni syksyn syviä makuja.
Porkkanakakku ei ole kakku
eikä mikään ilman kunnon kerrosta tuorejuustokuorrutetta. Paksuinkaan
kuorrutekerros ei kuitenkaan pelasta täysin kuivaa kakkua. Oman kakkuni
mehevöitin hienoksi raastetun porkkanan lisäksi maustamattomalla jogurtilla.
Turkkilaisella jogurtilla kevennettyä tuorejuustokuorrutetta laitoin sekä kakun päälle
että väliin. En tosin malttanut antaa kuorrutteen jähmettyä kylmässä tarpeeksi
kauan ennen tarjoilua, siksi päällys on hieman valuvampaa sorttia.
Kuorrutteesta saa jämäkämpää myös lisäämällä tomusokerin määrää, mutta kuorrutteesta
ei kannata tehdä kuitenkaan liian makeaa.
PORKKANAKAKKU (halkaisijaltaan noin 24-senttiseen vuokaan)
- 3 dl (noin 210 g) fariinisokeria
- 4 dl vehnäjauhoja
- ¾ dl hasselpähkinärouhetta
- 1 dl mantelijauhetta
- 2 tl ruokasoodaa
- 2 tl kanelia
- (neilikkaa, kardemummaa, inkivääriä)
- 2 tl vaniljasokeria
- 120 g voisulaa
- 200 g maustamatonta jogurttia
- 3–4 dl hienoksi raastettua porkkanaa (noin 300 g porkkanoita kuorineen punnittuna)
- 1 limetin kuori raastettuna
Kuorrute
- 200 g tuorejuustoa
- 200 g paksua turkkilaista jogurttia
- 1 rkl limettimehua
- 1–2 dl tomusokeria
- koristeeksi (pistaasi)pähkinöitä
Laita uuni kuumenemaan 180
asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohja leivinpaperilla.
Kuori porkkanat ja raasta ne
hienoksi. Raasta limetistä kuori porkkanaraasteen sekaan. (Voit hienontaa
kuoritut ja paloitellut porkkanat myös sauvasekoittimella. Lisää tällöin
tarvittaessa porkkanoiden sekaan loraus vettä tai esim. omenamehua, jotta
hienontaminen onnistuu.)
Vatkaa munat ja fariinisokeri
kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet
(vehnäjauho, pähkinärouhe, mantelijauhe, ruokasooda sekä mausteet) keskenään.
Lisää kuiva-aineseos, voisula
sekä jogurtti varovasti muna–sokerivaahdon sekaan. Lisää porkkanaraaste lopuksi
taikinan sekaan.
Kaada seos irtopohjavuokaan.
Paista uunin keskitasolla noin 45 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa
tikkuun ei jää taikinaa. Jäähdytä.
Kumoa jäähtynyt kakku
tarjoilulautaselle ja halkaise kakku.
Valmista kuorrute. Sekoita tuorejuusto
ja jogurtti tasaiseksi. Mausta limettimehulla. Siivilöi tomusokeri kuorrutteen
sekaan. Maistele kuorrutetta, jottei siitä tule makuusi liian makea.
Lusikoi puolet kuorrutteesta
kakun väliin ja loput kakun päälle. Koristele kakku halutessasi kuorituilla
pistaasipähkinöillä. Anna kuorrutteen jähmettyä puolisen tuntia jääkaapissa
ennen tarjoilua.
Avainsanat: porkkanakakku resepti, helppo porkkanakakku, helppo leivonnainen, mitä leipoa syksyllä
Namskelinam, ihanat kuvat! Just tänään söin porkkanakakkua pitkästä aika. On se vaan hyvää.
VastaaPoistaKiitos Kira! Olisin tietty voinut pyyhkiä myös pölyt tuosta kaapinperältä kaivetun kakkuvadin jalasta... :)
PoistaSlurrrps! Yks niistä herkuista, joista mun on pakko kehitellä gluteeniton versio, ja piakkoin! :)
VastaaPoistaLuulen, että onnistuu ihan hyvin, kun lisää vähän porkkanan ja pähkinöiden määrää ja korvaa loput jauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. :)
PoistaPorkkanakakku kuuluu syksyyn. Meilläkin oli tänä viikonloppuna porkkanakakkua, pienen synttärisankarin toiveesta. :)
VastaaPoistaNyt kun on virallisestikin syyskuu, saa alkaa puhua jo syksystä! Jotenkin porkkanakakku kyllä henkii syksyä! :)
PoistaMinäkin tein eilen porkkanakakkua - tosin laitoin kanelin lisäksi neilikkaa ja kardemummaa, kyllähän sen mausteista olla pitää. Kuorrutteen tein tällä kertaa mascarponesta, ranskankermasta, tomusokerista, raastetusta limen kuoresta ja limen mehusta. Tuli aika hyvä yhdistelmä! Porkkanakakku on kyllä yksi syksyn parhaista leivonnaisista!
VastaaPoistaMun täytyy ottaa pehmeä lasku syksyyn ja lisäillä mausteiden määrää maltilliseti. Sitten kun alkaa tulla räntää vaakatasossa, turvaudun tymäkämpiin mausteisiin. :) Mä olen myös tehnyt mascarponesta joskus kuorrutteen, toimii! Nyt lähikauppamme tavarantoimittajalla on jotain mascarponen toimitusvaikeuksia, eikä tuotetta ole ollut toviin hyllyssä... :)
Poistaja vielä pistaasipähkinöitäkin päällä. Oi herkullisuutta!
VastaaPoista:)
PoistaIhana kuva. Jogurti toimii varmasti erinomaisesti tässä, pakko itsekkin kokeilla.
VastaaPoistaKiitos! Jogurtti mehevöitti hyvin. Mietin just, että jogurtin voisi vaihtaa myös omenasoseeseen, mutta silloin pitäisi kyllä laittaa ruokasoodan sijaan leivinjauhetta. :)
PoistaMikä valo! Riikka, olet kyllä supertaitava.
VastaaPoistaKiitos Jonna! Ja terveisiä täältä jättiläissoftboxista, julkisivut ovat nimittäin edelleen paketissa... Vähän kyllä jo kyllästyttää remppa, kun puoli vuotta sitten on viimeksi nähnyt ulos ikkunasta... Onneksi sentään valo suodattuu nätisti peitettyjen ikkunoiden ja muovien läpi...Nää kuvat näpsäsin tosi nopeasti, en jaksanut edes heijastinta hakea :)
Poista