Sisällön tarjoaa Blogger.

KALAKUKKOA VIINISSÄ


Voin kuvitella niin savolaisten kuin EU:n virkamiestenkin kihisevän kiukusta. Menin nimittäin törkeästi rikkomaan Euroopan unionin neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2082/92 kolmannentoista artiklan ensimmäistä kohtaa nimetessäni leipomukseni erheellisesti kalakukoksi.


Strömsö-tv-sarjastakin tuttu kokki Michael Björklund haastoi Ruotsin, Norjan ja Suomen bloggaajat kokkaamaan Cono Sur Bicicleta -viinille pohjoismaista makuparia. Pääraaka-aineeksi sai valita joko perunan, omenan, lohen tai lampaan. Suomalaisista kisaajista kutsutaan myöhemmin syksyllä kaksi Tukholmassa järjestettävään finaaliin, jonka pääpalkintona lennätetään toinen bloggareista Cono Sur -viinitilalle Chileen.

Maisteltuani kisaviinit, päädyin Riesling-rypäleestä valmistettuun valkoviiniin, joka on mukavan hedelmäinen ja omaan makuuni juuri sopivan hapokas. Päädyin tekemään viinille makuparin lohesta. Leipomukseni esikuvana on perinteinen savolaisherkku, kalakukko, jonka päivitin vuoteen 2013. Oikeastihan luomustani ei sovi kutsua kalakukoksi, sillä kalakukolle – kuten myös sahdille sekä karjalanpiirakalle – on myönnetty EU:n aito perinteinen tuote ­(ATP) -nimisuoja, eikä oma kukkoni nyt aivan täytä perinteisen kalakukon valmistuksen kriteerejä. Jotteivät savolaislukijani laita blogiani kuitenkaan boikottiin, kerron puolustuksekseni, etten ollut tietoinen kalakukon nimisuojasta osallistuessani kilpailuun.

Alkupalaksi tekemistäni pienistä kukoista tuli kuitenkin niin hyviä, että ne takuulla sulattavat nyrpeimmänkin EU-byrokraatin sydämen. Kukkojen pohjan leivoin riihiruisjauhoista, joissa on ihana savun aromi ja täytteeseen käytin tavallisen lohen lisäksi myös kylmäsavustettua lohta tuomaan lisämakua ja suolaisuutta. Kalakerroksen alle sipaisin kerroksen limetillä maustettua mascarpone-juustoa. Lohikukkoni tarjoillaan valkoviinipohjaisen, sopivasti hapokkaan, kastikkeen sekä Cono Sur Bicicleta Riesling -valkoviinin kera.
  
Halutessasi voit tehdä kukosta myös suuremman version, silloin aineet kannattaa tuplata ja taikina kaulia pellille tai piirasvuokaan isoksi pyöryläksi. Kalakukon voi tarjota myös ilman kastiketta; sellaisenaan se sopii mainiosti esimerkiksi evääksi metsäretkelle. Viinipullo toki kannattaa pakata metsäänkin mukaan.


Käy äänestämässä reseptiäni Cono Sur -kampanjasivulla ja tutustu samalla myös muihin huikeisiin kilpailuresepteihin. Äänestysaikaa on 11.10. saakka. Äänestäneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja. 

KALAKUKKOA VIINISSÄ (alkuruoaksi neljälle)


Kalakukon kuoritaikina:
  • ¾ dl kylmää vettä
  • ½ tl suolaa
  • ¼ dl vehnäjauhoja
  • 1 ½ dl riihiruisjauhoja
  • 20 g voita

 Kalakukon täyte:
  • 4 rkl mascarpone-juustoa
  • 1 limetti (mehut puristettuna, puolikkaan limetin kuori raastettuna)
  • 1 rkl tilliä
  • 200 g lohifileetä
  • 100 g kylmäsavulohta
  • suolaa


Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.

Valmista kuoritaikina. Mittaa jauhot sekä suola kulhoon. Kaada päälle kylmä vesi ja sekoita. Vaivaa taikinan sekaan huoneenlämpöinen voi.

Jaa taikina neljään osaan ja pyöräytä osat palloiksi. Kauli palloista ohuita pyöreitä tai soikeita, halkaisijaltaan noin 12-senttisiä lettuja.

Sekoita mascarponejuuston sekaan puolikkaan limetin mehu ja raastettu kuori sekä tilli.

Leikkaa lohifileestä ohuita siivuja. Mausta lohisiivut puolikkaan limetin mehulla sekä suolalla. Siivuta tarvittaessa myös kylmäsavulohi.

Nosta kuoriletut uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä nokare mascarponetahnaa jokaiselle kuorelle.  Jätä pari senttiä vapaata kuoriletun reunoille. Asettele juuston päälle vuorotellen siivuja molemmista lohista. Rypytä lopuksi reunat.

