Taannoisten
leutojen ja aurinkoisten päivien jälkeen tuntuu, kuin orastava kevät olisi
laittanut peruutusvaihteen päälle. Lämmittävä apu kylmiin pakkaspäiviin löytyy kuitenkin soppakattilasta.
Positiivisin mielin olen viime aikoina bongaillut erilaisia häränhäntäohjeita yhdestä jos toisestakin blogista. Härän- – tai oikeammin
naudanhäntä – on sekä edullista että maukasta keittolihaa. Isoissa häntäpaloissa on lisäksi yllättävänkin paljon syötävää. Olen monesti tehnyt lihakeittoa Helsingin Sanomissa julkaistulla Henri Alenin häränhäntäkeitto-ohjeella. Muistelen lukeneeni samaisesta artikkelista Alenin ostaneen häränhäntiä joskus kaupan lemmikkieläinosastolta, muualta kun niitä ei löytynyt. Onneksi ainakin Hakaniemen kauppahallista saa häntiä vakiotuotteena myös tiskistä.
naudanhäntä – on sekä edullista että maukasta keittolihaa. Isoissa häntäpaloissa on lisäksi yllättävänkin paljon syötävää. Olen monesti tehnyt lihakeittoa Helsingin Sanomissa julkaistulla Henri Alenin häränhäntäkeitto-ohjeella. Muistelen lukeneeni samaisesta artikkelista Alenin ostaneen häränhäntiä joskus kaupan lemmikkieläinosastolta, muualta kun niitä ei löytynyt. Onneksi ainakin Hakaniemen kauppahallista saa häntiä vakiotuotteena myös tiskistä.
Siskot kokkaa -blogissa tehtiin jokin aika sitten häränhäntäsoppaa laziolaisittain. Siitä lähtien minunkin on ollut tarkoitus tarttua härkää
hännästä. Eivätkä Nellen keittoon kohdistuneet kehut olleet lainkaan liioiteltuja.
Keittoon tulee varsin niukalti mausteita ja raaka-aineita, mutta silti sopan
maku on äärimmäisen syvä, intensiivinen ja ihana. Sellerin suurta määrää ei kannata kauhistua. Laita rohkeasti vain kokonainen nippu, sillä luulen juuri siinä sopan salaisuuden piilevän.
CODA ALLA
VACCINARA eli
HÄRÄNHÄNTÄKEITTOA LAZIOLAISITTAIN (annos neljälle)
(Siskot kokkaa -blogin ohjetta mukaillen,
alkuperäinen ohje Jacob Kenedyn
kirjasta Bocca Cookbook)
- kilo häränhäntää (pyydä lihakauppiasta leikkaamaan tai sahaamaan häntä palasiksi)
- reilusti suolaa sekä mustapippuria
- 70 g voita (tai alkuperäisen ohjeen mukaan laardia)
- 500 g varsiselleriä
- 1 iso sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 4 rkl lehtipersiljaa silputtuna + kourallinen koristeeksi
- 3 laakerinlehteä
- kahden sentin pätkä kanelitankoa
- 6 neilikkaa
- 3 dl valkoviiniä
- purkillinen (400 g) säilöttyjä kirsikkatomaatteja
Suolaa ja pippuroi huoneenlämpöiset
häränhäntäpalat. Mausteiden määrässä ei kannata nuukailla.
Sulata voi hyvin kuumalla
(valurauta)pannulla. Lisää häntäpalat pannulle muutama kerrallaan ja paista
niiden pinta ruskeaksi joka puolelta. Nosta ruskistetut palat valurautapataan
tai isoon, lämpöä hyvin varaavaan kattilaan.
Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet
sekä pilko kaksi selleritankoa pieniksi, noin sentin paksuisiksi paloiksi.
Lisää sipulisilppu ja sellerinpalat pannulle paistorasvaan ja kypsennä niitä kymmenkunta
minuuttia. Lisää pannulle myös persiljasilppu, laakerinlehdet, pala
kanelitankoa sekä neilikat. Kun vihannekset ovat pehmenneet, kippaa ne sekä
purkillinen kirsikkatomaatteja häntäpalojen seuraksi pataan.