Paista 250-asteisen uunin alatasolla ensin 10 minuuttia, sitten 200-asteessa 15 minuuttia. Tarjoa voi–viini-kastikkeen kera.

VALKOVIINIKASTIKE


  • 1 salottisipuli
  • 1 dl Cono Sur Bicicleta Riesling -valkoviiniä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 laakerinlehti
  • 5 kokonaista mustapippuria
  • 2 rkl kuohukermaa
  • 100 g kylmää voita kuutioituna


Silppua sipuli hienoksi. Laita kattilaan sipulisilppu, viini, viinietikka, laakerinlehti sekä mustapippurit. Keitä seosta hiljalleen, kunnes nestettä on jäljellä noin 2 ruokalusikallista

Siivilöi ja kaada siivilöity liemi takaisin kattilaan. Lisää kerma ja anna seoksen kiehahtaa. Vähennä levystä lämpöä ja vispaa kastikkeen sekaan voikuutiot pienissä osissa. Tarjoa kastike kalakukon kera.


Kilpailun järjestävät Winestate Oy sekä Cono Sur. 
Winestate Oy sponssasi postauksen viinin.

25 kommenttia

  1. Terveisiä savolaiselta mielensäpahoittajalta ;-)

    VastaaPoista
  2. Ei vais, hieno resepti. Kelpaa kyllä meille savolaisillekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa! Mä haastankin sinut tekemään ihan oikeaa kalakukkoa! Tässä ohje: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2001:235:0012:0014:FI:PDF

      Poista
  3. Ihana resepti! Tää tulee varmasti kokeiluun uuden kodin tupareissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on ajatuksena myös kokeilla näistä sellaista cocktail-versiota johonkin illanistujaisiin. Tolla reseptillä tulee siis neljä sellaista about tavallisen karjalanpiirakan kokoista kukkoa, eli satsi kannattaa suurentaa jos yhtään isommalle joukolle leipoo. :)

      ja ps. olipas kiva löytää blogiisi!

      Poista
  4. Vau, kuullostaa todella herkulliselta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä nämä olivatkin! :) Ja kiitos kun kommentoit, oli kiva löytää sinunkin blogiisi.

      Poista
  5. Kumma kun ei muistunut n:o 2082/92 heti mieleen :-)

    Hyvän näköinen robin hood -kukko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllähän tollaset perusasiat olis tietty pitänyt tarkastaa ennen reseptin lähettämistä julkaistavaksi, mutta minkäs teet, kun pää on laho, eikä muutenkaan olla ihan sellaista japanilaista käsintaottua veitsisorttia noin niinkus terävyydeltään...

      Poista
  6. ihanan näköinen satsi! onneksi ei ole savolaisia sukurasitteita (kaiken muun lisäksi...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah sellaisista rasitteista ei kyllä ole tietoa täälläkään! :)

      Poista
  7. Mahtava kuva, onnea kisaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja sinne myös onnea – leipäsi näytti aivan ihanalta!

      Poista
  8. Siis MITÄ sinä oot menny tekemään? Ei kalakukkoa saa päivittää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sori! Koklaa ite ja kerro sitten kannattiko päivitys! :)

      Poista
  9. Todella herkullisen näköinen annos, ihana muunnos perinteisestä kalakukosta :) Sait ääneni! Terveisin lupsakka savolainen :)

    VastaaPoista
  10. Oot sinä velho! Minä pidän sulle niin peukkuja. Vaikka en kyllä nyt lähde kanssakilpailijoita äänestämään... Tai ehkä lähenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania ohjeita itse kullakin! Mulla on tossa tiskipöydällä iso kasa mangoldia, pitäis varmaankin testata sun kisaresepti.

      Poista
  11. Kalakukkouunin pankolla kasvaneena totean: näyttää tosi herkulliselta! Kuopijon kauppahallista saa muuten lohikukkojakin, muikkukukkojen valta järkkyy :) Onnea kisaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihana huomata, että kyllähän te savolaiset olettekin aika lunkia porukkaa :)

      Poista
  12. Pakko tulla kommentoimaan kalakukon avo-mallista, että liekkö teillä mitään yhteyttä Kainuuseen? Siis täällähän kukot ovat avomallia (esim. http://www.kaesankotileipomo.fi/?site=23&page=209) Ihan mielettömän hyviä pitää siis olla sinunkin kukkosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Ei ole yhteyksiä Kainuuseen, minä olen juuriltani pääosin hämäläinen. :) Mutta erittäin hyvä maku kainuulaisilla mitä ilmeisimmin täytyy olla. Nämä olivat tosi hyviä, vaikka itse sanonkin. :)

      Poista