Kuumenna valkoviini pannulla ja lisää
sekin pataan. Kuumenna samalla pannulla vielä lopuksi tilkka vettä ja lisää
sekin pataan, jotta saat kaikki paistamisesta syntyneet ihanat maut talteen.
Hauduta soppaa liedellä tai
150-asteisessa uunissa 3–4 tuntia tai kunnes liha irtoaa luista.
Halutessasi voit noukkia lihapalat
keitosta ja irrottaa valmiiksi lihat luista. Tämä ei kuitenkaan ole
tarpeellista, varsinkaan jos pidät luiden imeskelemisestä.
Pilko loput sellerit suuhun sopiviksi
paloiksi ja lisää ne keiton sekaan noin kymmeneksi minuutiksi.
Koristele keitto lehtipersiljalla ja tarjoa se hyvän
leivän kera.
Vatsasekaisin Kilinkolin -blogi on mukana UN Womenin kampanjassa, jossa pyritään poistamaan nälkää parantamalla köyhien olojen naisten ja tyttöjen asemaa. Haluathan sinäkin olla mukana auttamassa? Klikkaa logoa ja osallistu kampanjaan lahjoittamalla keräyskassaani esimerkiksi lounaasi verran roposia.
Heh, jokin telepaattinen yhteys meillä on koska ollaan taas oltu samoissa ruokahommissa! itse tein viime lauantaina häränhäntäpataa ja juuri naputtelin kuvat koneelle ja reseptin odottelemaan loppuviikkoa :D
VastaaPoistaHauska sattuma, taas kerran! :) Odotan innolla patapostaustasi. :)
PoistaPoskettoman kaunis kuva. Hyvä Riikka! Taisivat ne punaiset muovit olla joku ohimenevä ilmiö?
VastaaPoistaKiitos! Se on tuo kevätaurinko. Punaiset muovit on ja pysyy. Tämä kuva on otettu makkarissa sängyn päällä, makkarissa ei onneksi vielä ole muoveja. Apupoika just huuteli, että aionko kenties purkaa studioni sängyltä ennen nukkumaanmenoa...
PoistaKuva ja keitto, molemmat syötävän ihania!
VastaaPoistaTästä reseptistä kuuluu kyllä kunnia Nellelle. Soppa oli niin hyvää, että sitä olisi syönyt mieluusti kolmannenkin päivän.
PoistaJoo-o seuraavaks lähtee hännät mukaan ja teen tätä, tuli niin kauhea houkutus!
VastaaPoistaMeilläkin tehdään tätä takuuvarmasti toistekin. Nelle vinkkasi, että tästä saa pienemmällä nestemäärällä myös pastakastikkeen.
PoistaLoistava ohje. Varmasti myös aivan huippu hyvää.
VastaaPoistaTämä on loistavaa viikonloppuruokaa. Padan voi lykätä uuniin ja itsensä ulos nauttimaan kevätauringosta.
PoistaRiikka toi kuva on ihan mahtavan ihanan kesäromanttinen! Me kokattiin joskus viime kesänä grillattuja häränhäntiä ja se oli ehkä yks parhaista liha-annoksista ikinä.
VastaaPoistaKiitos Liisa! Löytyykö teidän blogista juttua niistä hännistä? Ja keitittekö ne hännät ennen paistoa, vai heitittekö rilliin vain? Täytyy ehdottomasti kokeilla kesällä.
PoistaSitä ei valitettavasti tullut blogattua. Mut joo ne keitettiin painekattilassa melkein ylikypsiksi ja jäähdytettiin sitten, että pysyivät grillatessa kasassa. Muistaakseni niitä valeltiin myös BBQ-kastikkeella ennen grillaamista.
PoistaHäränhäntiä tulee aina välillä keiteltyä, mutta tällainen klassikko on vielä kokeilematta. Hyvännäköistä soppaa!
VastaaPoistaKiva kun tykkäsit - tiedänpähän ainakin ettei makuaisti ole ihan hunningolla ;) Ja se kunnia kuuluu oikeasti nälkäisen suden keittokirjalle - sieltähän se resepti alunalkaen on. Minulla oli vain kunnia kaivaa se sieltä esiin ja jakaa teille muille ihanoille. :)
VastaaPoista